Logo bio-infomedia.ro

Temperatura critică pentru viața arborilor tropicali

Trunchi de copac mort
Un trunchi de arbore mort în pădurea tropicală din Peru. | Foto: ROEL BRIENEN

Pentru prima dată, oamenii de știință au furnizat dovezi clare că durata de viață a pădurii tropicale se reduce dacă temperatura depășește o anumită valoare critică.

Descoperirile publicate în PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) arată că, la tropice, vârsta arborilor se reduce în cazul în care temperatura depășește 25 oC.

Deoarece temperaturile cresc într-un ritm rapid în numeroase regiuni tropicale, mortalitatea arborilor este probabil să se accelereze în regiuni precum Amazon, Pantanal și pădurile atlantice, cu implicații pentru habitatele animalelor, calitatea aerului și stocarea carbonului.

Deși pădurile tropicale ocupă doar 7% din suprafața uscatului, ele constituie casă pentru cca. 50% dintre speciile de plante și animale și înglobează cca. 50% din carbonul stocat de pădurile planetei. Așadar, micile schimbări din funcționarea pădurilor tropicale pot duce la schimbări majore ale nivelurilor de dioxid de carbon din atmosferă - cel mai important gaz cu efect de seră emis de omenire.

Profesorul Manuel Gloor și dr. Roel Brienen, de la Școala de Geografie din Leeds, Marea Britanie, sunt coautorii noului studiu.

Multe regiuni de la tropice se încălzesc rapid și numeroase zone vor înregistra temperaturi, în medie, mai mari de 25 oC, a declarat prof. Gloor. Descoperirile noastre - care sunt primele ce au demonstrat că există un prag de temperatură - arată că longenvitatea arborilor din aceste regiuni va fi afectată.

Echipa de cercetători, condusă de dr. Giuliano Locossselli, de la Institutul de Bioștiințe al Universității din São Paulo, a petrecut patru ani studiind inelele de creștere a mai mult de 100.000 de arbori, aparținând la 400 de specii diferite din 3.000 de situri de pe glob.

La tropice, arborii cresc, în medie, de două ori mai repede decât cei din regiunile mai reci al lumii, a declarat dr. Locosselli. Însă ei au o durată de viață mai redusă de doar 186 de ani, comparativ cu cei 322 de ani ai arborilor din regiunile cu altfel de climat. Cercetările noastre arată că vârsta arborilor de la tropice se va reduce în continuare. Dacă arborii de la tropice mor mai devreme, acest lucru va afecta cantitatea de carbon care poate fi absorbită de aceste păduri, fapt care ridică îngrijorări privind capacitatea pădurilor de a contracara emisiile de dioxid de carbon rezultate de la arderea combustibililor fosili. De asemenea, ar putea duce la modificări ale biodiversității și la o scădere a numărului de specii de pe planetă.

Temperaturi crescute ale uscatului

În prezent, temperaturile medii ale pădurilor tropicale variază între 21 și 30 grade Celsius. Conform ultimelor prognoze, temperaturile tropicale vor continua să crească, atingând o medie combinată de 2,5 oC peste nivelurile din perioada preindustrială în următorii 10-20 de ani. Studiul mai arată că efectele temperaturilor asupra longevității arborilor vor fi accentuate de condițiile de secetă.

Schimbările climatice vor avea un impact și asupra pădurilor tropicale din afara Americii de Sud, precum cele din Congo, în vestul Africii - a doua cea mai mare pădure tropicală din lume, după Amazon.

În timp ce pădurile tropicale din Amazon sunt deja aproape de acest prag de temperatură, temperaturile din Congo sunt mai joase. Însă, având în vedere această creștere rapidă a temperaturilor, am putea observa o creștere a mortalității arborilor. Din acest punct de vedere, scenariul este destul de sumbru, a mai declarat dr. Locosselli.

Profesorul Marcos Buckeridge, directorul Institutului de Bioștiințe ale Universității din São Paulo, care este și coautor al studiului, a adăugat: temperaturile vor continua să crească în viitorul apropiat, chiar dacă vom lua măsuri drastice de reducere a emisiilor.

Source Sursa: www.scitechdaily.com
Text: Universitatea din Leeds
Foto: Roel Brienen