Logo bio-infomedia.ro

Diversitatea plantelor din Germania, în declin

Pajiste cu maci
Studiul arată că chiar și speciile considerate larg răspândite, cum este macul roșu (Papaver rhoeas), se află în declin constant în Germania. | Foto: SEBASTIAN LAKNER

În ultimii 60 de ani, diversitatea plantelor din Germania s-a redus cu o medie de 15% la peste 70% dintre cele 2000 de specii studiate. Această cea mai cuprinzătoare analiză a plantelor din Germania a implicat cercetători de la German Centre for Integrative Biodiversity Research (iDiv), universitățile din Jena, Halle și Rostock, Helmholtz Centre for Environmental Research (UFZ) și de la Federal Agency for Nature Conservation (BfN).

În toată Germania, pe o grilă formată din pătrate cu latura de 5 km, declinul diversității speciilor a fost, în medie, de 2% în fiecare deceniu. În special vulnerabile sunt arheofitele - specii aduse în Germania de către oameni înainte de descoperirea Americii. Printre altele, acestea includ o largă proporție a florei de câmp, cum ar fi gălbenelele de porumb, oglinda lui Venus sau sunătoarea cu frunze înguste. Pe de altă parte, numeroase neofite - specii care au ajuns în Germania după anul 1492 - au fost capabile să se răspândească. Rezultatele studiului arată în mod clar că această creștere nu poate compensa pentru pierderea pe unitatea de suprafață.

Studiul arată un declin gradual al biodiversității în Germania

În cadrul acestui studiu, au fost puse cap la cap, pentru prima dată în Germania, seturi de date largi și eterogene, care au fost analizate din punct de vedere statistic. Au fost incluse în calculele efectuate informațiile despre distribuția a 2136 dintre cele 4300 de specii de plante din Germania. Fundamentul acestui lucru a fost baza de date FlorKart, în care Agenția Federală pentru Conservarea Naturii a colectat datele despre distribuția florei din Germania. Aceste informații sunt, predominant, rezultatul cartografierii intensive efectuate de către voluntari, un efort care este indispensabil pentru conservarea naturii. Informațiile au fost suplimentate cu date de la universități și alte instituții științifice, dar și de la persoane private. Lipsurile din informații au fost completate prin calcule de probabilitate a apariției plantelor.

Aceasta arată în mod clar, încă o dată, că trebuie să ne regândim abordarea față de natură și peisaj; la urma urmelor, declinul populațional dovedit de acest studiu se întinde la nivelul întregii Germanii, a concluzionat președintele BfN, prof. dr. Beate Jessel. Acest fapt nu lasă nicio urmă de îndoială că trebuie să abordăm într-un mod mai larg felul în care practicăm agricultura și silvicultura, care, împreună, ocupă 80% din suprafața Germaniei. Este nevoie urgentă de o formă de utilizare a terenurilor mai prietenoasă cu natura.

Speciile de plante introduse de oameni (neofite) câștigă teren

Claritatea rezultatelor ne-a surprins cu adevărat. Ele înfățișează o imagine sumbră a stării diversității plantelor din Germania, a declarat dr. David Eichenberg, de la iDiv. Studiul a confirmat că declinul nu este limitat doar la speciile deja rare sau în pericol, ci reducerea graduală a diversității majorității speciilor de plante se întâmplă de mai mult timp.

Autorii consideră că declinul diversității plantelor prezintă un impact major asupra biodiversității și serviciilor ecologice. Datorită relațiilor foarte complexe din cadrul lanțurilor trofice, aceste pierderi pot avea consecințe foarte serioase. Este evident că sunt afectate interrelațiile dintre insecte, ceea ce duce la reducerea diversității și abundenței acestora.

Totuși, studiul ne mai arată că informațiile colectate trebuie îmbunătățite, pentru a se putea identifica din timp pierderile mai subtile din biodiversitate. Pentru atingerea acestui scop, Agenția Federală pentru Conservarea Naturii este în curs de a stabili un sistem de monitorizarea a speciilor de plante semi-frecvente din Germania. Contrar speciilor rare, ale căror populații sunt atent monitorizate, cu metodele de înregistrare care există în prezent, declinul speciilor obișnuite și semi-frecvente poate fi descoperit doar târziu sau chiar deloc.

Source Sursa: www.phys.org
Text: German Centre for Integrative Biodiversity Research (iDiv)
Foto: Sebastian Lakner