Logo bio-infomedia.ro

Noua Guinee are cele mai multe specii de plante dintre toate insulele

Oamenii de știință au realizat un nou inventar al plantelor care cresc în Noua Guinee. Unul dintre cele cinci genuri de plante mari de pe insulă este Syzygium, un grup de plante cu flori veșnic verzi. | Foto: YEE WEN LOW, R. CAMARA-LERET ET AL.
  • Noua Guinee este a doua cea mai mare insulă din lume și cea mai mare din emisfera sudică, având o suprafață de 785.753 de kilometri pătrați. Insula este localizată în sud-estul Oceanului Pacific.
  • Noua Guinee este insula de pe Pământ cu cea mai mare diversitate a plantelor, conținând cu 19% mai multe specii de plante decât Madagascar și cu 22% mai multe decât Borneo.

Pentru a găsi insula cu cele mai numeroase specii de plante cunoscute trebuie doar să ajungeți în Noua Guinee. Nu numai că Noua Guinee găzduiește adevărate minuni ale naturii, cum ar fi pasărea paradisului sau cazuarul, ci insula este și plină de verdeață. Ultima numărătoare a speciilor de plante care trăiesc aici a arătat că Noua Guinee este gazda a peste 13.600 de specii de plante vasculare - plante precum arborii și arbuștii, care prezintă țesuturi specializate pentru transportul nutrimentelor.

Acest nou inventar arată că Noua Guinee, care include Papua Noua Guinee și Papua de Vest (care aparține de Indonezia), are cea mai mare diversitate a plantelor din orice insulă de pe Pământ, conform unui studiu publicat în Nature, pe 5 august 2020. Acest studiu a documentat cu 19% mai multe specii de plante decât fuseseră înregistrate în Madagascar și cu 22% mai multe decât în Borneo - regiuni deja clasificate ca fiind printre cele mai diverse de pe planetă.

Cercetătorii consideră că acest nou inventar ar putea contribui la conservarea biodiversității uimitoare a regiunii.

De la arbori care produc unele dintre cele mai mari banane din lume până la orhidee cu apendice care seamănă cu un păianjen, Noua Guinee este plină a exemple ale unor specimene botanice uimitoare. Această regiune este pur și simplu uluitoare, a declarat Rodrigo Cámara-Leret, botanist la Universitatea din Zurich. Cunoașterea plantelor care există aici este primul pas înspre înțelegerea valorilor de pe insulă.

Cámara-Leret și alți 98 de cercetători au verificat și identificat aproape 705.000 de specimene de plante din Noua Guinee, cea mai mare insulă tropicală din lume. În total, echipa a identificat 13.634 de specii, dintre care mai mult de două treimi sunt endemice, fiind întâlnite doar pe insulă. Majoritatea plantelor identificate au fost arbori, care au reprezentat 29% dintre specii, urmați de erbacee și plante cunoscute sub denumirea de epifite, care cresc pe alte plante.

Majoritatea plantelor pe care experții le-au identificat în Noua Guinee au fost arbori, ierburi și epifite, care, împreună, reprezintă 77% din totalul speciilor. Pe insulă, toate speciile de plante sunt separate într-una din cele șapte forme de viață: arbori, ierburi, epifite, arbuști, plante agățătoare, palmieri și ferigi arborescente. Fiecare pătrat din grilele din ilustrația de mai sus reprezintă un procent. | Foto: R. CAMARA-LERET ET AL.

Cu toate acestea, încă mai există plante ce așteaptă să fie descoperite. Echipa estimează că, în următorii 50 de ani, botaniștii vor mai adăuga în listă alte 3000-4000 de specii.

Source Sursa: www.sciencenews.org
Text: Erin Garcia de Jesus
Foto: Yee Wen Low, R. Cámara-Leret et al.Din aceeași categorie

Ramuri de stejar cu ghinde

O treime dintre stejari, amenințați cu dispariția

23 decembrie 2020 | Biodiversitate
Pajiste cu maci

Diversitatea plantelor din Germania, în declin

18 decembrie 2020 | Biodiversitate
Grădina Botanică din Leipzig

Cea mai mare colecție de specii de plante

27 noiembrie 2020 | Biodiversitate