Logo bio-infomedia.ro

Model climatic pentru controlul făinării la plante

Foto: PIXABAY/CC0 PUBLIC DOMAIN
  • Făinarea este o boală a plantelor produsă de numeroase specii de ciuperci din genul Erysiphales. Boala produce pagube însemnate la plantele cultivate în seră sau în câmp, în anii cu primăveri reci și umede și cu veri secetoase.
  • Cercetătorii studiază cea mai bună strategie de cultivare pentru a economisi energie și pentru a preveni răspândirea făinării.

Făinarea este o boală fungică ce produce numeroase pagube culturilor. Acest lucru este valabil și pentru căpșuni, o cultură crescută tot mai mult în sere. Greenhouse Horticulture Business Unit de la Universitatea Wageningen studiază cea mai bună strategie de cultivare pentru a economisi energie și pentru a preveni răspândirea făinării.

Sporilor făinării le plac condițiile de umezeală. Ei germinează cel mai bine la o umiditate relativă (UR) de 80%. În schimb, miceliul ciupercii făinării preferă o UR redusă. Aceasta face din căpșuni o gazdă excelentă pentru agentul patogen. O căpșună are nevoie de o mare diferență între temperatura din timpul zilei și cea din timpul nopții. Această diferență determină și o mare diferență în UR.

Cel mai bun climat pentru ciupercă

În anul 2020, a fost demarat un studiu privind cea mai bună strategie climatică pentru a preveni făinarea la căpșuni. Cercetările se concentrează pe stratul de la granița dintre frunzele de căpșună și fructe. Acesta este locul de unde pornește infestarea cu făinarea. Studiul investighează trei varietăți de căpșuni, cu susceptibilități diferite față de ciupercă.

În cadrul studiului, au fost amplasate senzori și cutii de măsurare în sere ale Universității Wageningen din Bleiswijk: la câțiva metri deasupra culturii, în interiorul culturii și în stratul de separație dintre frunză și fruct. În plus, cultura este verificată săptămânal pentru prezența făinării. Aceasta face posibilă stabilirea condițiilor de mediu în care ciuperca se răspândește cel mai bine.

O nouă strategie de cultivare

Într-un studiu ulterior, plantele au fost infectate în încăperi cu condiții climatice diferite. Dezvoltarea ciupercii este urmărită de la germinare până la sporulare. Scopul final este dezvoltarea unui model pentru o strategie de cultivare. Cu ajutorul acestui model, cultivatorii de căpșuni pot determina cea mai bună strategie pentru prevenirea făinării și pot economisi energie în funcție de condițiile de cultivare. Prima versiune a acestui model este de așteptat să apară la sfârșitul anului 2021.

Source Sursa: phys.org
Text: Universitatea WageningenDin aceeași categorie