Logo bio-infomedia.ro

Farmacia naturii: cafeaua cu lămâie, o combinație uimitoare

Cafea si lamaie
Cafeaua cu lămâie - o combinație uimitoare de vitamine și antioxidanți. | Foto: ISTOCKPHOTO.COM
  • Cafeaua conține peste 1.000 de compuși bioactivi, dintre care cafeina și acidul clorogenic sunt principalele substanțe care au capacitate antioxidantă. De partea cealaltă, sucul de lămâie este o sursă ideală de vitamina C și antioxidanți, de care organismul are nevoie.
  • Potrivit specialiștilor, cafeaua cu suc de lămâie ajută la topirea surplusului de grăsime, mai ales cel din zona abdominală, vă scapă de migrene, protejează împotriva dezvoltării unor tipuri de cancer, reduce riscul de diabet de tip II, de boli de inimă și de ficat, de depresie sau de instalare a bolilor Alzheimer și Parkinson.

Opt din zece persoane își încep ziua cu o cafea aromată, simplă sau cu lapte, dar câte au încercat combinația cu suc de lămâie? Probabil că vă este greu să vă imaginați gustul, însă acest amestec este extrem de apreciat, datorită numeroaselor beneficii pe care le aduce organismului. Mai mult, în unele țări, cum ar fi Elveția sau Germania, se pare că acest mix a devenit o modă.

Scut antimigrene

Luate separat, atât cafeaua, cât și lămâia produc numeroase efecte pozitive, fiind o sursă ideală de vitamina C și antioxidanți, ce se folosește de secole pentru proprietățile sale medicinale. Zeama de lămâie pusă în cafeaua de dimineață este un truc pe care puțini îl cunosc, dar care face minuni pentru sănătate.

Potrivit specialiștilor, acest amestec ajută la topirea surplusului de grăsime, mai ales cel din zona abdominală, vă scapă de migrene și combate chiar și diareea.

Să nu uităm că una dintre cele mai consumate băuturi este cafeaua, nu doar datorită gustului, ci și a capacității de a stimula sistemul nervos central și de a crește nivelul de energie și buna dispoziție. Pe de altă parte, lămâia este un fruct citric, fiind al treilea cel mai produs la nivel mondial, după mandarine și portocale. Vorbim despre o sursă ideală de vitamina C și antioxidanți, de care organismul are nevoie.

De partea cealaltă, cafeaua conține peste 1.000 de compuși bioactivi, dar cafeina și acidul clorogenic sunt principalele substanțe care au capacitate antioxidantă. Mai exact, protejează împotriva dezvoltării cancerului, îndeosebi cel de ficat, de prostată, endometrial, de sân, gastrointestinal și colorectal.

Ține bolile la distanță

Cafeaua este băutura cu care, cei mai mulți dintre dumneavoastră, vă începeți ziua, fie că vorbim de obișnuință, necesitate (nu vă puteți trezi complet) sau despre gustul și mirosul ce creează dependență. De aceea, pentru că este consumată cu plăcere, nici nu se mai ține cont de celelalte proprietăți pe care le are.

De-a lungul istoriei, consumul de cafea a avut atât o reputație bună, cât și una proastă. Din acest motiv, știința a cercetat intens cafeaua.

Cafeaua este un aliment care ne stimulează, capabil să îmbunătățească anumite aspecte, cum ar fi memoria, concentrarea și oboseala. În multe cazuri, de exemplu, cafeaua a fost asociată și cu reducerea riscului de diabet de tip II, a bolilor de inimă și de ficat, a depresiei sau a bolilor Alzheimer și Parkinson. S-a constatat a riscului de mortalitate generală la cei care consumă cafea în mod constant, în comparație cu cei care nu o fac.

Numai că, pentru efecte pozitive, cantitatea maximă pe care ar trebui să o bea o persoană pare să fie de trei căni pe zi. Cu toate acestea, un aport mai mare nu pare a fi periculos, dar nici nu pare să ofere mai multe beneficii.

În ceea ce privește sucul de lămâie, acesta este o sursă ideală de vitamina C și flavonoide, doi antioxidanți puternici, cunoscuți pentru prevenirea cancerului de esofag, de stomac, de pancreas și de sân. De asemenea, ține la distanță bolile de inimă, protejează sistemul imunitar și luptă împotriva infecțiilor.

Cum preparăm amestecul-minune? Rețeta presupune amestecarea a 240 ml de cafea cu sucul de la o lămâie. Deși pare o combinație mai puțin obișnuită, unii consumatori susțin faptul că gustul și aroma nu sunt deloc rele.

Source Text: Ștefania Băcanu, Anca Flondor
Foto: istockphoto.comDin aceeași categorie

Sfecla rosie

Farmacia naturii: sfecla roșie protejează ficatul

11 noiembrie 2021 | Plante medicinale
Pere

Farmacia naturii: perele previn osteoporoza

26 octombrie 2021 | Plante medicinale
Extract de canabis

Canabisul de uz medical previne/tratează COVID-19?

13 iunie 2021 | Plante medicinale