Logo bio-infomedia.ro

Diversitatea florilor reduce efectele insecticidelor asupra albinelor

Diversistatea florilor
Foto: PIXABAY/CC0 PUBLIC DOMAIN
  • Diversitatea plantelor cu flori și expunerea la insecticide influențează în mod semnificativ reproducerea albinelor sălbatice.
  • O diversitate bogată a plantelor cu flori poate compensa efectele negative ale insecticidelor.

O diversitatea bogată a plantelor cu flori crește rata de reproducere a albinelor sălbatice și ar putea compensa efectele negative ale insecticidelor. Aceste descoperiri au fost realizat în cadrul unui studiu experimental la scară largă, efectuat de cercetători de la universitățile din Göttingen și Hohenheim, din Germania, dar și de la Institutul Julius Kühn, Germania. Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul științific Ecology Letters.

În cadrul experimentului realizat, cercetătorii au investigat reproducerea la specia de albine sălbatice Osmia bicornis (albina-zidar cu coarne). Aceste albine sunt importante atât din punct de vedere ecologic, cât și din punct de vedere economic. Albinele au fost ținute în peste 50 de incinte cu amestecuri de diferite plante sălbatice cu flori și rapiță oleaginoasă tratată cu insecticide. Apoi, timp de câteva luni, a fost studiată rata de reproducere a albinelor sălbatice, măsurată sub forma numărului celulelor cu puiet și al descendenților.

Echipa de cercetători a descoperit că numărul celulelor pe care albinele sălbatice le-au creat pentru puii lor a fost de două ori mai mare în incintele unde existau amestecuri bogate de plante cu flori, comparativ cu incintele cu rapiță oleaginoasă. Rata de reproducere a albinelor, care trebuie să-și hrănească puii cu polen și nectar, a crescut în incintele cu o bogată diversitate a plantelor cu flori și în cele în care existau specii de plante importante în mod particular. Prin contrast, dacă în incintă exista rapiță tratată cu clotianidină (un insecticid din clasa neonicotinoidelor), aceasta a avut un efect negativ asupra ratei de reproducere. Totuși, efectul negativ al insecticidului a apărut doar în incintele cu monocultură de rapiță, fapt care sugerează că astfel de efecte pot fi contracarate de sursele de hrană alternative găsite în amestecurile bogate în plante cu flori.

Studiul arată că diversitatea plantelor cu flori și expunerea la insecticide influențează în mod semnificativ reproducerea albinelor sălbatice, în timp ce o diversitate mare a plantelor cu flori poate compensa efectele negative ale insecticidelor. O explicație posibilă este aceea că larvele de albine beneficiază de noi nutrimente și sunt expuse la mai puține insecticide atunci când le este disponibil polenul altor plante, în afară de rapița oleaginoasă, a explicat Felix Klaus, de la Universitatea din Göttingen, unul dintre autorii studiului.

Rezultatele noastre subliniază rolul important al surselor bogate și diverse de plante cu flori pentru albinele sălbatice, a adăugat prof. Ingo Grass, conducătorul Departamentului de Ecologie a Sistemelor Agricole Tropicale de la Universitatea din Hohenheim. Dacă în peisajul agricol sunt disponibile specii de flori suficient de diverse, aceasta ar putea contracara efectele negative ale monoculturilor și insecticidelor, a conchis prof. Teja Tscharntke, conducătorul Grupului de Agroecologie de la Universitatea din Göttingen.

Source Sursa: www.phys.org
Text: Universitatea din HohenheimDin aceeași categorie

Ramuri de stejar cu ghinde

O treime dintre stejari, amenințați cu dispariția

23 decembrie 2020 | Biodiversitate
Pajiste cu maci

Diversitatea plantelor din Germania, în declin

18 decembrie 2020 | Biodiversitate