Logo bio-infomedia.ro

Agenții patogeni rezistenți evoluează în bulbii plantelor

Lalea
Foto: PIXABAY/CC0 PUBLIC DOMAIN
  • Bulbii plantelor care găzduiesc agenți patogeni potențial letali constituie și locul perfect pentru evoluția tulpinilor rezistente la fungicide.
  • Riscul asociat cu infecțiile fungice este în creștere, cum este cazul aspergilozei pulmonare, mai ales în contextul asocierii acestei boli cu gripa și COVID-19.

Chiar când credeam că este sigur să mergem la florărie, cercetătorii din Japonia au descoperit că tulpinile rezistente la fungicide ale agenților patogeni se pot acumula în bulbii lalelelor. În studiul publicat în Environmental Microbiology, cercetătorii de la Universitatea din Tsukuba și Universitatea din Chiba au arătat că bulbii plantelor care găzduiesc agenți patogeni potențial letali constituie și locul perfect pentru evoluția tulpinilor rezistente la fungicide.

Riscul asociat cu infecțiile fungice este în creștere, cum este cazul aspergilozei pulmonare (PA), o infecție fungică mortală cauzată de agentul patogen uman Aspergillus fumigatus. O îngrijorare specială o reprezintă aspergiloza pulmonară asociată cu gripa și cu COVID-19, ale cărei cazuri sunt într-o creștere rapidă. Azolii - o clasă de compuși antifungici utilizați deseori ca medicamente pentru tratarea aspergilozei - sunt utilizați pe scară largă ca fungicide în agricultură. Tulpinile de A. fumigatus rezistente la azoli se răspândesc în mediul înconjurător, probabil și datorită utilizării azolilor în agricultură. Rezistența la azoli este un factor cunoscut care afectează tratamentul aspergilozei pulmonare, iar îngrijorarea privind această problemă devine tot mai mare.

Pentru suprimarea tulpinilor rezistente, este necesară înțelegerea modului în care este distribuită și îmbunătățită în mediul înconjurător variația genetică legată de rezistența la azoli la A. fumigatus, spune Daisuke Hagiwara, autorul senior al studiului. În acest studiu, ne-am propus să realizăm acest lucru prin investigarea trăsăturilor genetice ale acestor tulpini.

Anterior, echipa de cercetători a descoperit câteva tulpini de A. fumigatus rezistente la azoli atașate de bulbii unor planate comercializate în florăriile din Japonia. În cadrul acestui studiu, oamenii de știință au analizat opt tulpini de A. fumigatus rezistente la azoli izolate dintr-un singur bulb de lalea cumpărat în Japonia. Echipa a utilizat secvențierea genomului și analiza comparativă pentru a compara tulpinile în privința sensibilității față de azolii folosiți în agricultură și medicina umană, în plus față de alte clase de fungicide. Rezultatele au indicat că au existat recombinări anterioare între tulpini și că unele dintre acestea și-au dezvoltat o rezistență și față de alte clase de fungicide.

Rezultatele obținute arată că bulbii plantelor au constituit nu numai un vehicul pentru acest agent patogen, ci și o nișa ideală pentru întâlnirea și evoluția rezistenței acestor tulpini față de medicamente, spune Hagiwara.

Studiul umple golurile în privința cunoștințelor despre A. fumigatus rezistent la azoli, furnizând o serie de informații genetice importante. Descoperirile vor ajuta la o mai bună înțelegere a fungilor rezistenți la medicamente și la dezvoltarea unor soluții viitoare pentru această problemă.

Source Sursa: phys.org
Text: Universitatea din TsukubaDin aceeași categorie