Logo bio-infomedia.ro

Tulpina delta arată că pandemia nu s-a sfârșit

Un bărbat iese dintr-o stație de metrou din Brighton Beach, New York, unde tulpina delta a SARS-CoV-2 a dus la o explozie recentă a cazurilor de COVID-19. | Foto: SPENCER PLATT/GETTY IMAGES
  • Tulpina delta a virusului SARS-CoV-2, apărută pentru prima dată în India, este mai contagioasă decât tulpinile anterioare și poate provoca forme mai grave de COVID-19.
  • Persoanele vaccinate pot transmite mai ușor tulpina delta decât tulpinile anterioare ale virusului, însă vaccinurile protejează împotriva dezvoltării unor forme grave de COVID-19.

Tulpina delta a noului coronavirus este diferită față de cele anterioare în moduri tot mai îngrijorătoare. Iar aceste diferențe ar putea însemna reîntoarcerea unor restricții chiar și pentru persoanele vaccinate.

Noua tulpină nu numai că este mai contagioasă decât tulpinile anterioare, ci provoacă și o îmbolnăvire mai gravă. Mai mult, personale vaccinate se pot infecta și pot purta în nas încărcături virale similare cu cele ale persoanelor nevaccinate, ceea ce stârnește îngrijorări privind capacitatea vaccinurilor de a stopa transmiterea virusului.

Iată cinci lucruri care trebuie cunoscute despre noua tulpină delta.

1. Persoanele vaccinate se pot infecta cu tulpina delta, însă vaccinurile încă funcționează

Un număr de 350 din aproximativ 470 de persoane care s-au infectat cu noul coronavirus în timpul unei explozii a infecțiilor din Barnstable County, Massachusetts, S.U.A., erau vaccinate complet, conform unui raport al cercetătorilor publicat în Morbidity and Mortality Weekly Report, pe data de 30 iulie. Autoritățile de sănătate publică au stabilit o legătură între aceste cazuri și evenimentele desfășurate în aer liber sau în spații închise, așa cum sunt barurile sau casele închiriate. Tulpina delta, care a fost identificată pentru prima dată în India, a fost în spatele a 120 din 133 cazuri de COVID-19 analizate în această situație.

Deși ar putea părea că vaccinurile nu și-au făcut treaba, proporția ridicată a cazurilor în rândurile persoanelor vaccinate s-ar putea datora ratei mari de vaccinare din țară; până la 3 iulie, circa 70% dintre cei eligibili din Barnstable County fuseseră vaccinați. Pe măsură ce tot mai mulți oameni din comunitate se vaccinează, crește probabilitatea ca o persoană testată pozitiv pentru coronavirus să aibă protecția conferită de vaccin. Aceasta deoarece vaccinurile nu au o eficiență de 100%.

Mult mai important, serurile protejează persoanele vaccinate de formele grave ale bolii. În timp ce cinci persoane au fost spitalizate, inclusiv una nevaccinată, nimeni nu a murit până pe 27 iulie.

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite estimează că 35.000 dintre cele 162 milioane de persoane vaccinate din S.U.A. vor dezvolta o infecție simptomatică în fiecare săptămână. Aceasta reprezintă aproximativ 21 cazuri de COVID-19 la 100.000 de persoane vaccinate, comparativ cu 179 de cazuri la fiecare 100.000 de persoane nevaccinate.

În privința spitalizărilor, 2-3 persoane din 100.000 de persoane nevaccinate vor fi spitalizate în fiecare săptămână cu COVID-19, iar aproximativ o persoană din 100.000 va muri în fiecare săptămână, conform calculelor efectuate de autorități. Aceasta reprezintă un număr de 25 de ori mai mare decât în cazul persoanelor vaccinate. În rândurilor persoanelor vaccinate complet, 0,1 din 100.000 de persoane vor fi spitalizate în fiecare săptămână, iar 0,04 din 100.000 vor muri în fiecare săptămână.

2. Persoanele vaccinate ar putea transmite mai ușor tulpina delta altora

În studiul din Massachusetts, persoanele vaccinate și cele nevaccinate infectate cu tulpina delta prezentau niveluri similare de material genetic viral în nas, măsurate prin testul PCR, ceea ce sugerează încărcături virale similare. Aceste încărcături virale ridicate ar putea însemna că oamenii vaccinați ar putea transmite mai ușor tulpina delta decât celelalte tulpini ale virusului, deși sunt protejați ei înșiși de formele cele mai grave ale bolii.

Această descoperire îngrijorătoare a determinat autoritățile să recomande ca persoanele vaccinate să poate masca în spațiile închise, în anumite circumstanțe.

Însă această descoperire vine cu anumite limitări majore. Rezultatul îți dă o indicație a cât ARN viral există în probă, dar nu îți spune nimic despre contagiozitate, spune Susan Butler-Wu, microbiolog la Universitatea Southern California. Aceste date sunt motiv de îngrijorare, însă nu reprezintă un răspuns definitiv în privința transmisibilității de la persoanele vaccinate.

Atunci când o persoană vaccinată se infectează și devine simptomatică, știm deja că aceasta prezintă o încărcătură virală mare, spune Butler-Wu. Însă răspunsul imunitar declanșat de vaccin poate anihila multe dintre aceste particule virale.

Multe dintre aceste particule virale probabil că sunt învelite în anticorpi, spune Brett Lindenbach, virusolog la Universitatea Yale, ceea ce înseamnă că particulele ar trebui să fie mai puțin infecțioase.

Tulpina delta s-ar putea transmite mai ușor de la oamenii vaccinați decât tulpinile anterioare, însă demonstrarea cu exactitate a acestui lucru va necesita studii detaliate care să documenteze transmiterea de la persoanele vaccinate la cele nevaccinate. Totuși, Lindenbach și Butler-Wu spun că purtarea măștii poate ajuta la încetinirea transmiterii.

3. Tulpina delta poate provoca o îmbolnăvire mai gravă

Trei studii recente din Canada, Singapore și Scoția arată că tulpina delta crește riscul de spitalizare, terapie intensivă și moarte.

În Canada, epidemiologul Ashleigh Tuite de la Școala de Sănătate Publică Dalla Lana a Universității din Toronto a analizat datele din provincia Ontario pentru a vedea dacă diferitele tulpini ale coronavirusului fac oamenii mai bolnavi. Cercetătoarea și colegul său David Fishman au obținut informații despre persoanele infectate și despre rezultatul infecției. Chiar și după luarea în calcul a vaccinărilor, vârstei și bolilor preexistente, tulpina delta a prezentat un risc de spitalizare mai mare cu 120%, un risc de internare la terapie intensivă mai mare cu 287% și un risc de deces mai mare cu 137%.

În Singapore, un studiu preliminar a arătat că tulpina delta aproape că dublează riscul de pneumonie comparativ cu tulpinile anterioare și crește riscul de a avea nevoie de oxigen suplimentar, de a necesita terapie intensivă și de deces. Aceste date preliminare nu au fost încă revizuite de către oamenii de știință, însă ele sunt în concordanță cu datele unui studiu din Scoția, publicate în Lancet pe 14 iunie. În acest studiu, cercetătorii arată că tulpina delta dublează riscul de spitalizarea comparativ cu tulpina alfa.

Există dovezi că vaccinurile au o eficiență ceva mai redusă împotriva tulpinii delta decât față de tulpinile anterioare. Totuși, vaccinarea reduce riscul apariției unor complicații grave. Vaccinurile sunt ca utilizarea unui stingător pentru stingerea unui foc din bucătărie, spune Paul Offit, director însărcinat cu educația privind vaccinarea la Children’s Hospital din Philadelphia. Scopul este să împiedici restul casei de la a lua foc. Virusul poate intra în celulele din nas, gât și plămâni și se poate replica acolo, astfel încât poți avea o infecție asimptomatică sau ușoară, spune Offit.

Sistemul imunitar al unei persoane vaccinate va intra în acțiune după câteva zile și va împiedica infecția să producă o îmbolnăvire gravă. Este mai ușor să previi o formă medie sau severă a bolii decât o formă mai ușoară, spune Offit.

4. Delta este mult mai contagioasă decât tulpinile anterioare ale coronavirusului

O persoană nevaccinată infectată cu forma originală a virusului, care a apărut la sfârșitul anului 2019, de obicei poate transmite virusul la alte 2-4 persoane.

În schimb, o persoană infectată cu tulpina delta poate transmite virusul la alte 5-10 persoane, în medie. Aceasta este o transmisibilitatea aproape cât cea a varicelei.

5. Măsurile de sănătate publică precum vaccinarea și purtarea măștii rămân mijloace cruciale de reducere a răspândirii

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din S.U.A. recomandă reintroducerea măștii, deoarece acesta este cel mai eficient mijloc de prevenire a infectării.

Măștile N95 sunt eficiente în orice împrejurare, în timp ce măștile chirurgicale sunt foarte bune atunci când concentrația virusului din aer este redusă, conform unui studiu realizat de o echipă internațională de cercetători, publicat în Science pe 25 iunie. Calculele arată că măștile funcționează bine atât împotriva infectării, cât și a răspândirii virusului. O mască potrivită protejează mai bine decât una care lasă spații libere în partea de sus sau în lateral.

Măștile din bumbac cu trei straturi sunt și ele eficiente, conform unui raport al cercetătorilor din 2 iulie, publicat în Morbidity and Mortality Weekly Report.

Combinarea purtării măștii cu o ventilație și filtrare corespunzătoare oferă un ajutor și mai mare.

Source Sursa: sciencenews.org
Text: Tina Hesman Saey, Erin Garcia de Jesús, Jonathan LambertDin aceeași categorie

Adaptări date de microbiom la animale

8 iulie 2021 | Sănătate