Logo bio-infomedia.ro

Siguranța vaccinurilor anti-COVID: ce arată studiile

Foto: MICHAEL CIAGLO/GETTY IMAGES

Pe măsură ce oamenii de pe întreg globul primesc vaccinurile împotriva COVID-19, au început să apară rapoarte despre anumite efecte secundare, cum ar fi durerile de cap sau febra. Multe dintre acestea erau de așteptat, deoarece datele din evaluările clinice ale vaccinurilor aprobate conțineau astfel de informații. Însă acum, când milioane de oameni s-au vaccinat, comparativ cu cele câteva mii care au participat la evaluările inițiale, încep să apară rapoarte rare despre reacții alergice, dar și întrebări dacă unele decese au vreo legătură cu vaccinul.

Nu există nicio îndoială că vaccinurile actuale sunt eficace și sigure. Riscul de reacție severă la un vaccin, spun cercetătorii, este depășit cu mult de protecția pe care acesta o oferă față de coronavirus. Nature aruncă o privire la ceea ce au aflat oamenii de știință despre natura și frecvența efectelor secundare, pe măsură ce un număr tot mai mare de persoane raportează reacțiile pe care le au medicilor sau prin sistemele de monitorizare, cum ar fi aplicațiile pentru telefoane mobile.

Cât de mulți oameni au efectele secundare obișnuite în urma vaccinurilor anti-COVID?

Pentru cele două vaccinuri cu ARN mesager (ARNm) - unul produs de compania Moderna, din Cambridge, Massachusetts, Statele Unite ale Americii, iar celălalt dezvoltat în urma colaborării dintre compania americană Pfizer și BioNTech, din Mainz, Germania - o proporție semnificativă de persoane au prezentat reacții ușoare, cum ar fi durere la locul injectării, durere de cap sau oboseală. Aceste vaccinuri furnizează fragmente de ARN care codifică o proteină a coronavirusului, față de care organismul își dezvoltă un răspuns imun.

Conform informațiile de la US Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS), aproximativ 372 din fiecare milion de doze de vaccin cu ARNm administrate au dus la reacții adverse ușoare. Acest număr este mai mic decât cifrele din cadrul evaluărilor clinice, care au indicat că un procent de 80% dintre persoanele vaccinate ar avea dureri la locul injectării. Cercetătorii care derulează evaluările monitorizează pacienții îndeaproape și înregistrează fiecare reacție, în timp ce VAERS se bazează pe medici și pe persoanele individuale vaccinate pentru a raporta singure efectele secundare.

Efecte secundare ale vaccinării
Sursa: CDC/V-SAFE/TOM SHIMABUKURO

Până acum, reacțiile față de vaccinurile ARNm sunt similare. Aceste vaccinuri sunt administrate în două doze: prima doză declanșează o reacție imunitară, iar a doua doză reprezintă un rapel care întărește capacitatea organismului de a lupta împotriva coronavirusului. În cazul vaccinului Pfizer-BioNTech, care a fost utilizat de mai mult timp comparativ cu Moderna și care, evident, a adunat mai multe informații, efectele secundare sunt mai crescute după cea de a doua doză (după cum arată și graficul de mai sus).

În Marea Britanie, au fost distribuite trei milioane de doze ale unui alt vaccin, dezvoltat de Universitatea Oxford și compania farmaceutică AstraZeneca. Acest vaccin, care este administrat tot în două doze, conține un adenovirus gripal inactivat ce include instrucțiuni pentru producerea proteinei coronavirusului care declanșează răspunsul imunitar. Conform sistemului de monitorizare a sănătății din Marea Britanie (YellowCardScheme), aproximativ 4000 dintr-un milion de doze administrate au dus la reacții adverse. Din nou, datele din cadrul evaluărilor clinice au sugerat că o frecvență mai ridicată este cea exactă: cca. 50% dintre participanți au prezentat dureri la locul injectării, dureri de cap și oboseală, conform unui raport transmis Agenției Europene a Medicamentului (EMA).

Puține persoane au primit cea de a doua doză de vaccin Oxford-AstraZeneca, deoarece Marea Britanie și-a utilizat stocul pentru administrarea primei dozei la cât mai multe persoane posibil, însă datele din cadrul evaluărilor clinice transmise către EMA sugerează că efectele secundare după cea de a doua doză sunt ceva mai blânde.

Datele de siguranță ale vaccinurilor din alte părți ale lumii, cum ar fi cele din China, sunt mai dificil de procurat. Datele preliminare ale evaluării clinice a vaccinului Sputnik V produs de Rusia (un vaccin cu adenovirus) arată că cele mai obișnuite efecte secundare sunt simptomele similare gripei și durerile la locul injectării.

Cum se compară acestea cu efectele secundare ale vaccinului antigripal anual?

Cel puțin în privința vaccinurilor cu ARNm, medicii observă mai multe efecte secundare decât în cazul vaccinurilor antigripale, spune Helen Chu, specialist în boli infecțioase la Universitatea din Seattle, Washington. De exemplu, în cadrul evaluărilor clinice ale vaccinului Pfizer-BioNTech, 75% dintre participanți au raportat reacții sistemice, cum ar fi durerile de cap, febra și frisoanele. În cazul evaluărilor clinice ale vaccinului antigripal obișnuit Flubok Quadravalent, cca. 34% dintre participanții cu vârste de 18-49 de ani au prezentat o reacție sistemică. Efectele secundare au fost chiar mai puțin frecvente la persoanele cu vârste mai mari de 50 de ani.

Chu spune că vaccinurile cu ARN mesager generează un răspuns imunitar puternic, care crește riscul de efecte secundare, însă aceasta înseamnă că vaccinurile funcționează.

A fost stabilită vreo legătură între anumite decese și vaccinurile anti-COVID?

Deși există întrebări dacă vaccinurile pot duce la moarte, niciun deces nu a fost direct atribuit unei doze de vaccin anti-COVID. După ce 33 de persoane în vârstă dintr-un centru din Norvegia au murit la 6 zile după administrarea vaccinului Pfizer-BioNTech, investigațiile efectuate de Agenția Medicamentului din Norvegia și Organizația Mondială a Sănătății au ajuns la concluzia că aceste decese s-au încadrat în limitele ratelor de deces pentru această categorie de vârstă și că vaccinul este sigur pentru persoanele vârstnice. Ministerul Sănătății din India a raportat 27 de decese în țară, însă niciunul dintre acestea nu a fost pus în legătură directă cu vaccinul împotriva COVID-19.

Este "extrem de dificil" de stabilit o legătură definitivă între un deces și vaccin, deoarece decesele raportate până acum s-au produs la zile sau săptămâni de la injecție, ceea ce face dificilă excluderea altor circumstanțe. Un alt motiv este acela că, în prezent, clinicienii prioritizează vaccinarea persoanelor în vârstă și cu comorbidități. Majoritatea celor care au murit după vaccinare se încadrau în acest grup, conform rapoartelor din Marea Britanie și Statele Unite.

Ce se cunoaște despre reacțiile alergice severe, dar rare?

Vaccinul Moderna provoacă aproximativ trei reacții anafilactice la un milion de doze administrate, în timp ce vaccinul Pfizer-BioNTech produce cinci reacții alergice la un milion de doze, conform informațiilor VAERS. Aceasta este o rată mai ridicată decât în cazul altor vaccinuri - inclusiv vaccinul antigripal anual, care produce doar o reacție anafilactică la fiecare milion de doze administrate. În cazul vaccinului Oxford-AstraZeneca, au fost confirmate 30 de cazuri de anafilaxie din puțin peste 3 milioane de doze administrate. Specialiștii consideră că aceste rate s-ar putea modifica pe măsură ce mai multe doze sunt administrate.

Deși unele persoane au necesitat spitalizare, toate și-au revenit complet. Autoritățile de sănătate publică sfătuiesc oamenii cu un istoric în ceea ce privește alergiile la oricare dintre componentele vaccinurilor să nu se vaccineze.

Spre deosebire de COVID-19, anafilaxia este tratabilă cu medicamente precum epinefrina, dacă este sesizată rapid, spune Paul Offit, specialist în boli infecțioase la Spitalul de Copii din Philadelphia, Statele Unite, care a făcut parte din comitetul consultativ care a dus la autorizarea ambelor vaccinuri cu ARNm în S.U.A.

Majoritatea persoanelor la care a apărut anafilaxia reacționaseră la alte substanțe în trecut: cca. 80% dintre cei care au reacționat la vaccinul Pfizer-BioNTech și 86% dintre cei care au reacționat la vaccinul Moderna au avut un istoric în privința alergiilor.

Cauza specifică a reacțiilor anafilactice rămâne necunoscută, fiind în desfășurare mai multe studii în acest sens.

Ce ar putea cauza reacțiile alergice?

Unii cercetători s-au gândit la polietilenglicol (PEG) ca fiind compusul din vaccinurile cu ARNm care cauzează anafilaxia. Vaccinurile Moderna și Pfizer-BioNTech utilizează nanoparticule lipidice pentru stocarea și introducerea ARN-ului mesager în celule. PEG este legat de lipidele din aceste particule și, în circumstanțe normale, le ajută să evite sistemul imunitar. Deși moleculele legate de PEG se regăsesc într-o varietate de produse, cum ar fi laxativele și medicamentele pentru gută, ele sunt cunoscute ca producând reacții alergice.

Studii ulterioare la persoanele care au prezentat o reacție anafilactică după vaccinare ar putea determina dacă PEG este cauza acestora, spune Samuel Lai, farmacolog la Universitatea Chapel Hill, din Carolina de Nord, Statele Unite. Dacă probele de sânge prelevate de la aceste persoane conțin anticorpi anti-PEG, acest fapt ar putea fi un indicator, afirmă Lai, însă nu este clar cât timp aceste proteine rămân în fluxul sanguin după anafilaxie.

Vaccinurile care nu folosesc PEG - cum este vaccinul Johnson & Johnson, încă neautorizat și care folosește tot un adenovirus pentru declanșarea răspunsului imunitar - ar putea fi o cale pentru vaccinarea persoanelor cu sensibilitate la polietilenglicol.

Deoarece vaccinurile cu ARN mesager s-au arătat atât de promițătoare, Ulrich Schubert, specialist în știința polimerilor la Universitatea Jena, Germania, crede că a sosit timpul pentru investirea în cercetarea polimerilor care nu produc reacții alergice. Astfel de studii sunt în desfășurare la centrul PolyTarget, finanțat de Fundația Germană pentru Cercetare.

Source Sursa: www.nature.com
Text: Ariana RemmelDin aceeași categorie

Grăsimi în interiorul unei celule

Grăsimile luptă împotriva bacteriilor

19 octombrie 2020 | Sănătate