Logo bio-infomedia.ro

Cum funcționează vaccinurile cu ARN mesager

Foto: NEWS.MIT.EDU
  • Majoritatea vaccinurilor conțin un agent infecțios sau o parte a acestuia, însă vaccinurile cu ARN mesager (ARNm) livrează materialul genetic pentru ca celulele noastre să producă ele însele proteinele virale sau bacteriene. Sistemul nostru imunitar răspunde la aceste proteine și își dezvoltă imunitatea.
  • Vaccinuri cu ARN mesager împotriva COVID-19 sunt cele produse de Moderna și Pfizer/BioNTech.

ARN-ul mesager (ARNm) este o moleculă monocatenară prezentă în mod natural în toate celulele noastre. Această moleculă transportă instrucțiunile pentru producerea proteinelor codificate de genele noastre, localizate în nucleul celular, în citoplasmă. Apoi, enzimele din citoplasmă translatează informația stocată în ARN-ul mesager și sintetizează proteinele.

Un vaccin cu ARNm livrează celulelor noastre instrucțiunile pentru producerea proteinei virale sau bacteriene. Apoi, sistemul nostru imunitar răspunde la aceste proteine și își dezvoltă mijloace pentru a reacționa față de infecțiile viitoare cu agentul patogen respectiv.

Tehnologia vaccinurilor cu ARN mesager nu este nouă, însă, până de curând, nu au existat vaccinuri cu ARNm care să fi primit aprobarea pentru utilizarea la oameni.

Ce este diferit la vaccinurile cu ARNm

Unele vaccinuri utilizează un virus întreg sau o bacterie pentru a instrui organismul nostru să-și construiască imunitate față de agentul patogen respectiv. Acești agenți infecțioși sunt inactivați sau atenuați, fapt care în face inofensivi. Alte vaccinuri folosesc anumite părți ale virusurilor sau bacteriilor.

Tehnologia vaccinurilor recombinante folosește celule bacteriene sau de drojdii pentru a produce numeroase copii ale unei anumite proteine virale sau bacteriene sau, uneori, chiar a unei părți a proteinei.

Vaccinurile cu ARNm ocolesc acest pas. Aceste vaccinuri sunt sintetizate chimic, fără a avea nevoie de celule sau de agenți patogeni, ceea ce face procesul de producție mai simplu. Vaccinurile cu ARNm poartă informația care permite celulelor noastre să producă ele însele proteinele agentului patogen sau fragmente ale acestora. Foarte important este faptul că vaccinurile cu ARNm conțin doar informațiile pentru producerea unei părți mici a agentului infecțios, astfel încât nu este posibil ca celulele să producă întreg agentul patogen.

Vaccinurile cu ARN mesager dezvoltate de Pfizer/BioNTech și Moderna nu pot produce COVID-19. Aceste vaccinuri nu poartă toate informațiile pentru ca celulele noastre să poată produce virusul SARS-CoV-2 și, drept urmare, ele nu pot cauza o infecție.

Abordarea stabilității și siguranței

ARN-ul este o moleculă estrem de fragilă. Livrarea cu succes a ARN-ului mesager în celule din corpul nostru și asigurarea că enzimele din celule nu îl degradează sunt adevărate provocări ale dezvoltării vaccinului.

Modificările chimice din timpul procesului de fabricație pot îmbunătăți semnificativ stabilitatea vaccinurilor cu ARNm. Încapsularea ARNului mesager în nanoparticule lipidice este o modalitate de garantare a pătrunderii vaccinului în celule și a livrării acestuia în citoplasmă.

ARN-ul mesager cu rămâne în celulele noastre pentru puțin timp. După ce a transferat instrucțiunile către mașinăria celulară de sinteză a proteinelor, enzimele denumite ribonucleaze degradează ARNm.

Nu este posibil ca ARNm să ajungă în nucleul celulei, deoarece îi lipsesc semnalele care să-i permită să pătrundă în acest compartiment celular. Aceasta înseamnă cu ARN-ul mesager nu se poate integra în ADN-ul unei persoane vaccinate.

Nu există niciun risc de modificări genetice pe termen lung cauzate de vaccinurile cu ARN mesager. Vaccinurile împotriva COVID-19 produse de Moderna și Pfizer/BioNTech au fost supuse unei testări riguroase în cadrul evaluărilor clinice efectuate la oameni.

Source Sursa: www.medicalnewstoday.com
Text: Yella Hewings-MartinDin aceeași categorie