Logo bio-infomedia.ro

Coasta de Fildeș confirmă primul caz de Ebola după 1994

Abidjan, Coasta de Fildelș
Abidjan, Coasta de Fildeș | Foto: ISTOCK.COM
  • Organizația Mondială a Sănătății a anunțat primul caz de infecție cu virusul Ebola înregistrat în Coasta de Fildeș după anul 1994. Virusul a fost detectat la o femeie care călătorise în Guineea.
  • Virusul Ebola se poate transmite prin contactul cu fluide și țesuturi infectate, iar simptomele de Ebola - inclusiv durerile musculare și febra - sunt similare cu cele ale altor boli, cum sunt malaria și febra tifoidă.

Ministerul Sănătății din Coasta de Fildeș și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au anunțat sâmbătă, 14 august, că în țară a fost înregistrat primul caz de infecție cu virusul Ebola de după 1994. Conform Agenției Associated Press, ministrul sănătății, Pierre N’Gou Demba, a declarat că virusul a fost detectat la o femeie cu vârsta de 18 ani, care călătorise cu un autobuz din Guineea până la Abidjan, un centru metropolitan major și cel mai mare oraș din Coasta de Fildeș. Femeia a fost testată pozitiv pentru Ebola la o zi după sosirea în țară și, după spusele lui Demba, a fost diagnosticată și tratată imediat de experți în sănătate.

Este deosebit de îngrijorător faptul că acest focar a fost declarat în Abidja, o metropolă cu peste patru milioane de locuitori, spune Matshidiso Moeti, director regional pentru Africa al Organizației Mondiale a Sănătății. Totuși, pe continentul african se află numeroși experți de talie mondială în lupta împotriva virusului Ebola, iar Coasta de Fildeș poate apela la aceștia.

După descoperirea unui focar de Ebola în Guineea, în luna februarie, OMS a oferit suport Coastei de Fildeș și altor cinci țări africane pentru a-și întări pregătirile pentru Ebola. Anul acesta a mai exista un focar de Ebola în Republica Democratică Congo.

Ca răspuns față de acest nou focar, OMS coordonează transferul a 5.000 de doze de vaccin împotriva Ebola din Guineea în Coasta de Fildeș, pentru a inocula oamenii care prezintă risc ridicat de infectare, inclusiv lucrătorii din sănătate și contacții cazului confirmat. În plus, personalul local al OMS va fi sprijinit de o echipă multidisciplinară de experți, care va oferi ajutor pentru urmărirea contacților, tratament și prevenirea infecției. Până în prezent, OMS nu a emis o alertă de călătorie către și dinspre Coasta de Fildeș.

În acest an, epidemia de Ebola din Guineea, care a cuprins 16 cazuri confirmate și 12 decese, a fost declarată închisă pe 19 iunie. Conform declarațiilor oficiale, autoritățile trebuie să efectueze mai multe teste și secvențieri ale genomului pentru a stabili dacă există vreo legătură între focarul din Guineea și cel din Coasta de Fildeș. Conform Agenției Associated Press, există dovezi că oamenii pot purta virusul Ebola infecțios mai mult timp după ce simptomele dispar. Analiza genomică sugerează că epidemia din Guinea ar fi putut fi cauzată de o persoană infectată în timpul epidemiei din 2014-2016, care s-a răspândit până în Sierra Leone și Liberia, omorând 11.325 de oameni.

De la această epidemie, au fost dezvoltate două vaccinuri și tratamente. Conform OMS, dacă pacienții primesc tratament de timpuriu, șansele de supraviețuire cresc semnificativ, comparativ cu rata mortalității de 25-90% înregistrată în cazul epidemiilor din anii anteriori.

Virusul Ebola se poate transmite prin contactul cu fluide și țesuturi infectate, iar simptomele de Ebola - inclusiv durerile musculare și febra - sunt similare cu cele ale altor boli, cum sunt malaria și febra tifoidă.

La începutul acestei luni, Guineea a anunțat primul său caz de infecție cu virusul Marburg, care este înrudit cu Ebola și prezintă simptome și rate ale mortalității asemănătoare.

Source Sursa: the-scientist.com
Text: Annie MelchorDin aceeași categorie