Logo bio-infomedia.ro

Ce se știe despre tulpina delta a virusului SARS-CoV-2

Pasageri pe un peron
Pasagerii se urcă în trenul Missouri River Runner Amtrak, în data de 11 iunie 2021. Răspândirea tulpinei delta provoacă îngrijorări, mai ales în locurile unde rata de vaccinare este redusă, așa cum este Missouri, S.U.A. | Foto: CHARLIE RIEDEL/AP IMAGES
  • O nouă tulpină a virusului SARS-CoV-2, tulpina delta, provoacă îngrijorare în rândurile autorităților de sănătate publică din toată lumea, care depun eforturi pentru a-i controla răspândirea.
  • Tulpina delta deține toate avantajele de transmisibilitate ale tulpinii alfa, însă ea poate ocoli unele părți ale sistemului imunitar, fapt care îi conferă un avantaj suplimentar în fața tulpinii alfa.

Tulpina delta a virusului SARS-CoV-2, care a apărut prima dată în India, s-a răspândit în peste 80 de țări și devine cu rapiditate variata dominantă a noului coronavirus. În locuri precum Marea Britanie, delta a înlocuit varianta anterioară alfa, puternic contagioasă, care a fost identificată prima oară în această țară, devenind cea mai răspândită formă a virusului.

De exemplu, rapida răspândire a tulpinii delta a forța autoritățile din Marea Britanie să amâne planurile de deschidere a țării pentru mijlocul lunii iulie. Autoritățile de sănătate publică din Israel, țară în care aproape 60% din populație este vaccinată complet, au reintrodus purtarea măștii în spațiile deschise - o măsură care fusese ridicată cu zece zile în urmă. În Statele Unite, în regiuni precum Los Angeles, este recomandat că masca să fie purtată în spațiile deschise chiar și de către persoanele vaccinate. De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) îndeamnă la purtarea măștii de către toată lumea.

Delta reprezintă cea mai mare amenințare pentru persoanele nevaccinate, conform unui studiu de dată recentă. În Statele Unite, delta este responsabilă pentru 26,1% din cazurile înregistrate în țară. Prevalența sa se dublează la fiecare două săptămâni. În statele în care rata de vaccinare este redusă, precum Missouri sau Wyoming, delta deja produce majoritatea infecțiilor în unele locuri. În data de 1 iulie, administrația Biden a anunțat că în punctele fierbinți vor fi trimise echipe de experți dotate cu echipamente de testare și medicamente, pentru a controla focarele de infecție.

Îngrijorarea este chiar mai mare la nivel global. Doar 23,4% dintre persoanele din lume au primit cel puțin o doză de vaccin COVID-19, majoritatea acestora fiind din țările bogate. Mai puțin de 1% din oamenii din țările sărace au primit o doză de vaccin.

Pe măsură ce tulpina delta se instalează pe scena centrală a pandemiei, iată ce cunosc până acum oamenii de știință despre această variantă a noului coronavirus.

Delta se răspândește mai rapid

Coronavirusul care produce COVID-19 încă se află printre noi deoarece se poate adapta bine pentru a se răspândi în rândul oamenilor, spune Ravindra Gupta, virusolog la Institutul de Imunologie Terapeutică și Boli Infecțioase din Cambridge, Anglia.

Deși tulpina alfa este cu aproximativ 50% mai contagioasă decât tulpina anterioară, delta pare să depășească acest punct de referință. Datele de la Public Health England, o agenție de sănătate publică din Marea Britanie, sugerează că tulpina delta ar putea fi cu 60% mai contagioasă decât alfa.

Aceasta este cu adevărat îngrijorător, spune Ravina Kullar, epidemiolog la UCLA și purtător de cuvânt al Societății Americane pentru Boli Infecțioase.

Persoanele care se infectează fără să știe cu tulpina delta prezintă un risc mai ridicat de a transmite virusul altcuiva, probabil către șapte sau opt persoane, spune Kullar. Un focar de infecție poate izbucni foarte rapid dacă cineva poartă tulpina delta și nu este izolat față de ceilalți.

Delta poate ocoli anumite părți ale sistemului imunitar

Răspândirea mai rapidă a tulpinii delta nu este singura îngrijorare. În delta întâlnim toate avantajele de transmisibilitate ale tulpinii alfa, spune Gupta. Însă delta poate ocoli unele părți ale sistemului imunitar, fapt care îi conferă un nou avantaj în fața tulpinii alfa.

De exemplu, anticorpii de la persoanele vindecate sau vaccinate au fost mai puțini eficienți la oprirea infectării celulelor cu tulpina delta, comparativ cu tulpina alfa sau cea originală din Wuhan, China, conform unui raport preliminar al cercetătorilor publicat pe 22 iunie. Iar atunci când echipa a analizat un grup de lucrători în domeniul sanitar dintr-un spital din India, vaccinați cu serul produs de AstraZeneca, cercetătorii au descoperit că majoritatea erau infectați cu delta.

Același lucru s-a întâmplat și în două centre de sănătate din Delhi, ceea ce ar putea sugera că delta este mai susceptibilă de a infecta persoanele vaccinate, prin suprainfecție, decât tulpina alfa.

Per total, vaccinurile par a fi eficiente în continuare

Chiar și în cazurile de suprainfecție, vaccinurile încă protejează oamenii de formele cele mai grave de COVID-19. De exemplu, un studiu preliminar a descoperit că vaccinurile COVID-19 par a fi mai puțin eficiente față de tulpina delta decât față de celelalte tulpini. Însă două doze sunt mai bune decât una singură. O singură doză de vaccin Pfizer/BioNTech sau AstraZeneca este mai eficientă cu 33% în prevenirea infecției simptomatice cu delta la trei săptămâni după vaccinare, comparativ cu 55% eficacitate împotriva tulpinii alfa.

Totuși, o a doua doză de vaccin Pfizer a crescut eficacitatea împotriva tulpinii delta la aproape 88%, față de 93,4% împotriva tulpinii alfa. O a doua doză de vaccin AstraZeneca este mai eficientă cu circa 60% împotriva tulpinii delta, față de 66% în cazul tulpinii alfa.

Protecția împotriva spitalizării este chiar mai bună, conform unui raport al cercetătorilor din 21 iunie. O singură doză de vaccin Pfizer a prezentat o eficiență de 94% în prevenirea spitalizării după infectarea cu tulpina delta, iar o doză de AstraZeneca a avut o eficiență de 71%. Vaccinarea cu două doze a crescut procentele la 96%, respectiv 92%.

De exemplu, până acum, în locurile cu rate de vaccinare ridicate, precum Marea Britanie și Israel, înmulțirea cazurilor de COVID-19 încă nu a fost pusă în legătură cu o creștere accentuată a spitalizărilor sau deceselor. Însă spitalizările și decesele tind să urmeze la două săptămâni după înmulțirea infectărilor, deci trecerea timpului va arată dacă cifrele vor crește.

Nu există nici multe informații despre eficacitatea vaccinului Johnson & Johnson împotriva variantei delta, spune Kullar. Un studiu preliminar publicat pe 1 iulie sugerează că anticorpii produși de acest vaccin recunosc tulpina delta. Vaccinul ar trebui să fie eficient.

Punctul cheie este faptul că tulpina delta va crea cu atât mai puține probleme în comunitate cu cât numărul persoanelor vaccinate va fi mai mare.

Vaccinurile nu protejează pe toți în mod egal

Vestea bună este faptul că persoanele tinere, relativ sănătoase, care sunt vaccinate, probabil că nu vor avea de suferit. Însă există spitalizări și vor exista decese în rândurile persoanelor în vârstă vaccinate, care suferă de alte boli, spune Gupta. Nu toate persoanele au același nivel de protecție din partea vaccinurilor. Mai mult, copiii sub 12 ani încă nu sunt eligibili pentru vaccinare.

Există numeroase persoane cu imunitatea compromisă, așa cum sunt cele care au suferit un transplant sau care iau tratamente pentru cancer ori cele în vârstă, dar care încă ar putea fi în pericol. Multe dintre aceste persoane s-au vaccinat, iar acum se bazează pe cei din jurul lor pentru a-i proteja.

Experții așteaptă să apară alte tulpini ale virusului

Probabil că delta nu va fi ultima tulpină a noului coronavirus. În timp ce vaccinurile încă protejează oamenii, există riscul să apară o nouă tulpină care să le scadă eficiența, pe măsură ce virusul circulă printre persoanele nevaccinate.

Vor continua să apară noi tulpini ale coronavirusului, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății. Aceasta este ceea ce face virusurile, ele evoluează, însă noi putem preveni apariția altor tulpini prin prevenirea transmiterii. Este foarte simplu. O transmitere mai accentuată înseamnă mai multe tulpini. O transmitere mai redusă înseamnă mai puține tulpini.

Reducerea răspândirii pentru a da virusului mai puține ocazii de a suferi mutații este un aspect crucial, spune Kullar. Mai înainte am fost îngrijorați de tulpina afla, iar acum avem delta, care întrece delta. Ce va urma?

A sosit timpul pentru a planifica viitoarele vaccinuri împotriva noilor tulpini care ar putea ocoli sistemul imunitar mult mai eficient decât o face varianta delta, spune Gupta. Nu am ajuns la sfârșitul drumului.

Source Sursa: sciencenews.org
Text: Erin Garcia de JesúsDin aceeași categorie