Logo bio-infomedia.ro

B.1.1.7, tulpina de coronavirus dominantă în Statele Unite

Tulpina B.1.1.7 a coronavirusului
O tulpină a coronavirusului denumită B.1.1.7 (în imagine), indentificată pentru prima dată în Marea Britanie, a devenit, pe 7 aprilie, cea mai răspândită tulpină în Statele Unite. | Foto: JUAN GAERTNER/SCIENCE PHOTO LIBRARY
  • Tulpina B.1.1.7 a virusului SARS-CoV-2, apărută în Marea Britanie în decembrie 2020, a devenit tulpina dominantă în Statele Unite, începând cu 7 aprilie 2021.
  • Noua tulpină este mai contagioasă decât cele anterioare, datorită unei mutații apărute la nivelul proteinei spike a coronavirusului, care îi permite acestuia să pătrundă mai ușor în celule.

În decembrie 2020, autoritățile din Marea Britanie anunțau că o nouă tulpină a coronavirusului se răspândește rapid în țară. Câteva săptămâni mai târziu, autoritățile din Statele Unite descopereau primul caz în S.U.A. Iar până la începutul lunii aprilie, noua tulpină a devenit cea mai răspândită din țară, după avertizările transmise de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor încă din ianuarie.

Vestea vine în timpul unui val de infectări în multe state, inclusiv în Michigan, unde noua tulpină, denumită B.1.1.7, reprezintă aproape 58% dintre probele analizate genetic. Tulpina este mai puțin prevalentă în California, New York și alte state, unde tulpini ale coronavirusului apărute local reprezintă majoritatea cazurilor.

În urma apariției noii tulpini în Marea Britanie, oamenii de știință au studiat modul în care mutațiile apărute în structura virusului îi pot influența comportamentul, având în vedere îngrijorările că virusul ar fi putut dobândi capacitatea de a ocoli vaccinurile sau de a produce forme mai grave ale bolii.

B.1.1.7 este cu 40-70% mai contagioasă decât celelalte tulpini

Rapida răspândire a coronavirusului printre oamenii dintr-o zonă a Londrei care a fost pusă în legătură cu noua tulpină este ceea ce a provocat îngrijorarea autorităților pentru prima dată. În lunile care au trecut de atunci, mai multe studii au susținut descoperirea inițială că tulpina B.1.1.7 este mai contagioasă decât cele anterioare cu un procent de 40-70%.

Ipoteza actuală privind transmisibilitatea mai ridicată a acestei tulpini este aceea că o mutație în proteina spike a virusului - care îl ajută să pătrundă în celule - îi permite acestuia să se atașeze mai strâns de proteina celulară care îi facilitează pătrunderea într-o nouă celulă. Aceasta duce la o cantitate mai mare de virusuri în corp și la un virus mai contagios, spune Eleni Nastouli, virusolog la University College London.

O altă posibilitate este ca B.1.1.7 să rămână în corp mai mult timp decât celelalte tulpini, dându-le oamenilor mai mult timp să transmită virusul. Sau poate cauza anumite simptome, cum ar fi tusea, mai frecvente, care ajută virusul să se răspândească. De exemplu, un studiu realizat de Institutul Național de Statistică din Marea Britanie a arătat că persoanele infectate cu noua tulpină prezintă o probabilitate mai mare de a avea simptome de tuse, durere în gât, oboseală și dureri musculare. Însă, studiile mai recente contrazic aceste rezultate. Între cele 36.920 de persoane din Marea Britanie care au utilizat o aplicație pentru raportarea simptomelor de COVID-19 nu s-au observat diferențe între simptomele asociate cu B.1.1.7, comparativ cu cele cauzate de celelalte tulpini ale virusului, conform unui raport al cercetătorilor publicat în Lancet Public Health pe 12 aprilie.

Avem nevoie de mai mult timp pentru a stabili despre ce este vorba, spune Mark Graham, expert în imagistică medicală la King’s College London, care a condus noul studiu. În general, nu apar modificări dramatice. Toate simptomele-cheie sunt acolo.

Per ansamblu, probabil că tulpina B.1.1.7 este mai letală

O trăsătură îngrijorătoare este aceea că B.1.1.7 pare a fi mai letală decât celelalte tulpini de coronavirus. Infecțiile cu această tulpină cresc riscul de deces per ansamblu cu circa 60%.

Totuși, analiza statistică a pacienților spitalizați cu un risc ridicat de deces nu indică o legătură între infecțiile cu B.1.1.7 și riscul de îmbolnăvire gravă sau deces, conform unui raport al lui Nastouli și colegilor săi pulicat în Lancet Infectious Diseases. Acesta este un mesaj pozitiv, spune Nastouli. Însă, nu înseamnă că virusul este mai puțin mortal.

Tulpina B.1.1.7 se răspândește mai repede decât celelalte, ceea ce înseamnă că infectează mai mulți oameni, dintre care unii vor muri. De asemenea, mai mulți oameni vor ajunge la spital, comparativ cu tulpinile anterioare, însă în momentul în care ajungi în spital nu are vreo importanță cu ce tulpină ești infectat în ceea ce privește gravitatea bolii sau riscul de deces, spune Nastouli. Cercetătorii nu au observat o creștere a riscului de deces nici după ajustarea datelor cu factori precum vârsta, afecțiunile preexistente sau etnia.

Vaccinurile par a proteja oamenii de tulpina B.1.1.7

Deși unele mutații observate la B.1.1.7 au provocat îngrijorarea că tulpina ar putea ocoli sistemul imunitar, tot mai multe dovezi arată că vaccinurile încă oferă protecție.

De exemplu, studiul din 12 aprilie publicat în Lancet Public Health nu a găsit nicio dovadă că B.1.1.7 ar fi produs un val de reinfectări în Marea Britanie, pe măsură ce tulpina a devenit dominantă în decembrie 2020, spune Graham. Aceasta ar putea sugera că B.1.1.7 nu poate ocoli imunitatea pe care oamenii au dobândit-o după infectarea cu tulpinile anterioare.

Datele recente din Israel - o țară care și-a vaccinat mai mult de jumătate din populație - arată că B.1.1.7 nu infectează oamenii care am primit ambele doze de vaccin Pfizer/BioNTech, ci doar pe cei nevaccinați sau pe cei imunizați doar parțial.

Așadar, deocamdată, nu trebuie să ne facem griji despre dezvoltarea unor vaccinuri alternative pentru tulpina B.1.1.7, spune Graham. Vaccinurile actuale funcționează și împotriva acesteia.

Cercetătorii sunt atenți la alte tulpini noi

În timp ce tulpina B.1.1.7 este periculoasă prin faptul că se răspândește mai rapid și prezintă un risc mai crescut de spitalizare, alte tulpini sunt și ele îngrijorătoare. Aceasta se datorează faptului că vaccinurile care par a funcționa împotriva B.1.1.7, ar putea fi mai puțin eficiente împotriva altor tulpini ale virusului.

Studiile efectuate în laborator arată că tulpina denumită B.1.351, identificată pentru prima dată în Africa de Sud, poate ocoli anumiți anticorpi de la persoanele vaccinate sau de la cele infectate anterior cu alte tulpini. Însă răspunsul imunitar este mai complex, deci cercetătorii au nevoie de informații din lumea reală pentru a stabili cu exactitate efectul asupra vaccinurilor.

Studiul din Israel a arătat că persoanele vaccinate complet cu Pfizer/BioNTech prezintă o probabilitate mai mare de a se infecta cu tulpina B.1.351, comparativ cu celelalte tulpini. Însă datele sunt insuficiente pentru a trage o concluzie. Totuși, în cadrul unei evaluări clinice desfășurate pe 800 de participanți din Africa de Sud, unde tulpina B.1.351 este prevalentă, nouă din nouă cazuri de COVID-19 s-au înregistrat la persoanele care nu primiseră vaccinul Pfizer/BioNTech, ceea ce sugerează că serul este eficient împotriva B.1.351.

O altă tulpină, denumită P.1, descoperită în Brazilia, pare și ea mai contagioasă decât tulpinile anterioare. Persoanele care deja s-au recuperat după COVID-19 prezintă între 54 și 79 procente protecție împotriva P.1. Încă nu se știe câtă protecție oferă vaccinurile autorizate împotriva acestei tulpini.

Aceasta reprezintă o îngrijorare aparte, deoarece îmbolnăvirile de COVID-19 sunt în creștere în țări precum Brazilia și India. De exemplu, în India a fost descoperită o tulpină care prezintă două mutații-cheie despre care se crede că cresc transmisibilitatea și permit virusului să ocolească sistemul imunitar; această tulpină s-a răspândit și în alte țări.

În mijlocul tuturor acestor evenimente, ar putea apărea noi tulpini ale coronavirusului, care ar putea extinde și mai mult actuala pandemie.

Source Sursa: www.sciencenews.org
Text: Erin Garcia de JesúsDin aceeași categorie