Logo bio-infomedia.ro

Unii corali își pot reveni după fenomenul de înălbire

  • 14 decembrie 2020
  • Mediu
Un recif de corali
Un recif de corali în Kiritimati, în mai 2015 (stânga) și mai 2018 (dreapta). | Foto: DANIELLE CLAAR, KEVIN BRUCE

Schimbările climatice produc valuri de căldură marină cu durată și frecvență mai mari, care au dus la câteva evenimente de înălbire în masă la recifele de corali. Acum se pare că unele dintre aceste recife de corali sunt capabile de a-și reveni după înălbire, chiar dacă valurile de căldură continuă.

În timpul valului de căldură tropicală dintre anii 2015 și 2016, Julia Baum de la Universitatea Victoria din Canada și colegii săi au studiat coralii din Kiritimati, zona centrală a Oceanului Pacific, cel mai mare atol de corali din lume. Acest val de căldură a fost cel mai lung înregistrat vreodată. Oamenii de știință au prognozat că niciun recif de corali nu va simți un asemenea stres termic până la mijlocul secolului, a declarat Baum.

Echipa lui Baum a urmărit peste 100 de corali din două specii - Platygyra ryukyuensis și Favites pentagona - din diferite regiuni ale insulei. Unele erau situate în apropierea zonelor locuite, ceea ce înseamnă că deja erau afectate, iar altele erau în zone curate înainte a apariția valului de căldură. Cercetătorii au fotografiat și au urmărit coralii individuali pe toată durata valului de căldură.

Echipa a fost surprinsă să descopere că unii dintre corali au supraviețuit fenomenului de înălbire și și-au revenit chiar dacă temperatura apei a rămas crescută.

Acești corali au coexistat inițial cu algele simbionte sensibile la căldură, au rezistat fenomenului de înălbire și și-au revenit cu ajutorul simbionților toleranți la căldură.

La temperaturile obișnuite ale apei oceanice, algele sensibile la căldură sunt parteneri generoși pentru coralii-gazdă, realizând fotosinteza și furnizând energie acestora. Coralii asociați cu algele sensibile la căldură apar mai "grași", deoarece sunt capabili să-și realizeze rezerve de lipide.

Coralii își manifestă capacitatea de recuperare în urma fenomenului de înălbire când se află în ape cu temperatură ridicată numai atunci când nu au fost expuși și la alți factori puternici de stres locali, de declarat Baum.

Echipa a descoperit că recifele de corali din zonele puternic afectate conțineau simbionți toleranți la căldură înainte de apariția valului de căldură. Deși aceștia au rezistat inițial la fenomenul de înălbire, coralii F. pentagora care conțineau alege tolerante la căldură nu au prezentat un avantaj în supraviețuire, iar coralii P. ryukyuensis cu simbionți au prezentat o rată de supraviețuire mai redusă de 3,3 ori.

Descoperirile furnizează dovezi că protecția locală a coralilor este de ajutor în fața schimbărilor climatice.

Articolul a fost publicat în revista Nature Communications.

Source Sursa: www.newscientist.com
Text: Donna Lu
Foto: Danielle Claar, Kevin Bruce