Logo bio-infomedia.ro

Sticlele din plastic aruncate în râuri pot călători mii de kilometri

  • 6 decembrie 2020
  • Mediu
Emily Duncan aruncă o sticlă
Emily Duncan aruncă o sticlă din plastic. | Foto: SARA HYLTON/NGS

Sticlele din plastic aruncate în râuri pot călători până la 3000 de kilometri în doar câteva luni. Cunoașterea locului unde ajung în final sticlele ne-ar putea ajuta să alegem cele mai bune măsuri pentru combaterea poluării cu plastic.

Emily Duncan de la Universitatea din Exeter din Marea Britanie și colegii săi au utilizat tehnologia GPS, în mod similar celui folosit pentru urmărirea mișcării animalelor, pentru urmărirea traseului a 25 de sticle din plastic. Ne-am gândit că dacă putem urmări o țestoasă, de ce nu am putea urmări și o sticlă?, a declarat Emily Duncan.

Echipa a aruncat sticlele de-a lungul fluviului Gange, în India și Bangladesh, care este al doilea cel mai mare fluviu ce contribuie la poluarea cu plastic a oceanului. Au descoperit că sticlele au călătorit, în medie, cu un kilometru pe zi. Unele sticle au ajuns în Golful Bengal și au călătorit cu cca. șase kilometri pe zi pe mare.

O sticlă a călători 3000 km, din Golful Bengal spre coasta estică a Indiei, în 94 de zile. Cea mai rapidă sticlă a călătorit cu 21 km pe zi, însă Duncan crede că există potențial să călătorească mult mai repede, în funcție de curenții oceanici și de viteza vântului.

Echipa a descoperit că sticlele s-au deplasat treptat de-a lungul Gangelui, iar 40% dintre acestea au rămas blocate la malurile fluviului, de unde ar putea fi aruncate în mare în timpul sezonului musonic.

Aceasta ne arată cât de mult efort trebuie să depunem pentru gestionarea deșeurilor pe continent, a declarat Marcus Eriksen de la Institutul 5 Gyre, o organizație non-profit din Santa Monica, California. Cea mai valoroasă descoperire este că aceste sticle ne pot arăta unde și cum să îndepărtăm gunoaiele din râurile planetei.

Richard Thompson de la Universitatea din Plymouth, Marea Britanie, afirmă că aceste informații ne arată că râurile constituie căi importante pentru poluarea cu plastic a oceanului. Râurile sunt precum o bandă rulantă cu un singur sens. Ele conectează marea cu oamenii care trăiesc la mii de kilometri în interiorul continentelor. Iar acțiunile oamenilor pot influența acumularea plasticului în oceane.

În anul 2010, s-a estimat că între 5 și 13 milioane de tone de deșeuri de plastic au ajuns în oceanele planetei.

Source Sursa: www.newscientist.com
Text: Ibrahim Sawal
Foto: Sara Hylton/NGS