Logo bio-infomedia.ro

Speciile și încălzirea globală

  • 16 august 2020
  • Mediu
Schimabarile climatice
Fumul și aburul sunt evacuate în atmosferă de la o fabrică de produse chimice și cocs din Germania. | Foto: LUKAS SCHULZE/GETTY IMAGES

Temperatura medie globală a crescut cu aprox. 1 oC comparativ cu perioada preindustrială, ca efect al activităților umane. Mai mult, schimbările climatice includ fenomene meteo extreme (secetă, uragane, creșterea nivelului mărilor).

Speciile sunt deja afectate de schimbările climatice, iar rapida instaurare a acestora limitează abilitatea speciilor de a se adapta la noile condiții de mediu. Schimbările climatice afectează 16% dintre speciile clasificate ca amenințate în Lista roșie a speciilor amenințate a IUCN, ceea ce duce la creșterea riscului dispariției acestora.

Specia Melomys rubicola (o specie de șobolan din ordinul Rodentia, fam. Muridae, endemică pentru zona Bramble Cay din nordul Australiei) este primul mamifer raportat extinct ca efect direct al schimbărilor climatice. Specia a dispărut datorită distrugerii habitatului său din cauza creșterii nivelului mării.

Melomys rubicola
Melomys rubicola, primul mamifer declarat extinct la nivel global din cauza schimbărilor climatice. A fost văzut pentru ultima oară în anul 2009 acolo unde a trăit dintotdeauna - mica insulă Bramble Cay, dintre Papua Noua Guinee, Australia și Strâmtoarea Torres. | Foto: ENERGYmediuPOST.CO.UK

Coralii formează unele dintre cele mai diversificate ecosisteme, însă, cu toate acestea, sunt printre cele mai afectate specii datorită înălbirii în masă, bolilor și creșterii temperaturii și acidității oceanelor.

În afară de afectarea habitatelor, schimbările climatice produc și modificări în speciile însele. Creșterea temperaturilor a dus la schimbări ecologice în migrația speciei de somon Oncorhynchus tshawytscha spre râurile arctice, în timp ce schimbările comportamentale includ perioade de reproducere mai timpurii la unele specii.

Schimbările climatice duc și la schimbări în fiziologia speciilor. Temperaturile mai ridicate din perioada de incubare duc la perturbarea raportului dintre sexe la specia de țestoase Chelonia mydas, la care femele au început să reprezinte până la 99% din numărul de pui noi pe unele plaje.

Modificările genetice cauzate de schimbările climatice includ hibridizarea care afectează unele specii, cum ar fi broasca râioasă brună (Bufo bufo) din sudul Italiei.

În plus față de valoarea lor intrinsecă, speciile joacă roluri esențiale în ecosisteme, care, la rândul lor, furnizează servicii vitale oamenilor. Schimbările climatice interacționează cu alte amenințări, cum ar fi pierderea habitatelor sau agricultura intensivă, pentru a accelera declinul speciilor. Perturbările din ecosisteme accelerează apoi schimbările climatice, creându-se astfel o buclă care duce la agravarea situației.

Afectarea de către încălzirea globală chiar și a unei specii mici poate amenința ecosisteme și speciile de-a lungul lanțului trofic. De exemplu, topirea gheții marine și acidifierea apelor Oceanului Arctic duce la reducerea populațiilor de krilli (crustacee marine, o parte importantă din zooplancton), amenințând supraviețuirea balenelor, pinguinilor și focilor, pentru care krillii reprezintă principala sursă de hrană. Deoarece speciile situate în partea inferioară a lanțului trofic sunt primele afectate de schimbările climatice, impactul real al acestora poate fi determinat în câteva decenii.

Speciile invazive sunt printre principalele cauze ale pierderii biodiversității și extincției speciilor, iar înmulțirea acestora este adeseori accelerată de schimbările climatice. Originară din America de Sud, zambila de apă (Eichhornia crassipes) poate fi întâlnită pe toate continentele, cu excepția Antarcticii. Această plantă reduce cantitatea de oxigen din râuri, omorând populațiile de pește, ceea ce reduce sursele de hrană și veniturile comunităților locale.

Schimbările climatice afectează abilitatea plantelor de a sechestra carbonul, transformându-le din fixatoare de carbon în surse de carbon. Temperaturile ridicate duc la uscarea copacilor din cauza bolilor, secetei și numărului tot mai mare al incendiilor de pădure, ceea ce contribuie la creșterea emisiilor de carbon.

Temperaturile medii globale
Modificările temperaturilor globale în raport cu temperaturile medii din 1951-1980. Nouăsprezece dintre cei mai calzi douăzeci ani au fost după 2001. Anul 2016 a fost cel mai cald de când se fac înregistrări. | Foto: NASA

Source Articol publicat pe: www.iucn.org
Foto: NASA, Getty Images, www.energymediupost.co.uk