Logo bio-infomedia.ro

Schimbările climatice ar putea accelera răspândirea virusului West Nile

  • 20 septembrie 2020
  • Mediu
Emisii poluante de la asfalt
Țânțarii sunt vectorii principali ai transmiterii virusului West Nile la oameni. | Foto: DAVID SHERMAN/KXLF.COM

Un nou model arată că încălzirea climei ar putea accelera răspândirea virusului West Nile și a altor virusuri transmise de țânțari.

Virusul West Nile, pe care țânțarii, ca vectori principali, îl transmit la oameni, a apărut pentru prima data în America de Nord în anul 1999. De atunci a devenit cea mai răspândită boală transmisă de țânțari în S.U.A., Canada și Europa.

Modele științifice realizate de Universitatea Stanford, California, arată că virusul se va răspândi mai ușor în zonele mai reci al țării, pe măsură ce temperaturile medii de vară cresc datorită încălzirii globale. Creșterea temperaturilor va însemna și că sezonul de transmitere va începe mai repede și se va încheia m ai târziu. Însă virusul se va transmite mai greu în zonele mai fierbinți.

Modelul sugerează că temperatura optimă de transmitere este de 24-25 oC. Circa 70% din populația S.U.A. trăiește în regiuni în care temperaturile din timpul verii sunt sub acest interval, iar restul de 30% trăiesc în zone cu temperaturi mai ridicate.

Pe măsură ce clima se încălzește, este important să înțelegem modul în care creșterea temperaturilor va afecta răspândirea bolilor transmise de țânțari, a declarat Marta Shocket, autor al studiului.

Pe lângă temperatură, mulți alți factori ar putea contribui la răspândirea bolilor transmise de țânțari, inclusiv utilizarea terenurilor, măsurile de control sau evoluția virusurilor și vectorilor acestora.

Schimbările climatice vor crește transmiterea virusului West Nile și a altor boli la care țânțarii sunt vectori în cea mai mare parte a S.U.A., a declarat Erin Mordecai, profesor asistent de biologie la Stanford. Dar aceste boli depind de contactul oamenilor cu țânțarii. Deci alți factori precum utilizarea terenurilor, controlul țânțarilor, adaptările survenite la țânțari și la virus și apariția unor noi virusuri fac din estimarea evoluției bolilor transmisibile prin țânțari o adevărată provocare.

Principalele gazde ale virusurilor studiate au fost păsările, care funcționează ca rezervoare ale infecțiilor; deci modificarea regiunilor geografice ale acestora va contribui la schimbări ale ratelor de transmitere, spun cercetătorii.

Fiecare specie de țânțari este vectori pentru mai multe virusuri, iar fiecare virus poate fi purtat de câteva specii diferite. De aceea, pentru simplificare, cercetătorii s-au concentrat pe șase virusuri transmise de un număr limitat de vectori intens studiați. În total, au fost studiate zece perechi de virus-vector.

Virusurile studiate au fost:

  • virusul West Nile;
  • virusul encefalitei St. Louis;
  • virusul encefalitei ecvine estice și vestice;
  • virusul sindbis;
  • virusul febrei Rift Valley.

Vectorii acestor virusuri sunt specii de țânțari din genurile Culex, Aedes, Coquillettidia și Culiseta.

Pentru a-și dezvolta modelele, cercetătorii au utilizat informații dintr-un studiu anterior, care a analizat modul în care temperaturile afectează aceste insecte în laborator. Factorii dependenți de temperatură care influențează transmiterea sunt: supraviețuirea, rata de înțepare, numărul de urmași, rata de dezvoltare, ușurința în transmiterea virusului, perioada de incubație a virusului.

Modelul a estimat că transmiterea virusului va atinge vârful la temperaturi moderate și se va reduce la temperaturi prea ridicate sau prea scăzute.

Oamenii de știință și-au validat modelul de transmitere a virusului West Nile comparând datele obținute cu informațiile despre răspândire disponibile la nivel de statal în S.U.A. A fost confirmat faptul că virusul se răspândește mai rapid la temperaturi moderate, iar transmiterea sa este încetinită când temperaturile sunt în afara nivelului optim al vectorului (țânțarului).

Source Articol publicat pe: Medical News Today
Text: James Kingsland
Foto: www.kxlf.com