Logo bio-infomedia.ro

Poluarea cu plastic, un dezastru dacă nu vom lua măsuri drastice

  • 30 august 2020
  • Mediu, Deșeuri
Deșeuri din plastic pe plajă
Vulturii pot fi observați peste gunoaie, inclusiv deșeuri de plastic, pe plaja Costa del Este din Panama City. | Foto: AFP

Poluarea cu plastic este pretutindeni și în creștere, iar modalitatea de a o opri a fost doar un joc de-a ghicitul.

Acum, un studiu a arătat că dacă lumea ar lua toate măsurile fezabile pentru a reduce poluarea cu plastic, aceasta s-ar reduce cu 78% până în 2040. Însă tot ar rămâne 710 de milioane de tone metrice de plastic. Asta face ca totul să fie fără speranță?

Nu este, a declarat Richard Bailey, de la Universitatea Oxford, care a lucrat la studiu. O interzicere completă a plasticului este nerealistă, însă se pot face multe alte lucruri. Ideea că am sta fără să facem nimic legat de această problemă, care se cumulează în fiecare an, ar fi de neimaginat.

În afară de poluare, un război împotriva plasticului are sens și din punct de vedere financiar. Echipa a calculat că scenariul său cel mai ambițios ar fi cu o cincime mai ieftin decât desfășurarea activității în mod normal, deoarece costul unor facilități de reciclare ar fi compensat de o producție de plastic mai scăzută și de vânzarea materialului reciclat.

Însă o singură soluție, cum ar fi reciclarea în masă, nu este suficientă.

Înainte de studiul nostru, exista o incertitudine privind rezolvarea problemei numai prin reciclare, iar ceea ce am descoperit este faptul că nu este suficient să ne concentrăm într-o singură direcție; trebuie să acționăm în toate direcțiile, a declarat Richard Bailey.

Deși depinde de regiune, cele mai mari economii la nivel global provin din reducerea utilizării plasticului și înlocuirea sa cu alte materiale, nu dintr-o mai bună reciclare sau eliminare a acestuia, deși și acestea sunt esențiale. Toate abordările și tehnologiile prezentate în studiu există în prezent și nu este necesară crearea unora noi.

Julian Kirby, de la Prietenii Pământului din Londra, a dat exemple de reducere a plasticului, cum ar fi echipa de fotbal Arsenal, care a economisit 500.000 de pahare din plastic de unică folosință trecând la cele reutilizabile. Este posibil ca noi abordări din partea consumatorilor, cum ar fi produsele reutilizabile, să capete o amploare mai mare o data cu schimbarea atitudinii publicului față de poluarea cu plastic.

Când este vorba de reciclare, materialele plastice se împart în trei grupe. Sticlele sunt cele mai reciclate, deoarece acest lucru poate fi făcut cu ușurință și există o piață de desfacere pentru materialul rezultat. Spre comparație, paharele, tuburile și tăvile sunt mai problematice, deoarece sunt fabricate din numeroși polimeri. Între timp, filmele din plastic se contaminează, înfundă mașinile și au o piață finală mică.

Jacob Hayler, de la Asociația pentru Servicii de Mediu din Londra, spune că polimerii din pahare, tuburi și tăvi ar putea fi convertiți pe cale chimică în monomeri individuali, dar acest lucru este prea scump în prezent. Scenariul ambițios al studiului presupune că 6% din reducere deșeurilor din plastic ar proveni din acest proces, deci sunt necesare investiții pentru a se atinge această țintă.

În ciuda inovațiilor și modificărilor în politică, unele probleme vor rămâne. De exemplu, nu există o soluție evidentă pentru microplasticul din anvelopele mașinilor, din care cca. o treime ajunge în ocean.

Pandemia de coronavirus s-ar putea dovedi fie un blestem, fie o binecuvântare. Măștile de protecție deja au început să ajungă în ocean, iar cafenelele au renunțat la ceștile reutilizabile.

Source Articol publicat pe: www.newscientist.com
Text: Adam Vaughan
Foto: AFP