Logo bio-infomedia.ro

Poluarea cu microplastic, descoperită în apropierea vârfului Everestului

  • 22 noiembrie 2020
  • Mediu
Gunoaie pe Muntele Everest
Gunoaie lăsate pe Muntele Everest (fotografie realizată în anul 1993). | Foto: PIERRE ROYER/AFP

Microplasticul se găsește în cele mai mari adâncuri ale Pământului, dar și în punctele sale cele mai înalte. Minusculele bucățele de plastic au fost descoperite la 11 km adâncime în Groapa Marianelor din Oceanul Pacific, iar acum au ajuns și pe Muntele Everest.

Este pentru prima data când microplasticul, bucățele de plastic mai mici de 5 mm diametru provenite din fragmentarea plasticului de dimensiuni mai mari, a fost găsit pe Everest.

Imogen Napper de la Universitatea Plymouth din Marea Britanie și colegii săi au colectat opt mostre de 900 mililitri de apă și unsprezece mostre de 300 mililitri de zăpadă din diferite zone ale muntelui. Echipa a descoperit microplastic în toate mostrele de zăpadă și în trei dintre mostrele de apă.

Deși activitatea de cercetare pe Muntele Everest a fost foarte interesantă, iar prelevarea probelor a fost incredibilă, dorești, în secret, să nu găsești nimic, deoarece vrei că mediul să fie curat, a declarat Napper.

Cea mai poluată mostră a fost cea prelevată din Tabăra de Bază din Nepal, unde este concentrată cea mai mare parte a activității umane. Proba aceasta a conținut 79 de particule de microplastic la litrul de zăpadă. Proba colectată de la cea mai mare altitudine - 8440 m deasupra nivelului mării sau la 408 m mai jos de vârful muntelui - a conținut 12 particule de microplastic la litrul de zăpadă.

Majoritatea microplasticului găsit pe Muntele Everest a provenit din fibrele sintetice, inclusiv poliester și fibre acrilice, care sunt folosite la fabricarea îmbrăcămintei și echipamentului utilizate de alpiniști. O plimbare de doar 20 de minute, spălatul hainelor sau deschiderea unei sticle pot duce la eliberarea de microplastic în mediul înconjurător.

Nu cunoaște încă în totalitate impactul potențial pe care aceste bucățele mici de plastic îl pot avea asupra ecosistemelor, organismelor și asupra oamenilor. Nu ne putem permite ca plasticul să devină azbestul secolului XXI, a declarat Christian Dunn de la Universitatea Bangor din Marea Britanie.

Datorită dimensiunilor sale extrem de reduse, este dificil să scăpăm de microplastic. Conform declarațiilor lui Napper, ar trebui să ne concentrăm pe tehnologiile care să împiedice răspândirea sa mai departe.

La momentul actual, problema seamănă cu o cadă de baie care dă pe afară, iar noi, în loc să curățăm pardoseala în mod continuu, trebuie doar să închidem robinetul, pentru a împiedica plasticul să mai ajungă în mediu, a mai afirmat Napper.

Source Sursa: www.newscientist.com
Text: Krista Charles
Foto: Pierre Royer/AFP