Logo bio-infomedia.ro

Niveluri nesigure de radiații în culturile de la Cernobîl

  • 28 decembrie 2020
  • Mediu
Imagine a centralei nucleare de la Cernobîl
Centrala nucleară de la Cernobîl, Ucraina. | Foto: SHUTTERSTOCK
  • Culturile de lângă centrala nucleară de la Cernobîl, Ucraina, sunt în continuare contaminate cu radiațiile provenite de la dezastrul nuclear din anul 1986, în principal izotopii stronțiu 90 și cesiu 137.
  • Au fost descoperite niveluri ridicate de radiații și în cenușa provenită de la arderea lemnului în sobele locuințelor din zonă, unde stronțiul 90 a înregistrat valori de 25 de ori mai mari decât limita permisă.

Efectele dezastrului nuclear de la centrala nucleară Cernobîl pot fi încă observate la nivelul culturilor din zonă.

Într-un nou studiu, cercetătorii au descoperit că grâul, secara, orzul și ovăzul cultivate în această zonă conțin doi izotopi radioactivi - stronțiul 90 și cesiul 137 - peste limitele sigure prevăzute pentru produsele destinate consumului. Izotopii radioactivi sunt elemente cu mase crescute, fapt pentru care eliberează energia în exces.

Descoperirile noastre arată o contaminare în derulare și o expunere a oamenilor, agravate de lipsa unei monitorizări oficiale de rutină, a declarat autorul studiului, David Santillo, de la Greenpeace Research Laboratories, din cadrul Universității Exeter.

Santillo și colegii săi, în colaborare cu cercetători de la Institutul Ucrainean pentru Radiologie Agricolă, au analizat 116 mostre de semințe, colectate între anii 2011 și 2019 din districtul Ivankiv din Ucraina - situat la cca. 50 km sud față de centrala nucleară.

Această zonă este în afara zonei de excluziune de la Cernobîl, care reprezintă o rază de 48 km în jurul centralei, zonă care a fost evacuată în 1986 și a rămas nelocuită de atunci. Cercetătorii au descoperit că izotopii radioactivi, predominant stronțiul 90, erau peste nivelurile de siguranță în 48% dintre probe. Au mai descoperit că mostrele de lemn colectate între anii 2015 și 2019 prezentau niveluri ale stronțiului 90 peste limita permisă pentru lemnul de foc.

Oamenii de știință bănuiesc că radiația remanentă din lemn, în mod particular, ar putea fi motivul pentru persistența contaminării culturilor, la aproape 35 de ani după dezastru. Când au analizat cenușa provenită de la arderea lemnului în sobele locuințelor, au descoperit de nivelurile de stronțiu 90 erau de 25 de ori mai ridicate decât limita permisă. Locuitorii din zonă folosesc această cenușă, dar și cenușa de la centrala termică locală, pentru fertilizarea culturilor, fapt care duce la continuarea ciclului radiațiilor în sol.

Totuși, simulările pe calculator sugerează că ar fi posibil să se cultive plante în zonă în condiții de siguranță dacă fenomenul contaminării repetate ar înceta. Cercetătorii solicită guvernului ucrainean să reinstituie programul de monitorizare și să creeze un sistem corespunzător pentru eliminarea cenușii radioactive.

Contaminarea cerealelor și lemnului din districtul Ivankiv rămâne o îngrijorare majoră și necesită investigații ulterioare urgente, a declarat autorul studiului, Valery Kashparov, directorul Institutului Ucrainean pentru Radiologie Agricolă. În continuare, sunt necesare cercetări pentru determinarea efectelor centralei termice de la Ivankiv asupra mediului și locuitorilor din zonă, efecte care au rămas, în cea mai mare parte, necunoscute.

Studiul a fost publicat în revista Environment Internationl, în data de 17 decembrie 2020.

Source Sursa: www.livescience.com
Text: Harry Baker
Foto: Shutterstock