Logo bio-infomedia.ro

Extincțiile în masă au afectat chimia oceanelor

  • 24 decembrie 2020
  • Mediu
Foto: SCITECHDAILY.COM
  • Declinul ecosistemelor terestre din timpul celei mai mari extincții în masă de pe Pământ - extincția din Permian-Triasic - a fost direct responsabil de afectarea chimiei oceanelor.
  • Cercetătorii au realizat un model computerizat, care a urmărit ciclul mercului, un element toxic care este eliberat în atmosferă în timpul activităților vulcanice și care este încorporat în organismele vii.

Un nou studiu arată, pentru prima dată, că declinul ecosistemelor terestre din timpul celei mai mari extincții în masă de pe Pământ a fost direct responsabil de afectarea chimiei oceanelor.

Studiul internațional, condus de către Universitatea din Leeds, Marea Britanie, subliniază importanța cunoașterii interconectării ecosistemelor, acum când mediul actual se luptă cu efectele devastatoare ale unei planete în încălzire rapidă.

Extincția din Permian-Triasic a avut loc în urmă cu aproximativ 252 milioane de ani. Se estimează că aceasta a dus la pierderea a 90% dintre speciile marine, a 70% dintre plantele terestre, la pierderea diversității plantelor la nivel global și la o eroziune extremă a solurilor.

În timp ce cauza exactă a acestei extincții în masă este încă subiect de dezbateri, devine din ce în ce mai evident faptul că ecosistemele terestre au fost eradicate înaintea celor marine. Totuși, până acum nu era clar modul în care extincția terestră a avut un impact asupra chimiei oceanelor străvechi.

Echipa de cercetători a realizat un model computerizat, care a cartografiat schimbările din chimia oceanelor în timpul extinției din Permian-Triasic. Acest model urmărește ciclului elementului otrăvitor mercur, care este emis în urma activităților vulcanice și este încorporat în organismele vii. Urmărind ciclurile carbonului și mercurului și comparând măsurătorile din rocile străvechi, cercetătorii au putut separa evenimentele vulcanice de cele biologice.

Aceasta a dezvăluit că un colaps masiv al ecosistemelor terestre a afectat în cascadă materia organică, nutrimentele și alte elemente de importanță biologică din ecosistemele marine.

Deși mai sunt necesare cercetări ulterioare pentru a înțelege exact modalitatea în care a fost afectată viața marină, faptul că numeroase specii marine se bazează pe stabilitatea chimică a mediului în care trăiesc înseamnă că este puțin probabil să nu fi avut loc consecințe.

În acest studiu, arătăm că, în timupl tranziției dintre Permian și Triasic, în urmă cu 252 milioane de ani, colapsul ecosistemelor terestre a cauzat modificări bruște în chimia oceanelor, a declarat coautorul studiului, dr. Jacopo dal Corso. Este probabil ca acest fapt să fi declanșat cea mai severă extincție marină din istoria cunoscută a Pământului. Acest exemplu din timpuri străvechi ne arată importanța rezervorului terestru în reglarea ciclurilor biogeochimice planetare și trage un semnal de alarmă privind necesitatea unei mai bune conservări a acestora.

Source Sursa: www.scitechdaily.com
Text: Universitatea din Leeds
Foto: scitechdaily.com