Logo bio-infomedia.ro

Decese în masă ale viețuitoarelor marine pe coastele Rusiei

  • 12 octombrie 2020
  • Mediu
Poluare pe coastele Rusiei
O focă largha moartă pe o plajă din Khalaktyrsky, peninsula Kamchatka, Rusia. | Foto: ALEXANDR PIRAGIS/SPUTNIK/AFP

Poluarea coastei oceanului Pacific din zona peninsulei Kamchatka, Rusia a dus la moartea în masă a viețuitoarelor marine, au declarat oamenii de știință.

Localnicii au dat alarma spre sfârșitul lunii septembrie, când surfiștii s-au plâns de usturimi ale ochilor la contactul cu apa, iar vietățile marine, inclusiv focile, caracatițele și aricii de mare au fost găsite moarte aduse de apă la mal.

Venind după masiva scurgere de petrol din Siberia, acest incident a declanșat o investigație la scară largă, existând temerea că s-ar fi putut scurge în apă substanțe toxice dintr-un depozit subteran din era sovietică. O echipă de scafandri din cadrul Rezervației Kronotsky a descoperit o moarte în masă a vieții marine de la adâncimea de 5-10 m.

Am mai rămas doar câțiva pești mari, creveți și crabi, dar într-un număr foarte mic, a declarat cercetătorul Ivan Usatov la o întâlnire cu guvernatorul Peninsulei Kamchatka, Vladimir Solodov.

WWF Rusia a declarat că agentul poluant nu pare a fi petrolul, ci o substanță transparentă extrem de toxică, foarte solubilă în apă. Surfiștii au suferit arsuri la nivelul corneei după ce au înotat în apă, a precizat guvernatorul peninsulei.

Kamchatka, cunoscută pentru peisajul său spectaculos și vulcanii activi, are o faună sălbatică bogată, inclusiv urși bruni. Peninsula este puțin locuită, având o populație de doar puțin peste 300.000 de locuitori.

Oamenii de știință lucrează pentru a descoperi sursa poluării, existând mai multe teorii, printre care și efectul natural al algelor marine microscopice. Experții au prelevat probe de apă și sol de pe un amplasament din orașul Kozelsky, unde, în perioada sovietică, au fost stocate substanțe chimice toxice într-un depozit subteran.

Răspunsul la întrebarea unde ar putea fi sursa poluării este, în mod evident, depozitul se substanțe chimice toxice din Kozelsky, a declarat Vladimir Solodov, după ce procurorii, inspectorii de mediu și investigatorii au vizitat amplasamentul și au prelevat probe dintr-un râu din apropiere.
Spumă pe o plajă din Khalaktyrsky, Rusia
O spumă poate fi obervată pe o plajă din Khalaktyrsky, peninsula Kamchatka, Rusia. | Foto: ALEXANDR PIRAGIS/SPUTNIK/AFP

Depozitul de chimicale, deschis în anul 1979 pentru stocarea pesticidelor, nu are un deținător legal în prezent. Inspectorii au descoperit o porțiune tăiată în gardul din sârmă ghimpată și o structură de protecție afectată.

Situl nepăzit ar conține, doar din datele deținute de autorități, 108 tone de pesticide și chimicale toxice, conform declarațiilor GreenPeace Rusia, care are și o echipă de investigatori în zonă.

Source Articol publicat pe: www.sciencealert.com
Text: AFP
Foto: Alexandr Piragis/Sputnik