Logo bio-infomedia.ro

Anul 2020, al doilea cel mai călduros

  • 4 decembrie 2020
  • Mediu
Foto: MARCUS KAUFFMAN

Anul 2020 este pe cale să devină unul dintre cei mai călduroși trei ani de când se fac înregistrări, conform Organizației Națiunilor Unite (ONU), al cărei director a avertizat că lumea se află în pragul unei catastrofe climatice.

Ultimii șase ani, 2015-2020, sunt pe cale să devină cei mai călduroși șase ani de când există înregistrările moderne, din anul 1850, conform raportului provizoriu al stării climatului la nivel global în 2020 al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM). Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că raportul pentru anul 2020 arată cât de aproape suntem de o catastrofă climatică.

Inundațiile și incendiile apocaliptice, furtunile și uraganele încep să devină noul normal, a declarat Antonio Guterres în cadrul unui discurs despre starea planetei ținut la Universitatea Columbia din New York. Umanitatea a declarat război naturii, ceea ce este sinucidere curată. Întotdeauna natura ripostează, ceea ce deja face cu forță și furie crescânde.

Acordul de la Paris din 2015 privind schimbările climatice a stabilit limitarea încălzirii globale la mai puțin două grade Celsius peste nivelurile din perioada preindustrială (1850-1900), în timp ce țările vor depune eforturi să limiteze creșterea la 1,5 oC.

Din nefericire, anul 2020 a fost un alt an extraordinar pentru climatul nostru, a declarat secretarul general al OMM, Petteri Taalas. Temperatura medie globală în 2020 este cu 1,2 oC peste cea din perioada preindustrială. Există cel puțin o șansă din patru ca temperatura să depășească 1,5 oC până în anul 2024.

Cel mai călduros deceniu

OMM susține că anul 2020 ar putea fi al doilea cel mai călduros an din toate timpurile, în timp ce anii dintre 2015 și 2020 ar putea deveni cei mai călduroși șase ani de când se fac înregistrări.

Mediile temperaturilor din ultimii cinci ani și din ultimul deceniu sunt, de asemenea, cele mai ridicate înregistrate vreodată.

Aceasta este o dovadă a accelerării încălzirii globale, a declarat Neville Nicholls de la Universitatea Monash din Melbourne, Australia. A fost necesar aproape un secol pentru ca gazele cu efect de seră emise de noi să încălzească planeta cu 1 oC; suntem pe cale să adăugăm încă 1 oC doar în următorii 30 de ani.

Producțiile de petrol, gaz și cărbune trebuie să scadă cu 6% în fiecare an pentru a putea fi limitată încălzirea globală catastrofală, conform unui raport al ONU, care a măsurat diferențele dintre țintele Acordului de la Paris și producțiile de combustibili fosili planificate de fiecare țară.

Gazele cu efect de seră din atmosferă, care reprezintă principalul motor al schimbărilor climatice, au atins un nivel record anul trecut și au continuat să crească și în 2020, în ciuda opririi temporare a activităților din cauza pandemiei de COVID-19. Impactul anual al crizei coronavirusului este așteptat să reprezinte între 4,2 și 7,5% reducere în emisiile de dioxid de carbon. Însă, dioxidul de carbon rămâne în atmosferă timp de secole, ceea ce înseamnă că efectul pandemiei este neglijabil.

Taalas a fost încurajat de pariul făcut de China în legătură cu atingerea neutralității în privința carbonului până în anul 2060 și de țintele propuse de președintele ales al Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, pentru anul 2050, considerând că acestea și angajamentele luate de Uniunea Europeană, Japonia și Canada ar putea face ca alte țări, precum India și Rusia, să urmeze același drum.

Recent, primul ministru al Australiei, Jacinda Arden, a declarat urgență în privința climatului, transmițând parlamentului să ia măsuri urgente pentru siguranța generațiilor viitoare.

Caniculă și incendii de vegetație în Siberia

Taalas a declarat că anul 2020 a avut noi temperaturi extreme pe uscat, pe mare și mai ales în Arctica. Incendiile de vegetație au devastat largi zone din Australia, Siberia, coasta de vest a Statelor Unite și America de Sud. Inundațiile din Africa și sud-estul Asiei au dus la relocări masive ale populației și insecuritate alimentară pentru milioane de oameni.

Căldura din nordul Siberiei a atins 38 oC la Verkhoyansk, pe 20 iunie, cea mai mare temperatură cunoscută pentru orice regiune situată la nord de Cercul Arctic.

OMM a declarat că peste 80% din regiunile oceanice au cunoscut cel puțin un val de căldură marină în anul 2020. Nivelul mării a crescut cu o rată mai mare datorită accelerării topirii gheții din Groenlanda și Antarctica. În zona arctică, întinderea minimă anuală a gheții marine a fost a doua ce mai redusă de când se fac înregistrări.

Între timp, în Oceanul Atlantic s-au format un număr record de 30 de furtuni, inclusiv 13 uragane, epuizând alfabetul și necesitând trecerea la alfabetul grecesc pentru a doua oară din toate timpurile.

Source Sursa: www.sciencealert.com
Text: Robin Millard
Foto: Marcus Kauffman