Logo bio-infomedia.ro

Zona arctică din Rusia pierde miliarde de tone de gheață

  • 13 septembrie 2021
  • Mediu
Severnaya Zemlya
Vedere aeriană a Severnaya Zemlya, în zona arctică a Rusiei. | Foto: SCITECHDAILY.COM
  • Două arhipelaguri din regiunea arctică a Rusiei, având o suprafață combinată de peste 80.000 de kilometri pătrați, au pierdut 11,4 miliarde de tone de gheață în fiecare an, în perioada 2010-2018.
  • Compararea datelor din satelit cu datele climatice din aceeași perioadă a relevat o legătură clară între creșterea temperaturii atmosferice și oceanice și pierderea crescută de gheață din cele două arhipelaguri.

Ghețarii și calota glaciară din două arhipelaguri din zona arctică a Rusiei pierd, în fiecare an, suficientă apă pentru a umple cinci milioane de bazine de înot olimpice. Datele din satelit arată că pierderile de gheață înregistrate între anii 2010 și 2018 ar pune o regiune de dimensiunile Olandei sub doi metri de apă.

Încălzirea Oceanului Arctic pare a juca un rol-cheie în accelerarea topirii gheții din două grupuri mari de insule care se învecinează cu Marea Kara, spun cercetătorii.

Datele din satelit

Echipa din Edinburgh a cartografiat datele colectate de satelitul de cercetare CryoSat-2 al Agenției Spațiale Europene pentru a monitoriza modificările aduse înălțimii suprafeței și a masei calotelor de gheață și a ghețarilor. Compararea acestora cu datele climatice din aceeași perioadă a relevat o legătură clară între creșterea temperaturii atmosferice și a oceanului și pierderea crescută de gheață din două arhipelaguri.

Analiza echipei arată că arhipelagurile Novaya Zemlya și Severnaya Zemlya - care acoperă o suprafață combinată de peste 80.000 de kilometri pătrați - au pierdut 11,4 miliarde de tone de gheață în fiecare an, între 2010 și 2018.

Încălzirea Arcticii

Subțierea gheții a avut deja un impact major asupra stabilității unora dintre ghețarii și calotele de gheață din regiune, ceea ce ar putea crește în continuare pierderile de gheață în viitor, spune echipa.

În comparație cu dimensiunea relativ mică a ghețarilor, calotele de gheață sunt corpuri mari de gheață, de câteva sute de metri grosime, care acoperă suprafețe de până la aproximativ 12.500 de kilometri pătrați în regiune. Unele dintre acestea stochează gheață veche de până la 12.000 de ani, ceea ce oferă oamenilor de știință înregistrări valoroase din punct de vedere al evoluției pe termen lung a climatului arctic.

Prognoze îmbunătățite

Rezultatele studiului se adaugă altor cercetări care sugerează că împrejurările din Oceanul Arctic devin tot mai asemănătoare cu cele din Atlanticul de Nord, care este mult mai cald.

Studiul ar putea ajuta la prognozarea viitoarelor pierderi de gheață din regiunile care se confruntă cu tipare similare ale schimbării temperaturii atmosferice și oceanice și la îmbunătățirea previziunilor nivelurilor mării la scară globală, spune echipa.

Zona arctică rusească este în mare parte inaccesibilă, dar datele din satelit ne-au permis să monitorizăm modificările calotelor de gheață și ale ghețarilor. Așa cum s-a observat în alte părți ale lumii, pierderile de gheață în regiune se accelerează. Pe măsură ce clima continuă să se încălzească, pierderile semnificative de gheață din Arctica vor avea un impact clar asupra creșterii nivelului mării, spune dr. Paul Tepes, de la Universitatea din Edinburgh, autorul principal al studiului.

Source Sursa: scitechdaily.com
Text: Universitatea din EdinburghDin aceeași categorie

Indigeni din nord-vestul Groenlandei

Încălzirea globală amenință o oază din Arctica

8 septembrie 2021 | Schimbări climatice
Sonde petroliere

Controlul emisiilor de metan pentru a încentini încălzirea

1 septembrie 2021 | Schimbări climatice
Inundații în Olanda

Schimbările climatice, cauza inundațiilor din Germania

29 august 2021 | Schimbări climatice