Logo bio-infomedia.ro

Un mega-aisberg s-a desprins din Antarctica

  • 1 martie 2021
  • Mediu
Crăpătură în banchiza Brunt din Antarctica
Crăpătură în banchiza Brunt din Antarctica. | Foto: BRITISH ANTARCTIC SURVEY
  • Un aisberg cu suprafața de 1270 de kilometri pătrați s-a desprins din banchiza Brunt din Antarctica.
  • Oamenii de știință de la British Antarctic Survey consideră că această rupere a gheții s-a datorat unui proces natural și că nu există vreo dovadă că schimbările climatice ar fi jucat vreun rol.

Un aisberg uriaș, de peste 20 de ori mai mare decât Manhattanul, s-a desprins din banchiza Brunt din Antarctica. Această desprindere dramatică vine după ce o crăpătură majoră s-a format în banchiză în noiembrie 2020 și a continuat să se mărească până pe 26 februarie 2021, când aisbergul s-a separat.

Așa-numita crăpătură "North Rift" este cea de a treia crăpătură majoră din banchiza Brunt din ultima decadă, iar oamenii de știință de la British Antarctic Survey (BAR) erau asbolust siguri că se va separa.

Echipele noastre se la BAS s-au pregătit timp de ani de zile pentru separarea unui aisberg din banchiza Brunt, a declarat Damen Jane Francis, directorul BAS. În decursul săptămânilor sau lunilor următoare, aisbergul s-ar putea îndepărta sau ar putea eșua și rămâne în apropierea banchizei.

Crăpătura North Rift s-a extins către nord-est cu o viteză de 1 km pe zi în cursul lunii ianuarie, însă pe 26 februarie ea s-a lărgit cu două sute de metri în doar câteva ore.

Această rupere a gheții s-a datorat unui proces natural și nu există vreo dovadă că schimbările climatice ar fi jucat vreun rol. Banchiza Brunt, o placă de gheață cu grosimea de 150 m, se deplasează spre vest cu 2 km pe an și produce aisberguri în mod regulat. Totuși, acest aisberg nou format este unul foarte mare, cu o suprafață de 1270 kilometri pătrați.

Deși desprinderea unor porțiuni largi din banchizele Antarcticii sunt un fenomen absolut normal, crăpături majore precum cea detectată în banchiza Brunt sunt foarte rare, a declarat pentru BBC Adrian Luckman, profesor la Universitatea Swansea din Țara Galilor, Marea Britanie, care a urmărit banchiza cu ajutorul sateliților.

Stația de cercetare Halley VI, Antarctica
Hartă indicând poziționarea stației de cercetare Halley VI în raport cu crăpătura North Rift. | Foto: BRITISH ANTARCTIC SURVEY

Pe banchiza Brunt se află stația de cercetare Halley VI a BAS, de unde cercetătorii studiază atmosfera și spațiul; se pare că stația nu va fi afectată de această separare.

În anul 2016, BAS a relocat stația Halley VI cu 32 km înspre interiorul continentului, pentru a evita alte două crăpături majore în banchiză denumite "Chasm 1" și "Halloween Crack"; ambele crăpături nu s-au mai extins în ultimele 18 luni. Stația este acum închisă pe timpul iernii, cei 12 cercetători părăsind Antarctica la începutul lunii februarie.

Datorită caracterului impredictibil al formării aisbergurilor și dificultății evacuării în timpul iernii, în ultimii patru ani echipa de cercetători lucrează în stație doar pe durata verii din Antarctica. Peste o duzină de monitoare GPS măsoară și transmit informații privind deformarea gheții echipei din Marea Britanie. De asemenea, cercetătorii utilizează imagini de la sateliții Agenției Spațiale Europene, NASA și TerraSAR-X pentru a monitoriza banchiza.

Sarcina noastră este de a monitoriza îndeaproape situația și de a analiza orice impact potențial asupra banchizei, a declarat Simon Garrod, director de operațiuni la BAS.

Source Sursa: www.sciencealert.com
Text: Yasemin SaplakogluDin aceeași categorie