Logo bio-infomedia.ro

Topirea gheții de la poli produce modificări ale scoarței terestre

  • 2 octombrie 2021
  • Mediu
Calota glaciară
Foto: PAUL SOUDERS/GETTY IMAGES
  • Un studiu de dată recentă arată că topirea gheții din regiunile polare deformează scoarța subadiacentă a Pământului. Deplasarea este mai mică de un milimetru pe an, dar se întinde pe o suprafață de mii de kilometri.
  • Aceste mișcări ale scoarței pot dura de fapt mii de ani - studiul observă că unele schimbări sunt încă resimțite pe suprafața Pământului de la sfârșitul ultimei ere glaciare, din urmă cu aproximativ 11.000 de ani.

Pe măsură ce straturile de gheață polare se topesc, procesul nu doar crește nivelul mării, ci și deformează suprafața subiacentă a Pământului, arată un nou studiu, iar unele dintre efecte pot fi văzute pe mii de kilometri.

Ceea ce se întâmplă este că scoarța Pământului se ridică și se extinde pe măsură ce greutatea gheții din Groenlanda, Antarctica și Arctica este îndepărtată. Deplasarea nu este uriașă, având o medie de mai puțin de un milimetru pe an, dar există și acoperă mult teren.

Există și o buclă de feedback, deoarece, pe măsură ce roca de bază de sub gheață se deplasează, aceasta, la rândul său, afectează modul în care gheața continuă să se topească și să se desprindă. O înțelegere deplină a modului în care funcționează este esențială în modelarea modului în care ar putea arăta lumea noastră în viitor.

Oamenii de știință au desfășurat numeroase activități direct sub straturile de gheață și ghețari, spune geofizicianul Sophie Coulson, de la Laboratorul Național Los Alamos din New Mexico. Așadar, ei știau că fenomenul este specific regiunii în care se află ghețarii, însă nu se așteptau să se extindă și la o scară globală.

Mai multe studii anterioare au arătat că fenomenul de ridicare a scoarței se poate întâmpla odată cu topirea calotelor de gheață, dar Coulson și colegii ei au analizat mai atent schimbările orizontale și într-o zonă mai largă. Au descoperit că deformările pot varia semnificativ de la an la an.

În unele zone, mișcarea orizontală depășește de fapt mișcarea verticală, au descoperit cercetătorii. Aceștia au folosit date prin satelit și măsurători în teren care acoperă anii 2003 - 2018 pentru a măsura mișcarea scoarței în trei dimensiuni.

Aceste mișcări ale scoarței pot dura de fapt mii de ani - studiul observă că unele schimbări sunt încă resimțite pe suprafața Pământului de la sfârșitul ultimei ere glaciare, din urmă cu aproximativ 11.000 de ani.

La scările de timp recente, ne gândim la Pământ ca la o structură elastică, asemănătoare cu o bandă de cauciuc, în timp ce la scările de timp de mii de ani, Pământul acționează mai mult ca un fluid cu mișcare foarte lentă, spune Coulson. Procesele glaciare necesită foarte mult timp pentru a se desfășura și, prin urmare, astăzi putem vedea și noi rezultatele lor.

Cercetătorii compară efectul straturilor de gheață cu o placă de lemn împinsă în jos pe apă: când placa este îndepărtată și greutatea ei a dispărut, lichidul se extinde pentru a umple spațiul disponibil; la fel se întâmplă și cu scoarța terestră.

Iar cu rata de topire a gheții care continuă să crească pe tot globul, este important ca oamenii de știință să poată afla ce impact are asupra formei suprafeței Pământului, chiar dacă schimbările sunt relativ mici în fiecare an.

Acest nou studiu ne oferă date mai detaliate despre ceea ce se întâmplă decât le-am avut până acum - și este util nu doar pentru studierea topirii gheții și a schimbărilor în forma Pământului, ci și pentru multe alte domenii de studiu științific.

Înțelegerea tuturor factorilor care cauzează mișcarea scoarței este cu adevărat importantă pentru o gamă largă de probleme științifice ale Pământului, spune Coulson. De exemplu, pentru a observa cu exactitate mișcările tectonice și activitatea seismică, trebuie să fim capabili să separăm această mișcare generată de pierderea masei de gheață.

Rezultatele studiului au fost publicate în Geophysical Research Letters.

Source Sursa: sciencealert.com
Text: David NieldDin aceeași categorie

Mangrove

Trei lucruri de făcut pentru stabilizarea planetei

16 septembrie 2021 | Schimbări climatice
Pădure în flăcări

Temperaturile globale for depăși limita Acordului de la Paris

14 septembrie 2021 | Schimbări climatice