Logo bio-infomedia.ro

Temperaturile globale vor depăși limita Acordului de la Paris

  • 14 septembrie 2021
  • Mediu
Pădure în flăcări
Pădure în flăcări în Chiang Mai, Thailanda. | Foto: ISTOCK.COM
  • Temperaturile globale au crescut cu 1,1 grade Celsius comparativ cu perioada preindustrială, iar în lipsa unor reduceri ale emisiilor, în următorii 40 de ani aceste temperaturi vor atinge sau vor depăși limita de 2,0 grade Celsius stabilită prin Acordul de la Paris din anul 2015.
  • O încălzire cu peste două grade Celsius ar putea fi suficientă pentru topirea calotei glaciare a Groenlandei, care va duce la creșterea nivelului mărilor cu aproape doi metri.

Pe data de 9 august, Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC) a emis un raport despre cele mai actuale informații privind schimbările climatice. Raportul, care a fost scris de către 234 de autori din întreaga lume și a citat peste 14.000 de studii, avertizează politicienii și publicul larg despre faptul că schimbările climatice sunt cauzate, fără urmă de îndoială, de activitățile umane - și că mai este foarte puțin timp pentru a le inversa.

Conform raportului, temperaturile globale au crescut cu 1,1 grade Celsius comparativ cu perioada preindustrială, iar în lipsa unor reduceri ale emisiilor, în următorii 40 de ani aceste temperaturi vor atinge sau vor depăși limita de 2,0 grade Celsius stabilită prin Acordul de la Paris din anul 2015.

O încălzire cu peste două grade Celsius ar putea fi suficientă pentru topirea calotei glaciare a Groenlandei, care va duce la creșterea nivelului mărilor cu aproape doi metri. Însă efectele nu se limitează doar la calotele glaciare și la zonele de coastă - schimbările climatice deja afectează orice regiune locuită de pe glob, influența umană contribuind la multe dintre modificările observate în privința vremii și extremelor climatice, afirmă raportul. Aceste schimbări includ secete, valuri de căldură și incendii, inundații - dezastre care au căzut asupra multor comunități de pe glob în ultimul an. De asemenea, raportul prognozează că unele efecte ale emisiilor de carbon, cum sunt acidificarea oceanelor și creșterea nivelurilor mării, ar putea avea nevoie de mii de ani pentru a fi inversate.

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, spune că aceste constatări reprezintă un cod roșu pentru umanitate și că liderii guvernelor, industria și societatea civilă trebuie să se unească în spatele politicilor și investițiilor pentru a ține creșterea temperaturilor sub control. Datorăm aceasta întregii familii umane, spune Guterres. Nu mai există timp pentru întârzieri și nici loc pentru scuze.

Acest raport este cel de al șaselea de după anul 1990 - și cel mai recent de după anul 2013 -, dar este diferit de rapoartele anterioare în mai multe privințe. Mai întâi, nu lasă urmă de îndoială în privința responsabilității oamenilor pentru creșterea rapidă a temperaturilor din ultimul secol. În plus, Sonia Seneviratne, climatolog la Institutul Federal de Tehnologie din Elveția, spune că, în ultimul deceniu, oamenii de știință au dezvoltat modele statistice mai bune pentru prognozarea efectelor schimbărilor climatice. Iar numărul tot mai mare de fenomene meteorologice extreme este o dovadă a schimbărilor climatice.

A devenit deja evident pentru toți ceea ce se întâmplă, deoarece putem vedea cu proprii noștri ochi, spune Corinne Le Quéré, climatolog la Universitatea East Anglia. Nu trebuie să ai un doctorat și nici nu trebuie să fii expert în climat. Trebuie să fii doar o persoană care privește pe fereastră.

Raportul nu oferă recomandări politice sau strategii de atenuare, dar va fi urmat de alte două rapoarte în lunile următoare, care vor oferi recomandări concrete pentru limitarea emisiilor de carbon. Cu toate acestea, raportul include cinci scenarii proiectate, variind de la "business as usual" (planeta continuând să se bazeze pe combustibilii fosili) până la reducerea dramatică a emisiilor de carbon. În acest moment, chiar și cele mai dramatice intervenții nu ar putea împiedica clima să depășească pragul de 1,5 grade Celsius înainte ca temperaturile să se stabilizeze și să înceapă răcirea - iar în scenariul "business as usual", oamenii de știință prognozează că climatul va atinge 4,4-5,7 grade Celsius peste nivelurile preindustriale până la sfârșitul secolului.

În ciuda proiecțiilor îngrijorătoare, oficialii și activiștii spun că nu este prea târziu să acționăm.

Din perspectivă științifică, fiecare grad, fiecare parte a unui grad, fiecare jumătate de grad contează în ceea ce privește limitarea impactului pe care îl vom vedea din partea schimbările climatice, spune Ko Barrett, fost vicepreședinte al IPCC.

Kim Cobb, climatolog și coautoare a raportului, adaugă că luarea de măsuri imediate ne oferă siguranța că următoarele două decenii de încălzire vor fi și ultimele.

Source Sursa: thescientist.com
Text: Annie MelchorDin aceeași categorie

Severnaya Zemlya

Zona arctică din Rusia pierde miliarde de tone de gheață

13 septembrie 2021 | Schimbări climatice
Indigeni din nord-vestul Groenlandei

Încălzirea globală amenință o oază din Arctica

8 septembrie 2021 | Schimbări climatice
Sonde petroliere

Controlul emisiilor de metan pentru a încentini încălzirea

1 septembrie 2021 | Schimbări climatice
Inundații în Olanda

Schimbările climatice, cauza inundațiilor din Germania

29 august 2021 | Schimbări climatice