Logo bio-infomedia.ro

Sicilia atinge 48,8 oC, un nou record european

  • 14 august 2021
  • Mediu
Incendii în Sicilia
Sicilia a fost măturată de incendii de vegetație și temperaturi record în această vară. | Foto: @METOFFICE/TWITTER/AP
  • Cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Europa a fost raportată în data de 11 august în orașul italian Siracuza din Sicilia. Aceasta a fost de 48,8 grade Celsius.
  • Temperaturile extreme record din partea de sud a Europei și nordul Africii sunt, aproape cu siguranță, rezultatul schimbărilor climatice.

Cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Europa a fost raportată în data de 11 august. Orașul Siracuza de pe insula italiană Sicilia a atins 48,8 grade Celsius, cu 0,8 grade mai mult decât recordul european anterior.

Temperaturi record au fost înregistrate și în alte părți ale lumii. În Tunisia, în capitala Tunis s-au înregistrat 49 grade Celsius, în data de 11 august, cu peste 2 grade mai mult decât recordul de 46,8 grade Celsius din anul 1982.

Aceste temperaturi extreme record din partea de sud a Europei și nordul Africii sunt, aproape cu siguranță, rezultatul schimbărilor climatice. Condițiile de caniculă și uscăciune au dus la numeroase incendii devastatoare. Italia a declarat starea de urgență, iar în Grecia mii de oameni au fost evacuați de pe insula Evia, pe măsură ce flăcările se răspândeau. Cauza imediată a valului de căldură este un front de presiune ridicată de deasupra Mediteranei, care a format ceea ce se numește un dom de căldură.

Temperaturile record din iunie 2019 au făcut ca recordul de temperatură din Franța de depășească pentru prima data 45 de grade Celsius, iar analiza noastră a arătat că evenimentul a avut o probabilitate de cinci ori mai mare din cauza schimbărilor climatice. Deși încă nu am putut realiza unu studiu mai amănunțit asupra situației actuale, cred că schimbările climatice sunt cele care au făcut această situație atât de extremă, a declarat Peter Stott, de la Met Office din Marea Britanie.

Conform Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), recordul anterior din Europa a fost de 48 grade Celsius, înregistrat la Atena în anul 1977. Noul record urmează să fie validat de către OMM înainte de a deveni oficial, ceea ce înseamnă verificarea conformității stației meteorologice locale.

Maximiliano Herrera, care monitorizează temperaturile extreme din toată lumea, a declarat pentru The Washington Post că stația meteorologică deține instrumente de înaltă calitate și este bine întreținută, sugerând că recordul va fi confirmat.

Planeta s-a încălzit cu 1,09 grade Celsius peste nivelurile din perioada 1850-1900, conform raportului IPCC publicat la începutul acestei săptămâni. Această încălzire face ca fenomenele meteorologice extreme să fie mai frecvente și mai severe.

Source Sursa: newscientist.com
Text: Michael Le PageDin aceeași categorie

Mezociclon

Raportul IPCC privind schimbările climatice

10 august 2021 | Schimbări climatice
Rocă poroasă

Rocile măcinate fin pot ajuta la captarea carbonului

30 iulie 2021 | Schimbări climatice
Centrală electrică din China

China lansează cea mai mare piață de carbon din lume

26 iulie 2021 | Schimbări climatice