Logo bio-infomedia.ro

Sezonul alergiilor se agravează din cauza schimbărilor climatice

  • 9 februarie 2021
  • Mediu
Căldărușa albastră de Colorado
Căldărușă albastră de Colorado (Aquilegia coerulea) în Mason, New Hampshire, S.U.A. | Foto: ROB DUVAL/WIKIPEDIA
  • Din cauza schimbărilor climatice, sezonul polenului începe cu 20 de zile mai devreme și este cu 10 zile mai lung, iar cantitatea de polen produsă de plante este cu 21% mai mare.
  • Alergiile la polenul din aer pot fi mai mult decât o inconveniență de sezon, ele afectând sănătatea sistemului respirator și chiar performanța școlară a copiilor.

Dacă vă luptați cu alergiile sezoniere și simțiți că sezonul polenului este din ce în ce mai lung cu fiecare an ce trece, s-ar putea să aveți dreptate. Un nou studiu arată că sezonul polenului începe cu 20 de zile mai devreme, este cu 10 zile mai lung și conține cu 21% mai mult polen decât în anul 1990 - ceea ce înseamnă mai multe zile de scărpinat, strănutat și tușit.

Coordonați de către William Anderegg, de la Școala de Științe Biologice a Universității din Utah, S.U.A., cercetătorii au descoperit că schimbările climatice cauzate de om au jucat un rol important în prelungirea sezonului polenului și un rol parțial în creșterea cantității de polen. Studiul lor, finanțat de Fundația David și Lucille Packard, Fundația Națională pentru Știință și Institutul pentru Alimentație și Agricultură al USDA, a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Legătura puternică dintre vremea mai călduroasă și sezonul polenului este un exemplu limpede ca cristalul al modului în care schimbările climatice afectează deja sănătatea oamenilor, a declarat Anderegg.

Polenul contează

Pentru mulți oameni, alergiile la polenul din aer pot fi mai mult decât o inconveniență de sezon. Alergiile sunt legate de sănătatea sistemului respirator, cu implicații în privința infecțiilor virale, vizite la urgență și chiar performanța școlară a copiilor. Mai mult polen, pentru o perioadă mai lungă, accentuează aceste impacturi.

Deși studiile anterioare au arătat că creșterea temperaturii și a cantității de dioxid de carbon din atmosferă poate duce la sporirea producției de polen pe cale experimentală, iar studiile la scară redusă arată o înrăutățire a sezonului polenului în unele regiuni sau la unele plante, corelat cu creșterea temperaturii, oamenii de știință nu au studiat tendințele polenului la scară continentală și nici nu au calculat contribuția probabilă a schimbărilor climatice. Aceasta este exact ceea ce Anderegg și colegii săi și-au propus.

Un număr de studii la scară mică - de obicei experimente în medii cu efect de seră - indicaseră legături puternice între temperatură și polen, notează Anderegg. Acest studiu dezvăluie această conexiune la scară continentală și stabilește o legătură explicită între tendințele polenului și schimbările climatice cauzate de om.
Grăuncioare de polen
Imagine la microscopul electronic cu scanare a polenului de ambrozie. | Foto: LEWIS ZISKA

Echipa a compilat măsurători, efectuate între anii 1990 și 2018, de la 60 de stații de numărare a polenului de pe teritoriul Statelor Unite și Canadei. Aceste stații colectează mostre de polen și mucegai din aer, care apoi sunt numărate.

Deși cantitățile de polen la nivel național au crescut cu 21% în decursul efectuării studiului, cea mai mare creștere a fost înregistrată în Texas și Midwest, S.U.A., mai mult fiind polenul de la arbori decât cel de la alte plante.

Astăzi, sezonul polenului începe cu 20 de zile mai devreme decât în 1990, ceea ce sugerează că încălzirea globală face ca plantele să înceapă producerea polenului mai devreme.

Care este rolul schimbărilor climatice?

Însă putem afirma cu certitudine că toate aceste modificări sunt rezultatul schimbărilor climatice? Cercetătorii au răspuns la această întrebare prin aplicarea unor metode statistice, care au analizat tendințele polenului în corelație cu mai multe modele climatice.

Rezultatele au arătat că schimbările climatice singure ar putea fi considerate cauza pentru jumătate din prelungirea sezonului polenului și pentru creșterea cu aprox. 8% a cantității de polen. Împărțind durata studiului în două perioade, 1990-2003 și 2003-2018, cercetătorii au descoperit că aportul schimbărilor climatice la creșterea cantității de polen se accelerează.

Schimbările climatice nu sunt ceva de departe din viitor. Ele sunt deja aici, cu fiecare gura de aer de primăvară pe care o luam, a conchis Anderegg. Întrebarea este dacă vom fi capabili să răspundem provocării.

Source Sursa: www.phys.org
Text: Universitatea din UtahDin aceeași categorie

Umanitatea se îndreaptă spre un "viitor cumplit"

21 ianuarie 2021 | Schimbări climatice
Licurici de mare

Acidificarea oceanelor face unele specii mai strălucitoare

20 ianuarie 2021 | Schimbări climatice