Logo bio-infomedia.ro

Scurgere catastrofală de produse petroliere în California

  • 9 octombrie 2021
  • Mediu
Produse petroliere pe plajă
Produse petroliere pe o plajă din Huntington Beach, California, în data 3 octombrie 2021. | Foto: MARIO TAMA/GETTY IMAGES
  • O cantitate de aproape 500 de mii de litri de țiței ucide viețuitoarele din apropierea coastelor Californiei, după ce petrolul s-a scurs dintr-o conductă conectată la o platformă petrolieră offshore.
  • Scurgerea a avut loc în apropierea platformei Elly, care a fost construită în 1980 și este una dintre cele 23 de platforme de forare a petrolului și gazelor din apele federale din California.

O deversare uriașă de produse petroliere ucide viețuitoarele și amenință plajele din California, în ceea ce oficialii spun că reprezintă o "catastrofă de mediu".

Păsările și peștii au început să fie aduse pe țărm, în timp ce un strat de 126.000 de galoane (aproape 480.000 de litri) de țiței a acoperit apele oceanului de la sud de Los Angeles, după ce petrolul s-a scurs dintr-o conductă conectată la o platformă petrolieră offshore.

O porțiune de coastă de 24 de kilometri a fost închisă publicului, iar pescuitul a fost interzis, în timp ce echipele de intervenție s-au grăbit să curețe una dintre cele mai mari deversări din California din ultimele decenii. Plajele ar putea rămâne închise timp de săptămâni sau chiar luni, a avertizat primarul din Huntington Beach, Kim Carr.

Paza de coastă din S.U.A., care coordonează răspunsul, a declarat că au fost recuperate mai puțin de trei procente din petrolul scurs - cu o întindere estimată la 5,8 mile marine - și că au fost desfășurate mai mult de un kilometru de cordoane absorbante.

Din păcate, începem să vedem pești și păsări acoperite cu petrol care eșuează de-a lungul coastei noastre, inclusiv în zonele umede protejate, au declarat, duminică, autoritățile orașului Huntington Beach.

Amplify Energy, compania care operează conducta, a declarat, luni, că au fost închise toată producția companiei și transportul prin conducte în Beta Field, ca măsură de precauție.

Martyn Willsher, CEO al Amplify Energy, a promis că firma va face tot ce trebuie făcut pentru a se ocupa de deversare și a declarat că există polițe de asigurare care să acopere costurile asociate. Willsher a mai declarat că un vehicul acționat de la distanță a localizat sursa probabilă a scurgerii, iar scafandrii vor face o vizită la fața locului luni după-amiază.

Oficialii au avertizat oamenii să nu atingă sau să încerce să salveze animale sălbatice pe care le găsesc, ci să cheme în ajutor autoritățile locale.

Acest lucru este devastator pentru viața noastră marină, pentru habitatul, economia și întreaga noastră comunitate, a declarat Katrina Foley, supervizor al Orange County. Habitatele noastre naturale, care au fost construite în zeci de ani, sunt acum deteriorate doar într-o singură zi.

Scurgerea a avut loc în apropierea platformei Elly, care a fost construită în 1980 și este una dintre cele 23 de platforme de forare a petrolului și gazelor din apele federale din California, informează Los Angeles Times. Dezastrul a reluat deja o dezbatere despre prezența platformelor petroliere și a conductelor în apropierea coastei sudului Californiei.

Scurgerea de petrol [...] este tragică, deoarece ar putut fi prevenită, a declarat Alan Lowenthal, un democrat care reprezintă zona în Congresul SUA. Această catastrofă de mediu scoate în evidență simplul fapt că acolo unde forezi, există riscul de scurgeri. Acest lucru va fi devastator nu numai pentru viața sălbatică și ecosistemul nostru marin, ci și pentru mijloacele de trai ale comunităților noastre de coastă, construite în jurul pescuitului, turismului și recreerii.

Deversările de petrol au marcat California timp de zeci de ani; fotografiile cu delfinii morți, acoperiți cu produse petroliere și plajele murdărite de gudron din Santa Barbara anului 1969 au provocat repulsie pe scară largă. De atunci, California nu a mai acordat niciun permis de exploatare a petrolului. Însă jurisdicția statului se întinde doar până la trei mile în larg, în timp platformele petroliere aflate sub incidență federală sunt ușor vizibile de pe mal.

Ecologiștii au atras, în repetate rânduri, atenția asupra vechimii unor instalații, despre care spun că sunt ruginite și slab întreținute, precum și despre riscurile pe care acestea le reprezintă.

Natura scurgerii actuale de petrol nu a fost determinată, însă în 1999 au fost detectate scăpări pe conducta care leagă două platforme din câmpul Beta, care atunci era operată în comun de Mobil și Shell, potrivit Los Angeles Times.

Source Sursa: sciencealert.com
Text: Huw GriffithDin aceeași categorie