Logo bio-infomedia.ro

Schimbările climatice reduc diversitatea albinelor sălbatice

  • 13 ianuarie 2021
  • Mediu
Cercetătorii au descoperit că temperatura și precipitațiile sunt factori foarte importanți care influențează comunitățile de albine sălbatice, mai importanți decât habitatele sau resursele din mediu. În imagine apare o albină sălbatică din familia Halictidae pe o floare de mărar. | Foto: KATE ANTON
  • Comunitățile de albine sălbatice sunt mai mult afectate de schimbârile climatice, în principal temperatura și precipitațiile, decât de perturbările aduse habitatelor lor și disponibilității resurselor naturale.
  • Precipitațiile bogate limitează capacitatea albinelor de a colecta hrana pentru puii lor, în timp ce o vară foarte fierbinte, în care înflorirea plantelor este afectată, duce la reducerea numărului de albine din anul următor.

Albinele sălbatice sunt afectate mai mult de schimbările climatice decât de perturbarea habitatelor lor, conform unei echipe de cercetători de la Universitatea de Stat din Pennsylvania. Aceste descoperiri sugerează că numai abordarea problemelor de utilizare a terenurilor nu va fi suficientă pentru protejarea acestor polenizatori importanți.

Studiul nostru a arătat că factorul critic care influențează abundența și diversitatea albinelor sălbatice a fost vremea, în mod particular temperatura și precipitațiile, a declarat Christina Grozinger, profesor de entomologie și director al Centrului pentru Cercetări în Polenizare. În partea de nord-est a Statelor Unite ale Americii, tendințele din trecut și prognozele pentru viitor arată un climat în schimbare, cu ierni mai calde, precipitații mai intense în timpul iernii și primăverii și temperaturi maxime mai ridicate. În toate analizele efectuate de noi, aceste conții au fost asociate cu a abundență mai redusă a albinelor sălbatice, fapt care sugerează că schimbarea climatului reprezintă o amenințare semnificativă pentru comunitățile de albine sălbatice.

Conform Melaniei Kammerer, absolvent al Universității de Stat din Pennsylvania, puține studii au luat în considerare impactul cumulat al climatului și utilizării terenurilor asupra albinelor sălbatice.

Am crezut că a fost doar o scăpare, deoarece, ca în cazul multor organisme, albinele se confruntă cu pierderea habitatului și schimbările climatice în același timp, a declarat Kammerer. Analizând ambii factori în cadrul aceluiași studiu, am putut compara importanța relativă a acestor doi factori de stres.

Pentru realizarea studiului, cercetătorii au analizat un set de date al United States Geological Survey, colectate în decursul a 14 ani, despre existența albinelor sălbatice în peste 1000 de locații din Maryland, Delaware și Washington, D.C., mai ales în ceea ce privește modul în care diferitele specii și comunități de albine răspund la utilizarea terenului și la factorii climatici.

Pentru a înțelege cu adevărat efectele vremii și climatului, mai ales că tiparele vremii devin mai variate odată cu schimbările climatice, trebuie să utilizăm aceste seturi largi de date, colectate pe termen lung, a declarat Grozinger. Sperăm că studiul nostru, dar și altele asemănătoare, va ajuta la încurajarea colectării și integrării acestor informații pentru cercetările viitoare.

Utilizând hărți de acoperire a terenului și modele spațiale, echipa de cercetători a descris peisajul din jurul fiecărei locații studiate, inclusiv dimensiunile habitatului și disponibilitatea resurselor naturale. Cercetătorii au compilat a gamă largă de variabile climatice și au utilizat modele de inteligență artificială pentru a identifica cele mai importante variabile și a cuantifica efectele acestora asupra albinelor sălbatice.

Am descoperit că temperatura și precipitațiile sunt factori foarte importanți care influențează comunitățile de albine sălbatice studiate, mai importanți decât existența habitatelor și resurselor naturale din zonă, a mai declarat Kammener.

În mod interesant, diferitele specii de albine au fost mai mult afectate de diferitele condiții de mediu. De exemplu, regiunile mai bogate în precipitații au prezentat mai puține albine în timpul primăverii. Credem că precipitațiile limitează capacitatea albinelor de primăvară de a colecta hrana pentru puii lor, a precizat Grozinger. În mod similar, o vară foarte fierbinte, care poate duce la reducerea numărului plantelor înflorite, a fost asociată cu mai puține albine de vară în anul următor.

În plus, iernile mai calde duc la o reducere a numărului anumitor specii de albine.

În viitor, iernile calde și verile lungi și călduroase vor avea o frecvență mai mare, fapt care va reprezenta o adevărată provocare pentru populațiile de albine sălbatice, a declarat Kammener. Doar începem să înțelegem multitudinea de căi prin care climatul influențează albinele, dar, pentru conservarea acestor polenizatori esențiali, trebuie să ne dăm seama când, unde și cum schimbările climatice perturbă ciclul biologic al albinelor și trebuie să luăm în considerare factori de stres multipli care pun presiune pe comunitățile de albine sălbatice.

Conform cercetătorilor, studiul este o parte a proiectului lor mai larg denumit Beescape, care permite persoanelor - inclusiv cultivatorilor, ecologiștilor și grădinarilor - să exploreze calitatea peisajului din zona lor și să aducă potențiale modificări pentru îmbunătățirea condițiilor pentru albine. Având în vedere noile descoperiri, cercetătorii au în plan să extindă proiectul Beescape pentru a include vremea și condițiile climatice.

Studiul a fost publicat în Global Change Biology, pe 12 ianuarie 2021.

Source Sursa: www.scitechdaily.com
Text: Universitatea de Stat din Pennsylvania
Foto: Kate AntonDin aceeași categorie

Mostre de carbonat de calciu

Erupțiile vulcanice au declanșat acidificarea oceanelor

8 ianuarie 2021 | Schimbări climatice
Șopârlă din genul Anolis

O parte din pădurea amazoniană, în pragul colapsului

6 ianuarie 2021 | Schimbări climatice

O nouă sursă naturală de dioxid de carbon

22 decembrie 2020 | Schimbări climatice