Logo bio-infomedia.ro

Schimbările climatice, cauza inundațiilor din Germania

  • 30 august 2021
  • Mediu
Inundații în Olanda
Precipitațiile record din acest an au cauzat inundații istorice în Germania, Belgia și Olanda. | Foto: PATRICK VAN KATWIJK/BSR AGENCY/GETTY IMAGES
  • Studiile sugerează că precipitațiile și inundațiile extreme vor deveni ceva obișnuit în Europa de Vest, pe măsură ce planeta se încălzește.
  • Inundațiile istorice de la mijlocul lunii iulie au omorât 200 de oameni în Germania și Belgia, fiind rezultatul a două zile cu ploi torențiale care au făcut ca mai multe râuri din regiune să iasă din matcă.

Ruperile de nori precum cele de luna trecută responsabile de inundațiile istorice din Europa de Vest devin tot mai frecvente și mai intense, ca rezultat al schimbărilor climatice. Acestea sunt constatările unui studiu realizat de cercetătorii implicați în inițiativa World Weather Attribution, care analizează dacă încălzirea globală este un factor în fenomenele meteorologice extreme.

Cercetările se adaugă unei liste tot mari de studii de atribuire, care demonstrează impactul schimbărilor climatice cauzate de omenire. Aceasta s-a întâmplat în înalt dezvoltata Germanie, care nu este văzută neapărat drept o țară vulnerabilă la schimbarea climatului, așa cum este cazul multor alte țări din lume, spune Ralf Toumi, climatolog la Imperial College London, care nu a fost implicat în studiu. Ne arată că nicăieri nu suntem în siguranță în fața fenomenelor meteorologice extreme.

Inundațiile istorice de la mijlocul lunii iulie, care au omorât 200 de oameni în Germania și Belgia, au urmat după două zile de ploi torențiale care au făcut ca mai multe râuri din regiune să iasă din matcă. Zonele cele mai grav afectate au fost cele din jurul râurilor Ahr și Erft din Germania și din jurul râului Meuse din Belgia, unde s-au înregistrat recorduri absolute ale precipitațiilor pentru o perioadă de 24-48 de ore.

Inundațiile au afectat stațiile de măsurare pe care oamenii de știință le folosesc pentru măsurarea nivelurilor apei, ceea ce a făcut ca studiile de atribuire să se bazeze pe datele privind precipitațiile pentru a analiza influența schimbărilor climatice asupra evenimentelor produse.

Cercetătorii au introdus aceste date în modele care au combinat informațiile istorice locale despre vreme și precipitații cu simulările climatice ale unei regiuni mai largi. Modelele au sugerat că schimbările climatice cauzate de om au crescut nivelul precipitațiilor unor astfel de furtuni cu 3-19%, comparativ cu climatul pre-industrial, care era mai rece cu 1,2 grade Celsius decât cel de astăzi.

Oamenii de știință au mai estimat că evenimente similare pot fi așteptate să lovească oriunde în Europa de Vest la fiecare 400 de ani. Probabilitatea ca un astfel de fenomen să apară astăzi este de 1,2-9 ori mai mare comparativ cu un climat mai rece cu 1,2 grade Celsius, scriu autorii.

Sjoukje Philip, cercetător la Institutul Meteorologic Regal Olandez din De Bilt și coautor al studiului, spune că este dificilă analiza influenței schimbărilor climatice asupra precipitațiilor abundente la nivel local. Însă am putut arăta că, în Europa de Vest, emisiile de gaze cu efect de seră au crescut probabilitatea unor astfel de evenimente, scrie Sjoukje Philip.

Source Sursa: nature.com
Text: Holly ElseDin aceeași categorie

Incendii în Sicilia

Sicilia atinge 48,8 oC, un nou record european

14 august 2021 | Schimbări climatice