Logo bio-infomedia.ro

Riscurile încălzirii climei, dezvăluite sub Ghețarul Thwaites

  • 12 aprilie 2021
  • Mediu
Ghețarul Thwaites
În anul 2019, vehiculul subacvatic autonom Ran a călătorit la Ghețarul Thwaites din Antarctica pentru a colecta date despre temperatura, salinitatea și alte informații despre apa oceanului de sub straturile de gheață. Aceste informații ajută la identificarea sursei și căilor prin care apele calde erodează gheața. | Foto: FILIP STEDT
  • Ghețarul Thwaites este o masă vastă de gheață, care se scurge în golful Pine Island din Marea Amundsen, la est de Muntele Murphy, Antarctica.
  • Principala cauză a retragerii rapide a Ghețarului Thwaites și a altor ghețari din Antarctica este reprezentată de apele oceanice relativ calde se strecoară sub straturile de gheață plutitoare.

Călătoria sub gheață a vehiculului subacvatic autonom oferă oamenilor de știință prima dovadă directă privind unde și cum apele oceanice calde amenință stabilitatea Ghețarului Thwaites din Antarctica. Aceste noi informații vor ajuta oamenii de știință să prognozeze soarta ghețarului - cât de mult acesta se topește și se retrage înspre interiorul continentului și cât de departe ar putea fi față de un colaps total.

Știm că există un pacient bolnav acolo, care nu ne poate spune unde îl doare, spune Eric Rignot, glaciolog la Universitatea din California, Irvine, care nu a fost implicat în studiu. Deci acesta este primul diagnostic.

Oamenii de știință au urmărit cu îngrijorare Ghețarul Thwaites, de dimensiunea statului Florida din S.U.A., în ultimele două decenii. Imaginile din satelit arată că ghețarul se retrage cu o rată alarmantă, situată, în medie, la 0,6-0,8 kilometri în fiecare an începând din 2001. Însă estimările privind cât de repede se retrage ghețarul, pe baza simulărilor efectuate pe calculator, variază larg în funcție de zona ghețarului, raportau Rignot și alți cercetători în Science Advances în 2019. O astfel de incertitudine constituie cea mai mare dificultate când vine vorba despre prognozarea nivelului mării în viitor.

Principala cauză a retragerii rapide a Ghețarului Thwaites și a altor ghețari din Antarctica este cunoscută: apele oceanice relativ calde se strecoară sub straturile de gheață plutitoare - marginile ghețarilor care se extind în ocean. Apa topește suporții banchizei - punctele unde gheața se ancorează de fundul oceanului și împiedică restului ghețarului să nu alunece în mare.

Oamenii de știință au utilizate imaginile din satelit pentru a cartografia ceea ce se află sub banchiza Thwaites. Săpate în fundul oceanului, există trei canale adânci sub o cavitate vastă plină cu apă, având un diametru de 120 km. Însă în lipsa măsurătorilor directe ale chimiei și căilor pe care apa le urmează pentru a ajunge sub banchiză, este imposibil de stabilit de unde provine apa, cât de caldă este și locurile unde erodează gheața, spune Anna Wåhlin, oceanograf la Universitatea din Göteborg, Suedia.

În februarie și martie 2019, Wåhlin și colegii săi au trimis vehiculul subacvatic autonom (AUV) Ran să traverseze două dintre aceste canale adânci. Plutind la 50 de metri deasupra fundului oceanului, AUV a efectuat primele măsurători directe ale temperaturii, salinității și nivelului de oxigen din apă. Pe baza acestor măsurători, echipa a putut stabili originea apei care ajunge sub Thwaites.

Pe baza analizelor chimice, o partea din apă provenea din golful Pine Island din apropiere. Am fost foarte surprinși, deoarece acesta nu era cunoscut ca un jucător important pentru viitorul Ghețarului Thwaites, spune Wåhlin. Masa de apă provenită din golf era situată la baza cavității, la o adâncime de circa 500 m, și era mai puțin sărată decât apa oceanică din jur și cu câteva grade Celsius mai caldă decât punctul de îngheț. Aceasta este o situați instabilă, care poate duce la turbulențe și la creșterea potențialului de erodare a gheții, spune Wåhlin.

Aceste descoperiri au mai indicat faptul că ceea ce se întâmplă în golful Pine Island poate afecta și alte zone - iar soarta lui Ghețarului Thwaites ar putea fi strâns legată de cea a Ghețarului Pine Island, un alt râu de gheață care se topește foarte repede, spune Wåhlin. Împreună, acești doi ghețari sunt responsabili de cea mai mare parte a gheții și apei care se scurge din Antarctica. Însă, în timp ce Thwaites este încă fixat de fundul oceanului în unele puncte, același lucru nu se poate spune și despre Pine Island.

În aprilie, cercetătorii au descoperit trei puncte de cotitură în privința ghețarului Pine Island, limite pe care acesta le-ar putea depăși în condițiile evoluției schimbărilor climatice, fapt care ar duce la o fază de retragere rapidă și ireversibilă. Al treilea și cel din urmă prag, reprezentat de o creștere cu 1,2 grade Celsius a temperaturii apei oceanice față de nivelul actual, ar duce ghețarul la un colaps complet, spune echipa.

Într-o expediție viitoare pe care Wåhlin o planifică pentru ianuarie 2022, vor fi utilizate două AUV pentru a explora o parte mai extinsă a cavității de sub Thwaites. În mod ideal, AUV ar trebui să se apropie cât mai mult de țărm, până la locul în care ghețarul se sprijină pe continent.

Observarea modului în care masele de apă interacționează cu ghețarul la punctul acestuia de sprijin pe continent va fi crucială pentru înțelegerea viitorului ghețarului, spune Rignot. Acela este locul unde topirea face diferența în privința stabilității ghețarului.

Mai există multe alte necunoscute în privința vastei cavități subacvatice de sub banchiza Thwaites, inclusiv dimensiunile sale exacte și locurile ideale pentru a fi explorate de AUV.

Source Sursa: www.sciencenews.org
Text: Carolyn GramlingDin aceeași categorie

Oceanele stochează cantități record de căldură

2 aprilie 2021 | Schimbări climatice

Un mega-aisberg s-a desprins din Antarctica

1 martie 2021 | Schimbări climatice