Logo bio-infomedia.ro

Reducerea emisiilor de CFC închide gaura din stratul de ozon

  • 25 februarie 2021
  • Mediu
Stația de monitorizare a aerului din Gosan, Coreea de Sud
Probele de aer colectate de stațiile din Gosan, Coreea de Sud (în imagine) și Hateruma, Japonia, arată că emisiile de CFC-11 din partea de est a Chinei s-au redus substanțial începând din anul 2018, contribuind la declinul global al poluării cu CFC-11. | Foto: AGAGE/NASA EARTH OBSERVATORY
  • Clorofluorocarburile (CFC), cunoscute sub denumirea populară de freoni, sunt compuși halogenați derivați din hidrocarburi, care contribuie la distrugerea stratului de ozon din atmosfera superioară.
  • Emisiile de CFC-11 au înregistrat o scădere semnificativă în ultimii doi ani, după un vârf înregistrat în perioada 2014-2017, datorat în principal unor emisiile ilegale din estul Chinei.

Vești bune pentru stratul de ozon: după vârful recent al poluării cu CFC-11, emisiile acestui gaz care dăunează stratului de ozon se află în declin.

Emisiile de triclorofluorometan (CFC-11) trebuiau să se reducă după ce Protocolul de la Montreal a interzis producția de CFC-11 în anul 2010. Însă, în perioada 2014-2017 a fost înregistrat un vârf neașteptat. Aproape jumătate din această poluare ilegală a fost atribuită estului Chinei. Conform unui studiu publicat în Nature, datele atmosferice arată că emisiile globale de CFC-11 din 2019 s-au reîntors la nivelurile medii înregistrate în intervalul 2008-2012, iar aproximativ 60% din acest declin s-a datorat reducerii emisiilor din China.

Aceste descoperiri sugerează faptul că gaura din stratul de ozon al Pământului este în continuare pe cale de a se închide în următorii 50 de ani, după cum estimau oamenii de știință.

Un grup de cercetători a analizat concentrațiile de CFC-11, utilizat la fabricarea spumei izolatoare pentru construcții, din aerul atmosferic din jurul stațiilor de monitorizare de pe glob. Echipa a descoperit că oamenii au emis cca. 52.000 de tone metrice de CFC-11 în anul 2019 - o scădere majoră față de media anuală de 69.000 de tone înregistrată din 2014 până în 2018. Emisiile din anul 2019 au fost comparabile cu mediile anuale din anii 2008-2012, a declarat Stephen Montzka, chimist la U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), din Boulder, Colorado, Statele Unite ale Americii.

Emisiile de CFC-11
Sursa: AGAGE/NASA EARTH OBSERVATORY

Noile măsurători sugerează o reducere semnificativă a producției ilicite de CFC-11 în ultimii doi ani, probabil datorită unor reglementări mai riguroase în China și în alte părți ale lumii.

Un alt grup de cercetători a confirmat că emisiile din estul Chinei s-au diminuat începând din 2018, analizând probele de aer colectate de stațiile din Hateruma, Japonia, și Gosan, Coreea de Sud. Regiunea a emis cca. 5.000 de tone metrice de CFC-11 în anul 2019, ceea ce reprezintă cu 10.000 de tone metrice mai puțin decât media anuală a emisiilor din 2014-2017 și o medie similară cu cea înregistrată în intervalul 2008-2012. Analiza a fost coordonată de Sunyoung Park, geochimist la Universitatea Națională Kyungpook din Daegu, Coreea de Sud.

Recenta reducerea a poluării cu CFC-11 arată că Protocolul de la Montreal funcționează, a declarat A.R. Ravishankara, expert în științele atmosferei la Universitatea de Stat din Colorado, din Fort Collins, care nu a fost implicat în studiu. Când cineva încalcă tratatul, atmosfera poate descoperi vinovatul și determina statele să ia măsuri. China a luat măsuri cu certitudine, deoarece rezultatele se pot observa în atmosferă.

Montzka avertizează că nu este întotdeauna ușor să depistezi vinovatul. Cred că de această dată am fost norocoși, deoarece stațiile de monitorizare a atmosferei din Asia au putut detecta emisiile ilegale din estul Chinei și au putut monitoriza situația timp de mai mulți ani. Multe alte regiuni din lume, cum ar fi Africa și America de Sud, nu dețin stații de monitorizare a atmosferei - așa că este încă un mister care țări, în afară de China, sunt responsabile pentru recentele creșteri și scăderi ale emisiilor de CFC-11.

Source Sursa: www.sciencenews.org
Text: Maria TemmingDin aceeași categorie