Logo bio-infomedia.ro

Polul Sud a înghețat în cea mai rece iarnă înregistrată

  • 16 octombrie 2021
  • Mediu
Antarctica
Foto: SHUTTERSTOCK
  • Temperaturile de iarnă extrem de coborâte din Antarctica sunt în contrast cu tendințele din restul lumii, care a înregistrat a patra cea mai fierbinte vară. Media temperaturilor din intervalul aprilie-septembrie a fost de minus 61 de grade Celsius.
  • Datorită temperaturilor extrem de coborâte, nivelurile de gheață marină din jurul Antarcticii au fost, în luna august, la cea de-a cincea cea mai mare întindere înregistrată vreodată.

Polul Sud tocmai a avut cea mai rece iarnă înregistrată vreodată.

Între aprilie și septembrie, o stație de cercetare așezată pe un platou înalt din Antarctica a înregistrat o temperatură medie de minus minus 61 de grade Celsius. Aceasta este cea mai coborâtă temperatură înregistrată de când au început înregistrările climatice, în anul 1957, și cu aproximativ 2,5 grade Celsius mai mică decât media din ultimii 30 de ani, potrivit The Washington Post.

Recordul anterior pentru cea mai rece iarnă a fost de minus 60,6 grade Celsius, înregistrat în 1976, a scris pe Twitter Stefano Di Battista, un jurnalist. The Washington Post a aflat de această înregistrare prin Battista, dar apoi a primit confirmarea informațiilor de la Richard Cullather, cercetător la biroul de modelare și asimilare globală al NASA.

Iarna rece este probabil cauzată de un vârtej polar puternic din stratosferă, al doilea strat al atmosferei planetei de la suprafața Pământului. Practic, vânturile din stratosfera polară au fost mai puternice decât în mod normal, fenomen care este asociat cu deplasarea fluxului de aer către Polul Sud, a declarat Amy Butler, cercetătoare la NOAA. Acest lucru menține aerul rece blocat peste cea mare parte a Antarcticii.

Mai mult decât atât, un vortex polar puternic duce, de asemenea, la o mai mare epuizare a ozonului din stratosferă, ceea ce întărește vortexul polar și mai mult. Ozonul este un gaz format din trei molecule de oxigen, care se găsește în atmosferă. Ozonul protejează suprafața Pământului de razele ultraviolete dăunătoare, iar diminuarea acestuia poate extinde gaura de ozon de deasupra Antarcticii.

În timp ce Antarctica a înregistrat cea mai rece temperatură medie cunoscută din timpul iernii, sateliții au detectat temperaturi individuale care sunt mult mai scăzute - chiar de minus 98 de grade Celsius.

Datorită temperaturilor extrem de coborâte, nivelurile de gheață marină din jurul Antarcticii au fost, în luna august, la cea de-a cincea cea mai mare întindere înregistrată vreodată. Dar gheața s-a topit rapid în următoarele câteva săptămâni și, până la sfârșitul lunii septembrie, gheața marină s-a subțiat la unele dintre cele mai scăzute niveluri observate în această perioadă a anului. Oamenii de știință au declarat că clima din Antarctica este predispusă la schimbări rapide și că o iarnă rece nu atenuează gravitatea schimbărilor climatice.

Temperaturile coborâte din Antarctica sunt în contrast cu tendințele din restul lumii, care, în general, a înregistrat a patra vară cea mai fierbinte. De fapt, iulie 2021 a fost cea mai fierbinte lună înregistrată vreodată.

O iarnă rece este interesantă, dar nu schimbă tendința pe termen lung, care este de încălzire, a declarat Eric Steig, profesor de științe atmosferice la Universitatea din Washington. Pe termen lung, Antarctica și restul lumii se încălzesc și pierd rapid gheața marină.

Source Sursa: livescience.com
Text: Yasemin SaplakogluDin aceeași categorie

Laureatii premiului Nobel

Autorii modelelor climatice, laureați ai Premiului Nobel

10 octombrie 2021 | Schimbări climatice
Gheata marina

Gheața arctică atinge minimul anului 2021

3 octombrie 2021 | Schimbări climatice