Logo bio-infomedia.ro

Plasticul poate fi transformat în combustibil

  • 25 aprilie 2021
  • Mediu
Deșeuri de plastic pe plajă
Poluare cu plastic pe plaja Accra, Ghana, în 2018. | Foto: MUNTAKA CHASANT/WIKIPEDIA
  • Oamenii de știință au dezvoltat o tehnologie prin care plasticul este convertit selectiv în combustibili lichizi, inclusiv hidrocarburi din clasa motorinei, kerosenului și benzinei.
  • Procedeul se numește hidrocracare, prin care legăturile de carbon din plastic sunt rupte în prezența unor catalizatori de zeoliți și amestecuri de oxizi metalici.

Dacă nu știați deja, avem o veste rea: industria reciclării plasticului are o performanță redusă. Doar 9% din deșeurile de plastic produse vreodată au fost reciclate. Aproximativ 12% au fost arse, ceea ce înseamnă că restul de 79% încă se află în jurul nostru.

În timp ce ne străduim să mai reducem din dependența de acest material, cercetătorii au căutat metode de reutilizare a celui mai obișnuit tip de plastic - poliolefinele (polimeri obținuți prin polimerizarea unei olefine, așa cum este polietilena) - prin transformarea sa în combustibil.

Materialele plastice de unică folosință reprezintă o amenințare uriașă pentru mediul înconjurător, însă reciclarea lor, în special a poliolefinelor, s-a dovedit a fi o adevărată provocare, scriu cercetătorii de la Universitatea din Delaware (UD) într-un articol recent publicat în Science Advances. Prezentăm o metode directă de convertire selectivă a poliolefinelor în combustibili lichizi, inclusiv hidrocarburi din clasa motorinei, kerosenului și benzinei.

Nu este prima dată când oamenii de știință transformă plasticul în combustibil, însă, ca în cazul oricărei științe a materialelor, scopul este obținerea unui randament bun, la un cost cât mai redus și utilizând cât mai puține resurse.

Noua metodă îndeplinește multe dintre aceste cerințe: folosește cu 50% mai puțină energie decât tehnologiile similare, poate avea loc la temperaturi asemănătoare cu cele dintr-un cuptor de bucătărie și nu implică eliberarea de dioxid de carbon în atmosferă. Așadar, toți acești pași sunt în direcția bună.

Deșeurile de plastic constituie o problemă serioasă pentru mediu. Cred că acest studiu poate duce la descoperirea unor metode mai bune de reutilizare a plasticului, a declarat Andrew Danielson, inginer chimist la UD.

Echipa folosește un procedeu denumit hidrocracare pentru a rupe legăturile de carbon din plastic, în prezența unui catalizator format din minerale denumite zeoliți și amestecuri de oxizi metalici. Oxizii metalici sunt utilizați pentru ruperea moleculelor mari, în timp ce zeoliții facilitează formarea moleculelor cu catenă ramificată - o tehnică prin care plasticul este transformat mai ușor într-un produs final.

Luați separat, acești doi catalizatori au o performanță redusă. Împreună, combinația celor doi topește plasticul, fără a mai lăsa nicio urmă, a declarat Dion Vlachos, inginer la UD. Acestea nu sunt materiale exotice, deci putem începe să ne gândim la cum putem utiliza această tehnologie.

Ca un bonus, tehnologia nu necesită separarea diferitelor tipuri de plastic, fapt care este de mare ajutor acum când multe produse din plastic sunt multicomponente - compozite, amestecuri sau multistratificate.

Desigur, aceasta nu înseamnă sfârșitul deșeurilor din plastic, ci adresează doar un simptom al problemei plasticului. Pentru a crea o economie circulară, va trebui să încetăm fabricarea plasticului din petrolul extras din pământ, fapt de care cercetătorii sunt pe deplin conștienți.

Pe măsură ce economia circulară se dezvoltă, va trebui să fabricăm mai puțin plastic din petrol, deoarece vom reutiliza în viitor materialele produse astăzi, a conchis Vlachos. Dorim să utilizăm energie verde pentru a produce materiale noi [...] către aceasta ne îndreptăm în următorii 10-20 de ani.

Se pare că a sosit timpul să ne apucăm de treabă.

Source Sursa: www.sciencealert.com
Text: Jacinta BowlerDin aceeași categorie