Logo bio-infomedia.ro

Particulele de plastic eliberează poluanți în straturile de sol

  • 22 septembrie 2021
  • Mediu
Plantă și plastic
Particulele de plastic nu transportă poluanții potențial periculoși în straturile inferioare ale solului, ci îi eliberează aproape de suprafață. De aici, poluanții ar putea ajunge în culturile agricole. | Foto: GABRIEL SIGMUND
  • În agricultură, cantități mari de nano- și microplastic ajung în sol prin intermediul compostului, nămolului de canalizare și prin utilizarea foliilor de mulcire.
  • Particulele de plastic transportă întotdeauna diferiți poluanți cu ele. Cu toate acestea, nu îi transportă în apele subterane, așa cum se presupune adesea. Oamenii de știință au stabilit acum că particulele de plastic eliberează poluanții în straturile superioare ale solului.

Apele uzate și râurile transportă microplasticul în oceane. Vântul distribuie particulele către cele mai îndepărtate colțuri ale pământului. Cu toate acestea, agricultura în sine joacă un rol mult mai mare în poluarea cu plastic a terenurilor agricole: îngrășămintele precum gunoiul de compost sau nămolul de canalizare și resturile de la foliile de mulcire transportă pe terenurile agricole cantități mari de particule de plastic, așa-numitul macro-, micro- și nanoplastic. Potrivit estimărilor actuale, cu fiecare kilogram de nămol de canalizare, până la 300.000 de particule de plastic ajung pe solurile agricole - iar împreună cu ele ajung și poluanții. Plasticul conține întotdeauna așa-numiții aditivi. Acești aditivi asigură anumite proprietăți, durabilitate sau chiar culoarea unui polimer. În plus, contaminanți precum pesticidele sau reziduurile farmaceutice pot fi adsorbiți de particulele de plastic, explică Stephanie Castan, autoarea principală a studiul și doctorand la Centrul de Microbiologie și Știința Sistemelor de Mediu (CMESS) de la Universitatea din Viena.

Echipa de cercetători a analizat presupunerea comună că particulele de plastic ar putea transporta poluanții până la apele subterane - și a ajuns la o concluzie clară: calculele noastre arată că, în general, nu fac acest lucru,, spune Thilo Hofmann, șeful grupului de cercetători. Poluanții rămân în straturile superioare ale solului agricol, deoarece sunt deja eliberați acolo de polimeri.

Migrarea poluanților către apele subterane prin intermediul micro- și nanoplasticului depinde dacă transportul particulelor de plastic prin straturile solului este mai rapid decât eliberarea (desorbția) poluanților din aceste particule. Prin urmare, în cadrul studiului, cercetătorii s-au concentrat asupra acestor două aspecte-cheie - timpul de transport și timpul de desorbție - și au calculat așa-numitul număr Damköhler, care exprimă raportul celor două aspecte-cheie. Pentru a putea face afirmații clare cu privire la condițiile în care particulele de plastic servesc ca facilitatori ai transportului poluanților, am calculat numărul Damköhler pentru două stări extreme - solul agricol obișnuit și un sol stâncos mai fracturat, relatează Charlotte Henkel, coautor al studiului. De asemenea, am luat în considerare diferitele proprietăți ale materialelor plastice și ale contaminanților.

Comparând scenariile calculate cu datele din literatură, cercetătorii nu au găsit dovezi că nano- și microplasticul este un transportatori semnificativ ai poluanților. Faptul că particulele de plastic cresc mobilitatea poluanților în sol este plauzibil doar pentru polimeri foarte specifici și condiții specifice ale solului, de exemplu atunci când solurile sunt puternic uscate și spălate de ploi abundente, explică Thorsten Hüffer, chimist de mediu și coautor al studiului. Prin urmare, contaminarea apelor subterane prin acest mijloc este puțin probabilă, spune cercetătorul. Cu toate acestea, nu spunem în niciun caz că nano- și microplasticul din solurile agricole este inofensiv, subliniază Thilo Hofmann, care, în calitate de șef al platformei de cercetare PLENTY și al Rețelei de cercetare a mediului de la Universitatea din Viena, promovează cercetarea interdisciplinară asupra materialelor plastice din mediu. Mai degrabă arătăm unde se află problema reală a acestor poluanți legați de particulele de plastic: nu ajung în apele subterane, ci în straturile superioare ale solului. De aici pot fi preluați de culturi și microorganisme și ulterior pot ajunge în hrana noastră.

Astfel, studiul oferă o veste bună pentru apele subterane, dar o veste destul de proastă pentru culturile agricole: oamenii de știință vor efectua un studiu ulterior pentru a determina dacă plantele de cultură pot absorbi efectiv poluanții prin sol. Într-un pahar de laborator de pe biroul său, Stephanie Castan cultivă deja trei puieți de salată pentru experimentele viitoare.

Source Sursa: sciencedaily.com
Text: Universitatea din VienaDin aceeași categorie