Logo bio-infomedia.ro

Pădurea Amazoniană ar putea înrăutăți schimbările climatice

  • 19 martie 2021
  • Mediu
Pădurea Amazoniană
Pădurea Amazoniană din Brazilia. | Foto: IGNACIO PALACIOS/STONE/GETTY IMAGES
  • Conform unui studiu recent, Pădurea Amazoniană eliberează mai multe gaze cu efect de seră decât poate stoca, creând astfel un efect net de încălzire a atmosferei Pământului.
  • Pierderea pădurilor din Amazon este atât de gravă, încât unii oameni de știință au estimat că pădurea tropicală s-ar putea transforma din depozit de carbon în sursă de carbon, care eliberează mai mult dioxid de carbon decât poate stoca.

Nu este niciun secret faptul că cea mai întinsă pădure tropicală din lume, Pădurea Amazoniană, se află sub o presiune imensă, aproape de a intra în colaps. Însă situația ar putea fi mult mai gravă decât am anticipat, conform unui nou studiu care sugerează că viitorul sumbru al Amazonului deja a sosit ca urmare defrișărilor agresive.

Noul studiu - cea mai cuprinzătoare analiză a influenței Bazinului Amazonian asupra climatului la nivel global - a descoperit că incendiile, seceta și defrișările fac ca pădurea să elibereze mai multe gaze cu efect de seră decât pot stoca plantele și solul. Aceasta înseamnă că Pădurea Amazoniană contribuie, cel mai probabil, la încălzirea atmosferei Pământului, nu la răcirea ei, iar acest efect îngrijorător este de așteptat să se accentueze.

Mai mult, nu se mai poate conta pe junglă pentru compensarea emisiilor gazelor cu efect de seră rezultate din activitățile umane, și anume arderea combustibililor fosili.

Ceea ce diferențiază acest studiu este faptul că, spre deosebire de altele, aceste cercetări iau în considerare toate gazele cu efect de seră din Bazinul Amazonului și din atmosferă și analizează impactul direct al activităților umane asupra unuia dintre cele mai mari depozite de carbon de pe planetă.

Tăierea pădurilor interferează cu preluarea carbonului, aceasta este problema, a declarat pentru National Geographic ecologul și conducătorul studiului, Kristofer Covey, de la Colegiul Skidmore din New York. Însă atunci când începi să te uiți la alți factori în afară de dioxid de carbon, este greu să observi cum efectul net nu este că Amazonul ca întreg contribuie la încălzirea climatului.

În general, studiile ecologice și climatice privind Bazinul Amazonului s-au concentrat pe absorbția și stocarea dioxidului de carbon de către pădure, iar aceasta pe bună dreptate, deoarece acest gaz reprezintă o parte semnificativă a gazelor cu efect de seră emise de omenire, care, în Pădurea Amazoniană, sunt influențate de degradarea pădurii.

Pierderea pădurilor din Amazon este atât de gravă, încât unii oameni de știință au estimat că pădurea tropicală s-ar putea transforma din depozit de carbon în sursă de carbon, care eliberează mai mult dioxid de carbon decât poate stoca.

Cercetătorii sunt îngrijorați că, din cauza defrișările ilegale în creștere, regiunea ar putea ajunge într-un punct de cotitură catastrofal, dincolo de care Pădurea Amazoniană ar deveni un ecosistem mult mai uscat.

Însă dioxidul de carbon nu este singurul factor care influențează climatul Pământului, iar Bazinul Amazonului nu este ușor de studiat, cu pădurile sale montane, zonele umede cu mangrove și râurile sale întinse de-a lungul a șase țări din America de Sud.

Alți doi agenți importanți ai schimbărilor climatice sunt protoxidul de azot și metanul. Aceste gaze nu rămân în atmosferă la fel de mult ca dioxidul de carbon, însă ele prezintă un efect de seră mult mai puternic, deoarece înmagazinează de 300 de ori mai multă căldură decât dioxidul de carbon, cum este cazul protoxidului de azot. La nivel global, emisiile de metan și protoxid de azot au crescut substanțial în ultimele decenii.

Analizând informațiile existente despre emisiile gazelor cu efect de seră și efectele combinate ale impacturilor activităților umane din Bazinul Amazonului, cercetătorii au arătat cum Pădurea Amazoniană înrăutățește schimbările climatice, prin emiterea mai multor gaze decât poate absorbi în mod natural.

Analiza la nivel de întreg ecosistem atinge detalii mai profunde, deoarece, având în vedere imensitatea Bazinului Amazonian, chiar și cele mai mici modificări ale cantității de gaze cu efect de seră emise sau absorbite de pădure (și de solul său bogat în microorganisme) se adaugă masivelor perturbări ale întregului ecosistem.

Secetele prelungite reduc capacitatea Pădurii Amazoniene de a absorbi dioxidul de carbon și cresc riscurile de incendii de vegetație - care în 2019 au atins o rată record. La fel ca focurile ilegale folosite pentru curățarea terenurilor de vegetație, aceste incendii de vegetație transformă arborii în particule de funingine ce absorb lumina solară și cresc temperaturile atmosferice.

Între timp, defrișările în scopuri industriale, de până la 60% începând din 2012 în Pădurea Amazoniană din Brazilia, eliberează mii și mii de kilometri pătrați de pădure în fiecare an pentru activități de minerit și agricultură, răscolind solul, modificând tiparele precipitațiilor și crescând cantitatea de lumină reflectată de Amazon înapoi în atmosferă, unde așteaptă gazele cu efect de seră.

Adăugați la această ecuație construcție de baraje, activitățile extractive, inundațiile sezoniere, furtunile severe, compactarea solurilor pentru agricultură și zootehnie, toate acestea modificând pădurea și emisiile sale, și devine de înțeles cum cercetătorii au putut ajunge la o astfel de concluzie catastrofală.

Echipa admite că există un anumit grad de incertitudine în cercetările sale, datorită lipsei informațiilor din anumite părți ale Pădurii Amazoniene, în special în ceea ce privește sistemul său întortocheat de râuri și caracteristicile ecologice unice ale unei păduri atât de întinse încât își creează propriul său climat.

Cu toate acestea, cu informațiile disponibile, rezultatul răsunător al studiului este acela că Pădurea Amazoniană eliberează mai multe gaze cu efect de seră decât poate stoca, creând astfel un efect net de încălzire a atmosferei Pământului.

Studiul a fost publicat în Frontiers in Forests and Global Change.

Source Sursa: www.sciencealert.com
Text: Clare WatsonDin aceeași categorie

Plateosaurus (ilustrație)

Un mega-aisberg s-a desprins din Antarctica

1 martie 2021 | Schimbări climatice