Logo bio-infomedia.ro

O lagună din Argentina a devenit roz

  • 31 iulie 2021
  • Mediu
Laguna din Chubut, Argentina
Vedere aeriană a lagunei din Chubut, Argentina, în data de 23 iulie 2021. | Foto: DANIEL FELDMAN/AFP
  • Poluarea cu deșeuri provenite de la fabricile de prelucrare a peștelui a provocat colorarea în roz a unei lagune din partea de sud a Patagoniei, Argentina.
  • Colorația roz se datorează sulfitului de sodiu, o substanță chimică antibacteriană utilizată pentru conservarea produselor de pește. În zonă operează numeroase companii care prelucrează pește pentru export, în special merluciu și creveți.

O lagună din partea de sud a Patagoniei, Argentina, a devenit roz, fenomen pe care experții și activiștii de mediu îl pun pe seama poluării cu o substanță chimică utilizată pentru conservarea creveților pentru export.

Culoarea roz este cauzată de sulfitul de sodiu, o substanță antibacteriană utilizată în industria de prelucrare a peștelui, ale cărei deșeuri ar fi contaminat râul Chubut care alimentează laguna Corfo și alte cursuri de apă din regiune, susțin activiștii de mediu. Rezidenții se plâng de mult timp de mirosurile urâte și alte probleme de mediu din jurul râului și lagunei.

Cei care ar trebui să controleze sunt chiar cei care autorizează otrăvirea oamenilor, a declarat pentru AFP activistul de mediu Pablo Lada, care aruncă vina pe autorități pentru această poluare.

Laguna a devenit roz săptămâna trecută și și-a menținut această culoare duminică, a declarat Lada, care locuiește în orașul Trelew, situat nu departe de lagună și la circa 1.400 km sud de Buenos Aires. Inginerul de mediu și virusologul Federico Restrepo a declarat pentru AFP că această colorație se datorează sulfitului de sodiu din deșeurile piscicole, care, conform legii, ar trebui tratate înainte de a fi deversate.

Laguna, care nu este utilizată în scopuri recreative, primește ape din parcul industrial Trelew și a mai căpătat o culoare purpurie și cu alte ocazii. Însă locuitorii din zonă s-au săturat.

În ultimele săptămâni, locuitorii din Rawson, o localitate vecină cu Trelew, au blocat străzile utilizate de camioanele cu deșeuri piscicole transportate la stațiile de tratare de la periferia localității. Zilnic trec zeci de camioane, iar locuitorii s-au săturat, a mai declarat Lada.

Datorită protestelor din Rawson, autoritățile locale au permis fabricilor să-și deverseze deșeurile direct în laguna Corfo. Culoarea roșiatică nu produce daune și va dispărea în câteva zile, a declarat pentru AFP Juan Micheloud, șeful gărzii de mediu din provincia Chubut. Însă Sebastian de la Vallina, secretarul însărcinat cu planificarea al orașului Trelew nu este de acord: Nu este posibil să minimalizezi un lucru atât de serios.

Fabricile care prelucrează pește pentru export, în special merluciu și creveți, generează mii de locuri de muncă pentru provincia Chubut, în care trăiesc 600.000 de oameni. În apele aflate sub jurisdicția Argentinei operează zeci de companii piscicole străine.

Prelucrarea peștelui generează locuri de muncă ... este adevărat. Însă acestea sunt companii cu profituri de milioane de dolari care nu vor să plătească transportul deșeurilor către o stație de tratare existată la Puerto Madryn, la o distanță de 35 de mile, dar nici nu vor să construiască alta nouă în apropiere, a mai declarat Lada.

Source Sursa: sciencealert.com
Text: AFPDin aceeași categorie