Logo bio-infomedia.ro

O furtună de nisip record a învăluit Beijingul

  • 16 martie 2021
  • Mediu
Furtună de nisip în Beijing
Clădirile CBD din Beijing dispar din vedere în norul de nisip. | Foto: LEO RAMIREZ/AFP/GETTY IMAGES
  • În dimineața zilei de 15 martie, o puternică furtună de nisip a învăluit capitala Chinei, Beijing, după ce vânturile puternice din Mongolia au suflat nisipul din Deșertul Gobi peste graniță.
  • Beijingul și alte orașe din China se confruntă cu niveluri înfricoșătoare ale poluării aerului, din cauza arderii cărbunilor, creșterii populației și traficului auto.

Beijingul a fost învăluit într-una dintre cele mai severe furtuni de nisip din ultimul deceniu, care s-a combinat cu poluarea aerului pentru a crea o ceață toxică nisipoasă ce a făcut ca cerul să dispară din vedere.

Furtuna de nisip a lovit capitala Chinei luni dimineață (15 martie), după ce vânturile puternice din Mongolia au suflat nisipul din Deșertul Gobi peste graniță. În Mongolia, 342 de persoane sunt date dispărute după ce aceeași furtună de nisip a măturat țara.

Înrăutățind situația, poluarea aerului din Beijing a crescut în ultimele săptămâni, pe măsură ce țara iese carantină. Indexul calității aerului (AQI) din oraș a ajuns la un maxim periculos de 999, conform proiectului World Air Quality Index. Spre comparație, în aceeași perioadă, AQI din New York a fost 26.

Aceasta este cea mai puternică furtună nisip din ultimii zece ani, precum și cea mai întinsă ca suprafață, a afirmat într-o declarație Centrul Meteorologic Național, după ce a emis o alertă de vreme rea.

Peste 400 de curse aeriene au fost anulate, iar autoritățile au ordonat cetățenilor să rămână în case, deși mulți s-au aventurat în exterior pentru a captura imagini uluitoare cu orașul învăluit în praful portocaliu și gros.

Intensitatea furtunilor de nisip

Furtunile de nisip nu sunt un lucru neobișnuit pentru Beijing și nordul Chinei, datorită apropierii lor de Deșertul Gobi.

În anii 1950, defrișările și eroziunea solului, mai ales în partea de nord, au alimentat furtuni de nisip mai intense și mai frecvente. Oamenii au tăiat pădurile care existau odinioară la granița cu Mongolia și reprezentau o barieră naturală împotriva furtunilor.

Totuși, un proiect de plantare în masă început în anii 1970 a ajutat la reducerea daunelor. Ca parte a programului Three-North Shelter Forest, cinci milioane de hectare vor fi plantate cu arbori la granița cu Mongolia până în anul 2050.

Ca rezultat, numărul zilelor în care vântul a adus nisip în Beijing s-a redus de la 26 în 1950 până la doar trei în anul 2010, ceea ce face ca furtuna de nisip din acest an să fie o anormalitate. Însă, schimbările climatice au făcut vânturile mai puternice, ceea ce ar putea înrăutăți furtunile de nisip din viitor.

Problemele de sănătate

Beijingul și alte orașe din China se confruntă cu niveluri înfricoșătoare ale poluării aerului, din cauza arderii cărbunilor, creșterii populației și traficului auto. Poluarea aerului este deja un pericol pentru sănătate, însă, combinată cu furtunile de nisip, ea devine o problemă mult mai serioasă.

În timpul furtunii de nisip din acest an, nivelurile particulelor de 10 micrometri în diametru sau mai mici - denumite PM10 - în Beijing au ajuns la 8.000 de micrograme pe metrul cub, de peste 160 mai mari decât limita de siguranță stabilită de Organizația Mondială a Sănătății.

Source Sursa: www.sciencealert.com
Text: Harry BakerDin aceeași categorie

Centrala nucleară de la Fukushima

Fukushima - zece ani de la dezastru

12 martie 2021 | Poluare