Logo bio-infomedia.ro

Nivelurile de oxigen din lacuri scad rapid

  • 10 iunie 2021
  • Mediu
Foto: ROBERTO MOIOLA/SYSAWORLD/GETTY IMAGES
  • Lacurile de apă dulce sunt ecosisteme bogate, care furnizează habitate și resurse pentru numeroase specii, inclusiv pentru oameni. Ele reprezintă 3-4% din suprafața uscatului neacoperită de gheață.
  • Cercetătorii au descoperit un declin pe scară largă al oxigenului dizolvat din straturile de apă de la suprafața și din adâncimea lacurilor. Această scădere a cantității de oxigen se datorează încălzirii globale.

Pentru cea mai mare a formelor de viață de pe Pământ, oxigenul este o necesitate absolută, nu o opțiune. Din cauza încălzirii planetei noastre, oxigenul dispare rapidă din lacurile de apă dulce, fapt care amenință viața acvatică și ecosistemele.

Cercetătorii au analizat probele și măsurătorile realizate în 393 de lacuri din zonele temperate ale globului, pe o perioadă cuprinsă între anul 1941 și anul 2017, descoperind un declin pe scară largă al oxigenului dizolvat din apa de suprafață și din apa de adâncime.

Această modificare a nivelurilor de oxigen are un efect perturbator, pornind de la biogeochimia apei până la sănătatea populațiilor umane care depind de aceste lacuri. De asemenea, acest fenomen ar putea duce la creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră provenite de la bacteriile acvatice care produc metan.

Toate viețuitoarele complexe depind de oxigen, spune expertul în biologia mediului Kevin Rose de la Institutul Politehnic Rensselaer. Oxigenul susține lanțurile trofice acvatice, iar atunci când începi să pierzi oxigen, există potențialul de a pierde specii. Lacurile pierd oxigen de 2,75-9,3 ori mai repede decât oceanele, un declin care va avea impacturi în cadrul ecosistemelor.

Printre mai mult 45.000 de profiluri ale temperaturii apelor și oxigenului dizolvat, cercetătorii au descoperit o scădere medie de 5,5% a oxigenului dizolvat din stratul de la suprafața apei în ultimele patru decenii. Totul se reduce la fizica elementară: pe măsură ce aerul tot mai cald încălzește straturile superioare ale lacurilor, gazele se dizolvă mai greu în apa mai caldă.

Scăderea cu 18,6% în medie a oxigenului dizolvat din apele de adâncime, în aceeași perioadă de timp, are o altă explicație. Temperaturile nu s-au schimbat la acest nivel, însă s-a redus amestecarea straturilor de apă, pe măsură ce suprafața rămâne caldă mai mult timp. Această stratificare are loc și în oceane.

Într-un grup de lacuri, reprezentând circa un sfert din cele studiate, cercetătorii au descoperit creșteri ale temperaturii și oxigenului. Explicația cea mai probabilă este faptul că aceste lacuri sunt dominate de explozii ale cianobacteriilor, cauzate de efluenții bogați în nutrimente proveniți de la ferme și zonele urbane și care își produc propriul lor oxigen.

Lacurile sunt indicatori ai modificărilor din mediu și ai potențialelor amenințări la adresa mediului, deoarece ele răspund la semnalele din mediul înconjurător și din atmosferă, spune expertul în ecologie acvatică Stepehn Jane de la Institutul Politehnic Rensselaer. Am descoperit că aceste sistem disproporționat de diverse se modifică rapid, ceea ce indică măsura în care schimbările atmosferice afectează ecosistemele.

Lacurile reprezintă doar 3-4% din suprafața uscatului neacoperită de gheață, dar ele sunt recunoscute drept ecosisteme bogate, care furnizează habitate și resurse pentru numeroase specii, inclusiv pentru oameni. Reducerea rezervelor de oxigen amenință nu numai speciile acvatice din lacuri, ci și aceste sisteme diverse și lanțurile lor trofice ca întreg.

Mai mult, pe măsură ce nivelurile de oxigen scad, apar din ce în ce mai multe bacterii producătoare de metan - în timp ce aceste lacuri emit tot mai mult gaze cu efect de seră, efectul de încălzire globală este perpetuat și ciclul continuă.

Este o situație mai sumbră decât cea întâlnită în oceanele planetei, iar cercetătorii cred că ar putea fi doar începutul reducerii cantității de oxigen. Singurul aspect pozitiv este acela că, pe măsură ce dobândim tot mai multe informații despre gravitatea problemei, putem lua măsuri mai eficiente pentru a o contracara.

Cercetările în curs de desfășurare arată că nivelurile de oxigen scad rapid în oceane, spune Curt Breneman, decanul Școlii de Științe a Institutului Politehnic Rensselaer. Studiul dovedește că această problemă este mai gravă în apele dulci, amenințând sursele noastre de apă potabilă și echilibrul fragil al complexelor ecosisteme de apă dulce.

Studiul a fost publicat în Nature.

Source Sursa: www.sciencealert.com
Text: David NieldDin aceeași categorie