Logo bio-infomedia.ro

Modificări ale speciilor costiere datorate creșterii temperaturii cu 1,5 grade Celsius

  • 9 noiembrie 2021
  • Schimbări climatice
Ecosistem costier
Zonă de coastă din Plymouth, Marea Britanie. | Foto: UNIVERSITATEA DIN PLYMOUTH
  • O creștere a temperaturii de aproximativ 1,5 grade Celsius - chiar sub ținta maximă convenită la reuniunea COP23 de la Paris din 2017 - poate avea un impact semnificativ asupra algelor și speciilor de animale care trăiesc pe coastele Marii Britanii.
  • Variația temperaturii la scară locală poate afecta speciile, oferind și o perspectivă asupra modului în care schimbările viitoare ale temperaturilor globale ar putea avea un impact negativ în următoarele decenii.

Studiul, realizat de ecologiști de la Universitatea din Plymouth, a examinat modul în care creșterea temperaturii suprafeței rocii afectează abundența și comportamentul speciilor întâlnite în mod obișnuit pe țărmurile din Devon și Cornwall, Marea Britanie. Acesta s-a concentrat pe două situri de pe coasta de nord a regiunii (Bude și Croyde) și două de pe coasta de sud (Bantham și South Milton Sands), toate având viroage adânci cu suprafețele orientate atât spre nord, cât și spre sud.

Rezultatele au arătat că temperatura medie anuală pe suprafețele orientate spre sud a fost cu 1,6 grade Celsius mai mare decât în cazul celor orientate spre nord și că temperaturile extreme (adică de peste 30 de grade Celsius) au fost de șase ori mai frecvente pe părțile orientate spre sud.

În cele patru situri, aceste diferențe au avut un efect semnificativ asupra abundenței speciilor, cu 45 de specii diferite găsite pe siturile orientate spre nord în timpul verii anului 2018, comparativ cu 30 pe cele orientate spre sud. În timpul iernii, cifrele au fost de 42, respectiv 24, în timp ce unele specii - inclusiv alga roșie Plumaria plumosa și conopida de mare (Leathesia marina) - s-au limitat la suprafețele orientate spre nord.

Diferența de temperatură au avut, de asemenea, un impact asupra modelelor de reproducere ale speciilor, cu de cinci ori mai multe ouă ale melcului marin Nucella lapillus găsite pe suprafețele orientate spre nord, comparativ cu cele orientate spre sud. Iar în timp ce reproducerea melcilor a avut loc, în general, mai devreme pe suprafețele orientate spre sud, acești erbivori au prezentat, de asemenea, niveluri mai ridicate de stres.

Studiul, publicat în Marine Environmental Research, este primul care explorează asocierea dintre temperatură și geografia sitului cu privire la abundența, fiziologia și comportamentul reproductiv al speciilor din zonele de coastă.

Autorii săi spun că oferă dovezi ale modului în care variația temperaturii la scară locală poate afecta speciile, oferind și o perspectivă asupra modului în care schimbările viitoare ale temperaturilor globale ar putea avea un impact negativ în următoarele decenii.

Cu toții auzim de ceva timp despre importanța limitării creșterii medii a temperaturii globale la 1,5 grade Celsius și, fără îndoială, acesta va fi unul dintre subiectele cheie discutate la viitoarea conferință COP26. Acest studiu arată impactul pe care chiar și acest tip de creștere l-ar putea avea asupra speciilor importante care contribuie la sănătatea și biodiversitatea planetei noastre. Ca atare, se adaugă la dovezi copleșitoare ale amenințărilor reprezentate de schimbările climatice induse de om, a declarat dr. Mick Hanley, autor senior al studiului. Cu toate acestea, mai mult decât atât, arată cum presiunea asupra diferitelor specii se poate schimba chiar și în locații individuale. De exemplu, în Croyde am înregistrat o temperatură de 42,5 grade Celsius pe o suprafață orientată spre sud, în același timp în care s-au măsurat 22,5 grade Celsius pe partea opusă, orientată spre nord. Credem că acest lucru arată că astfel de situri pot fi folosite ca un "laborator natural", pentru a estima modul în care speciile și habitatele ar putea răspunde la schimbările climatice din următoarele decenii.

Source Sursa: sciencedaily.com
Text: Universitatea din PlymouthDin aceeași categorie

Depozit de deseuri

Antropocen - dimensiunile crizei de mediu create de om

27 octombrie 2021 | Schimbări climatice
Antarctica

Polul Sud a înghețat în cea mai rece iarnă înregistrată

16 octombrie 2021 | Schimbări climatice
Laureatii premiului Nobel

Autorii modelelor climatice, laureați ai Premiului Nobel

10 octombrie 2021 | Schimbări climatice
Gheata marina

Gheața arctică atinge minimul anului 2021

3 octombrie 2021 | Schimbări climatice