Logo bio-infomedia.ro

Un milion de tone de apă contaminată, deversate în ocean

  • 21 aprilie 2021
  • Mediu
Centrala nucleară de la Fukushima
Fumul se ridică deasupra centralei nucleare Fukushima Daiichi din Japonia, la scurt timp după ce a fost lovită de un cutremur puternic, urmat de un tsunami uriaș, în martie 2011. | Foto: GETTY IMAGES
  • Guvernul japonez a aprobat un plan prin care peste un milion de tone de apă contaminată radioactiv (în principal cu tritiu) de la centrala nucleară Fukushima Daiichi vor fi deversate în Oceanul Pacific, în decursul a mai multor zeci de ani.
  • Planul, propus a fi pus în aplicare începând cu anul 2023, a stârnit protestele pescarilor din regiune, dar și ale guvernelor unor țări vecine (China și Coreea de Sud).

Guvernul japonez a anunțat, pe 13 aprilie, că va deversa în Oceanul Pacific peste un milion de tone de apă contaminată de la centrala nucleară Fukushima, începând din anul 2023.

Aproximativ 1,25 milioane de tone de apă s-au acumulat în jurul centralei nucleare Fukushima Daiichi, din nord-estul Japoniei, după cutremurul cu magnitudinea 9.0 din 2011, care a fost urmat de un tsunami devastator. Cele două dezastre au omorât aproape 20.000 de oameni și au cauzat topirea nucleelor de trei dintre cele șase reactoare nucleare ale centralei, producând cel mai grav accident nuclear după Cernobîl.

Pentru a preîntâmpina topirea reactoarelor rămase neafectate, personalul de la Tokyo Electric Power Company (TEPCO) pompează zilnic aproape 200 de tone de apă de răcire. Apa contaminată rezultată este stocată în peste 1.000 de rezervoare uriașe aflate pe amplasament și este filtrată automat pentru înlăturarea celei mai mari părți a materialului radioactiv, cu excepția tritiului - un izotop radioactiv al hidrogenului care, în cantități mari, este considerat periculos pentru sănătatea omului.

Acum, la zece ani după dezastru, TEPCO începe să rămână fără spațiu pentru stocarea apei uzate. Planul de eliminare, care a fost aprobat de guvernul japonez, prevede deversarea graduală a apei contaminate în Oceanul Pacific, cel mai probabil în decursul a câtorva decenii.

Centralele nucleare din lume deversează în mare, în mod obișnuit, apă contaminată cu cantități mici de tritiu, iar un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al S.U.A. a considerat planul conform cu standardele de siguranță nucleară acceptate la nivel global. Cu toate acestea, planul a întâmpinat o opoziție largă din partea cetățenilor din Japonia și din țările vecine.

Una dintre marile îngrijorări este aceea că afirmațiile făcute de TEPCO în privința siguranței apei ar putea fi eronate. Un studiu publicat în Science, în august 2020, a descoperit urme ale altor izotopi radioactivi în apele uzate de la Fukushima, dintre care unii au o durată de înjumătățire mult mai lungă decât tritiul.

O parte din acest material radioactiv ar fi ajuns deja în corpul viețuitoarelor sălbatice din zonă; în februarie, presa japoneză a scris despre unele transporturi de pește care au fost oprite după ce o mostră colectată de lângă Fukishima a conținut niveluri nesigure de cesiu radioactiv.

Pescarii locali sunt îngrijorați că deversarea în ocean a apelor uzate de la Fukushima ar putea avea un impact negativ asupra industriei piscicole, care deja a suferit mult de pe urma dezastrului nuclear. Conform NPR, pescuitul din zona este la 17,5% față de nivelurile de dinaintea dezastrului, iar pescarii se tem că munca lor ar deveni imposibilă, dacă guvernul ar pune în aplicare planul de deversare a apelor contaminate.

La câteva ore de la publicarea anunțului, protestatarii s-au adunat în fața birourilor guvernamentale din Tokyo și Fukushima. Purtătorii de cuvânt ai guvernelor din China și Coreea de Sud au condamnat și ei decizia.

Source Sursa: www.livescience.com
Text: Brandon SpecktorDin aceeași categorie

Centrala nucleară de la Fukushima

Fukushima - zece ani de la dezastru

12 martie 2021 | Poluare