Logo bio-infomedia.ro

Luna influențează emisiile de metan din Oceanul Arctic

  • 26 ianuarie 2021
  • Mediu
Lună plină în Tromsø
Lună plină la Tromsø, Norvegia. | Foto: MAJA SOJTARIC
  • De pe fundul Oceanului Arctic sunt emise cantități însemnate de metan, un gaz cu un puternic efect de seră, proces care are loc de mii de ani, dar care ar putea fi accelerat de încălzirea globală.
  • Oamenii de știință au descoperit că Luna, satelitul natural al planetei noastre, ar putea influența aceste emisii de metan, prin intermediul mareelor pe care le produce pe Pământ.

Poate că nu este foarte bine cunoscut, însă Oceanul Arctic pierde cantități uriașe de metan, un gaz cu un puternic efect de seră. Aceste emisii au loc de mii de ani, dar se pot intensifica în oceanul mai cald din viitor. Potențialul acestui gaz de a scăpa din ocean și de a contribui la acumularea gazelor cu efect de seră în atmosferă este un mister pe care oamenii de știință încearcă să îl rezolve.

Cantitatea totală de metan din atmosferă a crescut semnificativ în ultimele decenii, iar în timp ce unele emisii pot fi atribuite activităților umane, altele surse de emisie nu sunt foarte bine controlate.

Un articol recent publicat în Nature Communications chiar sugerează că luna ar putea juca un rol.

Schimbările mici de presiune afectează eliberarea de metan

Luna controlează una dintre cele mai formidabile forțe ale naturii - mareele care ne modelează țărmurile oceanelor. Mareele, în schimb, afectează în mod semnificativ intensitatea emisiilor de metan de pe fundul Oceanului Arctic.

Am observat că acumulările de gaz, care se găsesc în stratul de sedimente de un metru de la fundul oceanului, sunt vulnerabile la cele mai mici variații ale presiunii din coloana de apă. Mareele mici înseamnă o presiune hidrostatică mai redusă și o intensificare a emisiilor de metan. Mareele mari înseamnă presiune înaltă și reducerea intensității emisiilor, a declarat coautoarea studiului, Andreia Plaza Faverola.
Este pentru prima dată când aceste observații au fost efectuate în Oceanul Arctic. Aceasta înseamnă că mici variații ale presiunii pot pot duce la eliberarea unor cantități semnificative de metan, a declarat un alt autor al studiului, Jochen Knies.

Noile metode dezvăluie situri de emisie anterior necunoscute

Plaza Faverola arată că observațiile au fost realizate prin amplasarea unui piezometru în sedimente pentru o perioadă de patru zile. Acest dispozitiv a măsurat presiunea și temperatura apei din porii sedimentului. Modificările orare din presiunea și temperatura măsurate au dezvăluit prezența gazului în apropierea fundului oceanului, care urcă și coboară odată cu mareele. Măsurătorile au fost efectuate într-o zonă a Oceanului Arctic unde nu au fost anterior observate emisii de metan, dar au fost observate cantități masive de gaz hidratat.

Aceasta ne arată că emisiile de gaz de pe fundul mării sunt mai răspândite decât se poate detecta prin studiile tradiționale ce folosesc sonarul. Nu am observat bule sau coloane de gaz în apă. Emisiile de gaze cu o periodicitate de câteva ore nu pot fi identificate decât cu ajutorul unui echipament de monitorizare permanentă, așa cum este piezometrul, a mai declarat Plaza Faverola.
Hartă eliberări de metan
Emisiile de metan pot fi observate sub formă de pâlpâiri care se ridică de pe fundul oceanului. Însă emisiile nu sunt întotdeauna observabile prin metodele obișnuite. | Foto: ANDREIA PLAZA FAVEROLA

Aceste observații sugerează că emisiile actuale de gaze cu efect de seră de pe fundul Oceanului Arctic ar putea fi subestimate. Totuși, mareele mari par a influența emisiile de gaz prin reducerea volumului acestora.

Ceea ce am descoperit a fost neașteptat, iar implicațiile sunt uriașe. Acesta este un sit situat la mare adâncime. Micile schimbări ale presiunii pot crește emisiile de gaz, însă metanul va rămâne în continuare în ocean datorită adâncimii apei. Însă ce se întâmplă în apele mai puțin adânci? Această abordare trebuie aplicată și în apele de adâncime mică ale Oceanului Arctic, pentru a perioadă mai mare de timp. În apele mai puțin adânci, posibilitatea ca metanul să ajungă în atmosferă este mai mare, a declarat Knies.

Poate contracara efectele temperaturii

Nivelurile ridicate ale mării par a influența emisiile de gaz prin reducerea volumului și înălțimii acestora. Întrebarea care rămâne este dacă creșterea nivelului mării din cauza schimbărilor climatice va contrabalansa parțial efectul temperaturii asupra emisiilor oceanice de metan.

Sistemele planetei sunt interconectate în moduri pe care abia începem să le descifrăm, iar studiul nostru dezvăluie astfel de interconexiuni în Arctica: luna produce mareele, acestea generează modificări ale presiunii și curenți marini care, în schimb, modelează fundul oceanului și influențează emisiile submarine de metan, a mai declarat Andreia Plaza Faverola.

Source Sursa: www.scitechdaily.com
Text: The Arctic University of Norway
Foto: Maja SojtaricDin aceeași categorie

Umanitatea se îndreaptă spre un "viitor cumplit"

21 ianuarie 2021 | Schimbări climatice
Licurici de mare

Acidificarea oceanelor face unele specii mai strălucitoare

20 ianuarie 2021 | Schimbări climatice
Mostre de carbonat de calciu

Erupțiile vulcanice au declanșat acidificarea oceanelor

8 ianuarie 2021 | Schimbări climatice