Logo bio-infomedia.ro

Iarba de mare înlătură plasticul din apa oceanică

  • 21 ianuarie 2021
  • Mediu
Iarba de mare
Iarba de mare din Mediterana capturează particulele de plastic în frunzele sale. | Foto: JORDI REGAS
  • Iarba de mare formează adevărate pajiști marine în regiunile de coastă ale mărilor și oceanelor, până la adâncimi de 40 de metri.
  • Specia de iarbă de mare denumită Posidonia oceanica, care este endemică Mării Mediterane, are capacitatea de a captura și înlătura din apa oceanică fragmentele de plastic ajunse în ocean în urma activităților umane.

Iarba de mare ar putea captura în mod natural milioane de particule de plastic marin, pe care apoi le înlătură din apa oceanică.

Posidonia oceanica, o specie de iarbă de mare endemică Mării Mediterane, formează pajiști luxuriante pe fundul mării din zonele de coastă, până la adâncimi de 40 de metri. În momentul în care planta își leapădă frunzele, fibrele din tecile acestora se întrepătrund, formând ghemotoace cunoscute sub denumirea de mingile lui Neptun. Anna Sanchez-Vidal, de la Universitatea din Barcelona, și colegii săi au descoperit că aceste mingi capturează fragmente din plastic. Echipa de cercetători estimează că aceste mingi ale lui Neptun pot captura până la 867 de milioane de fragmente din plastic în fiecare an în Marea Mediterană.

Între anii 2018 și 2019, echipa a măsurat cantitatea de plastic colectat din resturile de iarbă de mare adunate de pe plajele din Mallorca, Spania, unde se găsesc niveluri însemnate de plastic la țărm, dar și suprafețe mari de pajiști cu iarbă de mare.

Echipa a găsit resturi de plastic în jumătate dintre cele 42 de mostre de frunze de iarbă de mare prelevate, care au conținut până la 613 fragmente de plastic per kilogramul de frunze. Dintre cele 198 de mingi ale lui Neptun colectate, 17% au prezentat particule de plastic întrețesute.

Mingile lui Neptun
Minge de material fibros pe plajă. | Foto: MARTINO A. SABIA/WIKIPEDIA

Aceste descoperiri indică necesitatea unei mai bune conservări a pajiștilor de iarbă marină. Măsuri stricte trebuie luate pentru protejarea acestor ecosisteme, a declarat Sanchez-Vidal.

În plus față de rolul lor nou descoperit în capturarea și îndepărtarea plasticului, pajiștile cu iarbă de mare sunt și un rezervor bogat de dioxid de carbon și sediment, dar și loc de adăpostire pentru numeroase animale marine.

Posidonia oceanica se găsește doar în Marea Mediterană, însă alte specii de iarbă de mare se găsesc în apele mai puțin adânci de pe coasta Australiei. Nu este clar dacă și alte specii sunt capabile de a forma mingi ale lui Neptun și de a înlătura plasticul din apele oceanice.

Source Sursa: www.newscientist.com
Text: Donna Lu
Foto: Jordi Regàs, Martino A. SabiaDin aceeași categorie