Logo bio-infomedia.ro

Gheața arctică atinge minimul anului 2021

  • 3 octombrie 2021
  • Mediu
Gheata marina
Animalele arctice, cum sunt urșii polari, depind de gheața marină. Deși extinderea minimă a gheții din acest an a fost relativ de ridicată, stratul de gheață se subțiază odată cu creșterea temperaturilor globale. | Foto: EKATERINA ANISMOVA/AFP
  • În anul 2021, gheața marină din Arctica a cunoscut o extindere minimă de 4,72 milioane de kilometri, cu aproape un milion de kilometri mai mult decât anul trecut. Datorită unei veri arctice reci și înnorate, minimul din acest an a fost cel mai ridicat din 2014, însă tendința generală este de reducere a suprafeței de gheață de la un an la altul.
  • Animalele arctice, cum sunt urșii polari, depind de gheața marină, iar această tendință de reducere a gheții marine, cauzată de o frecvență crescândă a anilor cu gheață puțină, va determina soarta finală a animalelor sălbatice dependente de gheața arctică.

Gheața marină din Arctica și-a depășit extinderea minimă din acest an, reducându-se la 4,72 milioane de kilometri pătrați în data de 16 septembrie, conform unui raport al US National Snow and Ice Data Center (NSIDC).

Datorită unei veri arctice reci și înnorate, minimul din acest an a fost cel mai ridicat din 2014 - gheața a acoperit cu aproape un milion de kilometri pătrați mai mult decât întinderea de anul trecut de 3,82 milioane de kilometri pătrați, care a fost a doua cea mai mică observată vreodată. Însă este încă a douăsprezecea cea mai mică extindere gheții de mare în aproape 43 de ani de înregistrări prin satelit, iar oamenii de știință spun că tendința pe termen lung este spre o acoperire de gheață tot mai mică.

Chiar și cu încălzirea globală și cu tendința generală de declin a gheții marine, există încă o variabilitate naturală, spune Walt Meier, cercetător principal la NSIDC, cu sediul la Universitatea din Colorado - Boulder.

Extinderea minimă a gheții marine arctice scade cu o rată de 13,1% pe deceniu. Incluzând anul acesta, ultimii 15 ani au înregistrat cele mai scăzute 15 extinderi minime arctice înregistrate, spune Meier. Cea mai mică întindere minimă înregistrată a fost stabilită în 2012, după ce o furtună foarte puternică a accelerat pierderea de gheață subțire care era deja pe punctul de a se topi.

Media tuturor anilor scade constant, în timp ce media temperaturii globale crește, spune Steven Amstrup, cercetător-șef la Polar Bears International din Bozeman, Montana. Cercetătorul adaugă că, deși ar putea exista extinderi mai mari de gheață de mare într-un anumit an, frecvența anilor cu o întindere minimă de gheață de mare este în creștere. Anii cu gheață mai multă sunt din ce în ce mai anormali în tendința pe termen lung, spune Amstrup.

O vară răcoroasă

În acest an, regiunile arctice au cunoscut un sezon de vară mai rece și mai înnorat decât de obicei, care a fost parțial cauzat de tiparele de presiune atmosferică scăzută din emisfera nordică.

În iunie și iulie, presiunea scăzută din centrul Arcticii a împiedicat atragerea în zonă a vânturilor sudice, mai calde. Acest lucru a menținut aerul rece și a împiedicat ca o parte din gheață să se topească. Presiunea scăzută determină, de asemenea, formarea norilor, care blochează lumina soarelui. Acest lucru poate încetini și mai mult topirea.

În august, sistemul de joasă presiune s-a deplasat spre nordul mărilor Beaufort și Chukchi din Alaska, producând temperaturi ale aerului cu 2-3 grade Celsius mai mici decât media. Iar vânturile de iarnă de anul trecut împinseseră gheața mai veche și mai groasă în ambele mări. Așadar, odată cu înaintarea în vară, gheața de acolo era mai groasă decât în ultimii ani și asta a făcut-o puțin mai rezistentă, spune Meier. Cu toate acestea, există, de asemenea, probabil un aspect al schimbărilor climatice, adaugă cercetătorul. În general, există mai puțină gheață mai veche, iar învelișul de gheață este mai subțire. Gheața mai subțire este împinsă mai ușor de vânturi și curenți.

O creștere tranzitorie a gheții marine ar putea crea condiții mai bune pentru speciile care folosesc gheața pentru vânătoare, spune Amstrup. Iar această tendință de reducere a gheții marine, cauzată de o frecvență crescândă a anilor cu gheață puțină, determină soarta finală a urșilor polari și a altor animale sălbatice dependente de gheața arctică.

Source Sursa: nature.com
Text: Tosin ThompsonDin aceeași categorie

Mangrove

Trei lucruri de făcut pentru stabilizarea planetei

16 septembrie 2021 | Schimbări climatice