Logo bio-infomedia.ro

Cum ar arăta lumea dacă toată gheața s-ar topi

  • 19 noiembrie 2021
  • Schimbări climatice
Terra
  • Dacă vom continua să ardem combustibili fosili pe termen nelimitat, încălzirea globală va topi, în cele din urmă, toată gheața de la poli și de pe vârfurile munților, ridicând nivelul mării cu 65 de metri. Explorați cum ar arăta noile linii de coastă ale lumii.
  • Dacă vom continua să adăugăm carbon în atmosferă, este foarte probabil să creăm o planetă fără gheață, cu o temperatură medie de poate 27 de grade Celsius în loc de cele 14,4 de grade Celsius, cât se înregistrează în prezent.

Hărțile de mai jos arată lumea așa cum este acum, cu o singură diferență: toată gheața de pe uscat s-a topit și s-a scurs în mare, ridicându-i nivelul cu 65 de metri și creând noi linii de țărm pentru continente și mările interioare.

Există peste opt milioane de kilometri cubi de gheață pe Pământ, iar unii oameni de știință spun că ar dura mai mult de 5.000 de ani pentru a se topi toată. Dacă vom continua să adăugăm carbon în atmosferă, este foarte probabil să creăm o planetă fără gheață, cu o temperatură medie de poate 27 de grade Celsius în loc de cele 14,4 de grade Celsius, cât se înregistrează în prezent.

America de Nord

Întregul litoral atlantic ar dispărea, împreună cu Florida și Coasta Golfului. În California, dealurile din San Francisco ar deveni un grup de insule, iar Valea Centrală, un golf uriaș. Golful Californiei s-ar întinde spre nord, depășind latitudinea orașului San Diego - nu că ar mai exista San Diego.

America de Nord

America de Sud

Bazinul Amazonului din nord și bazinul fluviului Paraguay din sud ar deveni intrări ale Oceanului Atlantic, distrugând Buenos Aires, coasta Uruguayului și cea mai mare parte a Paraguayului. Întinderile muntoase ar supraviețui de-a lungul coastei Caraibelor și în America Centrală.

America de Sud

Africa

În comparație cu alte continente, Africa și-ar pierde mai puțin din uscat în urma catastrofei finale a nivelul mării, dar căldura în creștere ar putea face o mare parte din ea de nelocuit. Egipt, Alexandria și Cairo ar fi inundate de Marea Mediterană.

Africa

Europa

Londra? O amintire. Veneția? Recuperată de Marea Adriatică. Peste mii de ani, în acest scenariu catastrofal, Țările de Jos se vor fi predat de mult în fața mării, iar cea mai mare parte a Danemarcei va dispărea și ea. Între timp, apele în expansiune ale Mediteranei vor fi ridicat și nivelurile Mării Negre și Mării Caspice.

Europa

Asia

Terenul locuit acum de 600 de milioane de chinezi ar fi inundat, la fel ca tot Bangladeshul, cu o populație de 160 de milioane de locuitori și o mare parte din coasta Indiei. Inundarea Deltei Mekongului ar lăsa Munții Cardamom din Cambodgia izolați ca o insulă.

Asia

Australia

Predominant deșert, continentul ar câștiga o nouă mare interioară, dar ar pierde o mare parte din fâșia îngustă de coastă în care trăiesc acum patru din cinci australieni.

Australia

Antarctica

Antarctica de Est: Calota de gheață din Antarctica de Est este atât de mare - conține patru cincimi din toată gheața de pe Pământ – încât ar putea părea de netopit. A supraviețuit intactă perioadelor calde anterioare. În ultimul timp, se pare că se îngroașă ușor - din cauza încălzirii globale. Atmosfera mai caldă reține mai mulți vapori de apă, care cad sub formă de zăpadă în Antarctica de Est. Dar chiar și acest mastodont este puțin probabil să supraviețuiască unei întoarceri la climatul din Eocen.

Antarctica de Vest: Similar calotei de gheață din Groenlanda, cea a Antarcticii de Vest a fost aparent mult mai mică în perioadele calde anterioare. Este vulnerabilă pentru că cea mai mare partea a sa stă pe o roca de bază care se află sub nivelul mării. Oceanul care se încălzește topește stratul de gheață plutitor pe dedesubt, determinându-l să se prăbușească. Din 1992, calota a înregistrat o pierdere medie netă de 65 de milioane de tone de gheață pe an.

Antarctica

Source Sursa: National Geographic Society
Hărți: Philippe Huybrechts, Richard S. Williams, James C. Zachos, USGS, NOAA, Etopo1 Bedrock, 1 Arc-Minute Global Relief ModelDin aceeași categorie

Depozit de deseuri

Antropocen - dimensiunile crizei de mediu create de om

27 octombrie 2021 | Schimbări climatice
Antarctica

Polul Sud a înghețat în cea mai rece iarnă înregistrată

16 octombrie 2021 | Schimbări climatice