Logo bio-infomedia.ro

Controlul emisiilor de metan pentru a încentini încălzirea

  • 1 septembrie 2021
  • Mediu
Sonde petroliere
Extracția de petrol și gaze naturale, precum cea din câmpul pretrolifer Inglewood din Los Angeles, California, este o sursă importantă de metan. | Foto: CITIZENS OF THE PLANET/EDUCATION IMAGES/UNIVERSAL IMAGES GROUP/GETTY
  • Dioxidul de carbon nu este singurul gaz cu efect de seră. Metanul este de aproximativ 80 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon la captarea căldurii în atmosfera Pământului.
  • Sursele de emisii de metan sunt reprezentate de creșterea animalelor, industria petrolului și gazelor, depozitele de deșeuri, minele de cărbune și epurarea apelor uzate.

Nu există înlocuitor pentru eliminarea totală a combustibililor fosili și pentru oprirea emisiilor de dioxid de carbon în atmosferă în vederea evitării efectelor dureroase și perturbatoare ale încălzirii globale. Ultimul raport al Grupului Interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC) nu lasă nicio urmă de îndoială în acest sens. Însă dioxidul de carbon nu este singurul gaz cu efect de seră. Experții subliniază problemele - și oportunitățile - create de metan, care a contribuit cu 0,5 grade Celsius de încălzire față de nivelurile preindustriale, ocupând locul al doilea, după dioxidul de carbon.

Metanul este principala componentă a gazului natural, al cărui popularitate ca sursă de energie relativ curată a crescut cu peste 50% în ultimele două decenii. În Statele Unite ale Americii, resursele ieftine și bogate de gaze naturale - obținute prin controversata tehnologie de fracturare hidraulică - au ajutat la înlocuirea cărbunelui. Însă acest lucru a venit și cu un cost pentru climat: combustibilii fosili au dus la creșterea concentrațiilor de metan din atmosferă, care s-au dublat comparativ cu perioada preindustrială, de la circa 700 părți pe miliard (ppb) la aproape 1,900 ppb în anul 2021.

Metanul este îngrijorător, deoarece are un impact supradimensionat asupra climei. Gazul reprezintă o fracțiune mică a atmosferei - nivelurile de dioxid de carbon sunt de peste 200 de ori mai mari. Însă în primii 20 de ani de la eliberarea sa în atmosferă, metanul este de aproximativ 80 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon la captarea căldurii în atmosfera Pământului. De asemenea, metanul se descompune mult mai repede decât dioxidul de carbon, având o durată de viață de circa zece ani, comparativ cu durata de viață de secole a dioxidului de carbon. Aceasta înseamnă că reducerea emisiilor de metan ar putea oferi un scurt răgaz, timp în care guvernele și industria să poată negocia dificila tranziție de la combustibilii fosili la energia curată.

Într-un efort de a reduce emisiile de metan, oamenii de știință au investigat două întrebări legate între ele. Mai întâi, care sunt sursele majore de metan? În al doilea rând, unde se află aceste surse? Creșterea animalelor este sursa cea mai importantă de metan, responsabilă de 31% din total, spune Ilissa Ocko, de la organizația non-profit Environmental Defense Fund (EDF) din New York. Industria petrolului și gazelor se situează pe locul al doilea, eliberând 26% din total. Alte surse includ depozitele de deșeuri, minele de cărbune, culturile de orez și stațiile de epurare a apelor uzate.

Reducerea emisiilor de metan provenite de la creșterea animalelor reprezintă o provocare particulară. Oamenii ar putea consuma mai puțină carne, însă este foarte dificilă convingerea oamenilor să-și schimbe dieta. Mai mult, consumul de carne este în creștere în țările în curs de dezvoltare - proporțional cu creșterea veniturilor. Ar fi mai ușor de redus emisiile din alte sectoare. În multe cazuri, acest lucru nu ar atrage costuri suplimentare și ar putea fi chiar profitabil.

Emisiile globale de metan ar putea fi reduse cu 57% până în anul 2030 utilizând tehnologiile existente, susțin Ocko și colegii săi. Iar aproape un sfert din metanul global total ar putea fi eliminat fără niciun cost. Industria petrolului și gazelor naturale ar putea face cea mai mare diferență aici, deoarece deține infrastructura și motivația pentru minimizarea pierderilor de metan: mai mult metan în conducte înseamnă mai multe venituri. În alte sectoare, operatorii depozitelor de deșeuri, minelor de cărbune și stațiilor de epurare a apelor uzate ar putea captura gazul și l-ar putea utiliza pentru generarea electricității, în timp ce cultivatorii de orez ar putea minimiza emisiile printr-un mai bun management al solului și irigațiilor. Dacă aceste măsuri ar fi implementate la nivel mondial, creșterea prognozată a încălzirii globale ar putea fi redusă cu 0,25 grade Celsius până în anul 2050 și cu 0,5 grade Celsius până în anul 2100. Aceste cifre sunt semnificative, având în vedere faptul că planeta deja s-a încălzit cu 1,1 grade Celsius și că liderii mondiali s-au angajat să limiteze încălzirea la 1,5-2 grade Celsius.

Principala provocare o reprezintă indicarea cu exactitate a surselor de emisie a metanului. Cu peste zece ani în urmă, cercetătorii au monitorizat metanul din avion, folosind senzori cu infraroșu care pot detecta în lumina solară gazele reflectate înapoi spre Pământ. Studiul a arătat că un număr relativ redus de super-emițători sunt responsabili de o parte semnificativă a emisiilor de metan, în particular din industria petrolului și gazelor naturale.

Abilitatea de a identifica sursele majore de metan va avansa în următorii doi ani. În anul 2022, EDF va lansa un satelit conceput să identifice emisiile de pe suprafețe mari de teren. Carbon Mapper, un parteneriat non-profit între NASA, Jet Propulsion Laboratory și compania Planet din San Francisco, va lansa, în 2023, două prototipuri de satelit care să urmărească emisiile de metan și dioxid de carbon la nivelul instalațiilor individuale.

În martie, Programul de Mediu al ONU și Comisia Europeană au lansat Observatorul Internațional al Emisiilor de Metan pentru a ajuta la coordonarea acestor eforturi. Observatorul va avea acces și la inventarele emisiilor estimate de guverne și industrie. Circa 70 de producători de petrol și gaze naturale, inclusiv giganți precum Shell și BP, s-au angajat să-și stabilească ținte clare pentru reducerea emisiilor și să raporteze emisiile în cadrul inițiativei conduse de Coaliția pentru Climat și Aer Curat.

Planeta va continuă să se încălzească atâta timp cât dioxidul de carbon va fi pompat în atmosferă. Însă reducerea emisiilor de metan și a altor gaze cu efect de seră puternic ar mai putea slăbi din presiune. De aceea este necesar ca guvernele și industria să profite de oportunitate și să câștige puțin timp pentru ca omenirea să facă ceea ce trebuie.

Source Sursa: nature.com
Text: Nature EditorialDin aceeași categorie

Inundații în Olanda

Schimbările climatice, cauza inundațiilor din Germania

29 august 2021 | Schimbări climatice