Logo bio-infomedia.ro

Combustibilii fosili au cauzat 20% dintre decese în 2018

  • 15 februarie 2021
  • Mediu
Foto: DANNY HU/GETTY IMAGES
  • La nivel global, poluarea aerului scurtează viața cu mai mult de doi ani, în medie. Asia este cea mai puternic lovită, unde durata medie de viață este redusă cu 4,1 ani în China, 3,9 ani în India și 3,8 ani în Pakistan.
  • În fiecare an, poluarea aerului omoară de 19 ori mai mulți oameni decât malaria, de nouă ori mai mulți decât HIV/SIDA și de trei ori mai mulți decât alcoolul.

Poluarea produsă de combustibilii fosili a cauzat peste opt milioane de decese premature în anul 2018, reprezentând aproape 20% din mortalitatea la persoane adulte la nivel global, conform unui raport al cercetătorilor publicat în Environmental Research. Jumătate dintre acestea sunt împărțite între China și India, iar un alt milion este distribuit între Bangladesh, Indonezia, Japonia și Statele Unite.

Cocktailul toxic format din particule microscopice rezultate de la arderea petrolului, gazului și mai ales cărbunelui a fost responsabil pentru un sfert sau mai mult dintre decesele din șase țări, toate din Asia.

Deseori discutăm despre pericolele arderii combustibililor fosili în contextul dioxidului de carbon și al schimbărilor climatice, uitând potențialul impactul asupra sănătății, a declarat Joel Schwartz, profesor de epidemiologie a mediului la Harvard T.H. Chan School of Public Health și coautor al studiului.

Posibilitatea de a evita milioane de morți premature ar trebui să fie o motivație puternică pentru factorii de decizie politică în sensul reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră și adoptării economiei verzi.

La nivel global, poluarea aerului scurtează viața cu mai mult de doi ani, în medie. Asia este cea mai puternic lovită, unde durata medie de viață este redusă cu 4,1 ani în China, 3,9 ani în India și 3,8 ani în Pakistan. În unele regiuni ale acestor țări, speranța de viața este și mai redusă.

Piese ale puzzle-ului

În Europa, speranța de viața este redusă cu opt luni, în medie. Noul studiu aproape că dublează estimările anterioare privind numărul de oameni morți din cauza poluării produse de combustibilii fosili.

Organizația Mondială a Sănătății spune că poluarea aerului - inclusiv cea din interior - omoară șapte milioane de oameni în fiecare an, dintre care 4,2 milioane de morți se datorează poluării aerului din exterior. Cel mai recent studiu al Global Burden of Disease avansează aproximativ aceleași cifre.

Ambele estimări se bazează pe date prin satelit și observații de la sol pentru determinarea concentrației celor mai mici și mai periculoase particule poluante, denumite PM2.5. Însă nu se poate determina dacă aceste microparticule provin de la arderea combustibililor fosili sau de la incendiile de vegetație ori praf, după cum afirmă Loretta Mickley, expert în interacțiunile chimice-climat la Harvard și coautor al studiului.

Cu ajutorul datelor prin satelit se pot observa numai piese ale puzzle-ului, a declarat cercetătoarea.

Pentru obținerea unei imagini mai detaliate privind proveniența particulelor poluante și impactul lor asupra sănătății, Mickley și colegii săi au utilizat un model 3D al chimiei atmosferei, cunoscut sub denumirea de GEOS-Chem, care împarte suprafața Pământului în blocuri de 50x60 km.

O nouă analiză a riscului

În loc să ne bazăm pe medii răspândite pe regiuni extinse, am dorit să mapăm unde se află poluare și unde trăiesc oamenii, a declarat Karn Vohra, absolvent al Universității din Birmingham și autorul principal al studiului.

Următorul pas a fost introducerea datelor privind emisiile de carbon - din sectorul energetic, industrie, transporturi maritime, aviație și transporturi terestre - împreună cu simulările NASA privind circulația aerului.

După ce cercetătorii au obținut concentrațiile de PM2.5 pentru fiecare pătrat din grila globală, mai era necesară determinarea consecințelor acestora asupra sănătății. Calculele anterioare ale impactului poluării aerului - pe baza expunerii la fum în spații închise - au subestimat semnificativ pericolul, astfel încât cercetătorii au elaborat un nou model de analiză a riscului.

Comparativ cu alte cauze ale deceselor premature, în fiecare an poluarea aerului omoară de 19 ori mai mulți oameni decât malaria, de nouă ori mai mulți decât HIV/SIDA și de trei ori mai mulți decât alcoolul. Bolile de inimă și atacul vascular cerebral reprezintă aproape jumătate dintre aceste decese, în timp ce bolile pulmonare, diabetul și tensiunea arterială înaltă reprezintă cea de a doua jumătate.

Source Sursa: www.sciencealert.com
Text: AFPDin aceeași categorie