Logo bio-infomedia.ro

China lansează cea mai mare piață de carbon din lume

  • 26 iulie 2021
  • Mediu
Centrală electrică din China
O centrală electrică pe bază de carbune din Hangzhou, provincia Zhejiang, China. | Foto: FEATURE CHINA/GETTY IMAGES
  • China și-a lansat primul mecanism național de comercializare a emisiilor de carbon, din care fac parte, deocamdată, doar companiile din sectorul energetic.
  • Spre deosebire de alte mecanisme naționale, China folosește intensitatea emisiilor (cantitatea de emisii pe unitatea de energie generată) în locul emisiilor absolute, pentru a ajuta la reducerea impactului asupra climei.

China, cel mai mare producător de gaze cu efect de seră din lume, și-a lansat prima schemă națională de comercializare a emisiilor. Un astfel de mecanism de taxare a carbonului există deja în 45 de state, însă cel din China, care a intrat în funcțiune săptămâna trecută, este cel mai mare din lume.

Programul a suferit numeroase întârzieri, iar cercetătorii susțin că s-ar putea să nu fie suficient de ambițios pentru a permite Chinei să-și reducă țintele de reducere a emisiilor, inclusiv cele stabilite pentru 2030 și ținta de emisii nete zero stabilită pentru anul 2060.

Nu putem ține toate ouăle în același coș, spune Hongbo Duan, economist la Școala de Științe Economice și Management a Academiei Chineze de Științe din Beijing. Trebuie să facem mai multe, cum ar fi energia regenerabilă sau captarea și stocarea carbonului.

Însă Duan este încrezător că schema va avea un impact pe termen lung. Spre deosebire de alte mecanisme naționale, China folosește intensitatea emisiilor (cantitatea de emisii pe unitatea de energie generată) în locul emisiilor absolute, pentru a ajuta la reducerea impactului asupra climei. În viitor, cred că va juca un rol formidabil în reducerea emisiilor de carbon, spune Duan.

Comercializarea a început

China a început să testeze apele încă din anul 2013, când a lansat șapte scheme-pilot în orașe precum Beijing, Shanghai și Shenzhen. Rapoartele în privința unor companii care își falsificau datele de emisii au determinat punerea unui accent mai puternic pe sistemele de monitorizare și raportare, spune Yan Qin, economist și analist la Refinitiv, o companie din Oslo care furnizează informații despre piețele financiare.

Regulile și reglementările privind schema de comercializare au intrat în vigoare în februarie, însă comercializarea on-line a început pe 16 iulie.

Schema din China are la bază un sistem cap-and-trade, în care producătorii emisiilor - pentru început doar centralele energetice care folosesc cărbunele și gazele naturale - primesc o anumită cantitate de emisii, cu o limită superioară (plafonare), după care fie vând, fie cumpără cote suplimentare, dacă rămân sub limită sau o depășesc. Planul este ca schema să fie extinsă și la alte industrii, cum ar fi cea a construcțiilor, a petrolului și a substanțelor chimice.

Ceea ce face schema din China diferită față de mecanismele similare care operează în Uniunea Europeană, Canada sau Argentina este faptul că China a ales să se concentreze pe reducerea intensității generării emisiilor, în locul emisiilor absolute.

Stimularea eficientizării

Companiile producătoare de energie sunt stimulate să-și reducă intensitatea emisiilor, ceea ce înseamnă producerea aceleași cantități sau a unei cantități mai mari de energie în paralel cu reducerea emisiilor sau menținerea lor la același nivel. Aceasta înseamnă că emisiile absolute pot crește în continuare dacă producția de energie crește, atâta timp cât companiile își reduc volumul de emisii pe unitatea de energie produsă.

Plafonarea inițială a emisiilor unei companii este o funcție a producției sale actuale de energie și a intensității emisiilor de la operațiunile curente, fapt care are la bază factori precum tipul de cărbuni și echipamentele folosite, spune Brad Kerin, director general al Carbon Market Institute din Melbourne, Australia.

Aceasta ajută autoritățile să vadă câte permisiuni au alocat inițial și apoi să le restricționeze în timp, spune Kerin. În fiecare an, plafonarea este recalculată și redusă, ceea ce duce la o mai mare eficiență, deoarece companiilor li se cere să reducă volumul de emisii generate pentru energia pe care o produc.

Acesta este nucleul schemei de comercializare a emisiilor: furnizează stimulente pentru generarea mai eficientă a energiei sau generarea energiei cu emisii mai puține de carbon, spune Qin, care afirmă că firmele producătoare de energie își pot moderniza echipamentele pentru a fi mai eficiente și își pot vinde permisele de emisie rămase sau pot cumpăra alte permise, dacă își depășesc limitele de emisii.

Problema Chinei este faptul că economia este de așteptat să crească cu 4-5% în fiecare an, ceea ce înseamnă o creștere semnificativă a consumului de energie și, implicit, o creștere a emisiilor, spune Qin.

Raportarea la intensitatea emisiilor permite dezvoltarea economică ulterioară, în același timp cu reducerea emisiilor de carbon pe unitatea de energie produsă, spune Jianlei Mo, economist la Centrul pentru Energie și Politici de Mediu al Academiei Chineze de Științe din Beijing.

Nu țintește suficient de departe

Cu toate acestea, cercetătorii sunt îngrijorați de faptul că permisiunile inițiale sunt prea generoase, prețul acestora este prea mic, iar penalizările nu sunt suficient de severe pentru a fi descurajante.

Sistemul actual, bazat pe ținte ale intensității care permit emisiilor să fie crescute, nu este de foarte mare ajutor, adaugă Qin. Cercetătoarea sugerează că deschiderea relativ lejeră a programului este o concesie făcută producătorilor de energie și industriei combustibililor fosili. Trebuie să avem producătorii de energie în tabăra noastră, însă, după câțiva ani, schema trebuie înăsprită.

Frank Jotzo, economist de mediu și director al Centrului pentru Climat și Politici Energetice al Universității Naționale din Canberra, Australia, spune că punerea în funcțiune a schemei de comercializare a emisiilor în China este un semnal pozitiv. Este puțin probabil să aibă prea multe efecte asupra emisiilor în forma sa actuală, însă stabilește o infrastructură care poate fi utilizată în viitor pentru reducerea eficientă a emisiilor din sectorul energetic al Chinei.

O altă provocare pentru China va fi să se asigure de integritatea sistemelor de raportare și monitorizare a emisiilor, spune Qin. Pentru a corecta problemele depistate în timpul funcționării schemelor-pilot, mecanismul național prezintă un standard mai ridicat privind raportarea emisiilor companiilor, care necesită ca acestea să furnizeze informații tehnice detaliate, cum ar fi date despre tipul de cărbune și consum.

De asemenea, China se bazează și pe agenții independente pentru verificarea informațiilor - similar cu mecanismul din Uniunea Europeană, unde operatorii transmit rapoarte de emisii anuale, care sunt confirmate în mod independent de verificatori acreditați. China încurajează și ea cetățenii și media să supravegheze și să raporteze abaterile.

În anul 2019, China a fost responsabilă pentru 27% din emisiile globale de carbon - peste 10 miliarde de tone de dioxid de carbon. Totuși, emisiile sale per capita - de circa 6,8 tone de dioxid de carbon pe persoană - sunt la mai puțin de jumătate decât cele ale altor națiuni, cum ar fi Statele Unite, Australia și Canada.

Source Sursa: nature.com
Text: Bianca NogradyDin aceeași categorie

Depozit de bușteni

Defrișările din Brazilia, dificil de oprit

13 iulie 2021 | Schimbări climatice
Pădure

Ciclul apei prinde viteză odată cu încălzirea climei

23 iunie 2021 | Schimbări climatice